Felhívás!

Antal Árpád: országos szintre is kiterjeszthetik a szentgyörgyi roncsautóprogramot

Antal Árpád: országos szintre is kiterjeszthetik a szentgyörgyi roncsautóprogramot Kovászna megye

Országos szintre is kiterjeszthetik a sepsiszentgyörgyi városháza által idén áprilisban kezdeményezett Értéket adunk a roncsautódnak elnevezésű programot, amelynek célja az elöregedett és környezetszennyező autók forgalomból való kivonása – nyilatkozta Antal Árpád polgármester.

Elmondása szerint a program, amelynek keretében a helyi hatóságok 3000 lejes támogatást nyújtanak minden egyes ócskavasba leadott autó után, sikeresnek bizonyult, idén közel 500 autót vontak ki a forgalomból.

“Ez egy sikeres program volt (…), és úgy gondolom, hogy van esély arra, hogy országos szinten is bevezessék. Folynak erről tárgyalások. Köztudott, hogy az Európai Bizottság feltételt szabott a PNRR (országos helyreállítási terv – szerk. megj.) jóváhagyásához – a 15 évnél idősebb autók külön megadóztatását. Ez a közeljövőben meg fog történni, és Bukarestben megbeszéléseket folytattunk arról, hogy a sepsiszentgyörgyi projekt mintájára megpróbáljunk kártérítést nyújtani azoknak az embereknek, akiknek 15 évnél idősebb autójuk van, és le akarnak mondani róluk, de nem akarnak új autót vásárolni. Jelenleg az egyetlen program, ami országos szinten működik, az a Roncsautó program, de ott egy másik autót kell venni a leadott helyett” – mondta Antal Árpád.

A polgármester megjegyezte, hogy Sepsiszentgyörgyön jelenleg több mint 22.000 autó van nyilvántartva, és több mint a felük 10 évnél idősebb.

“Az elmúlt öt évben az átlagos növekedés Sepsiszentgyörgyön évente 830 autó volt, ma reggel 22.033 volt nyilvántartva, de ezeken kívül van még 6500 egyéb jármű is, motorkerékpárok, teherautók, buszok, tehát összesen több mint 28.500 jármű van Sepsiszentgyörgyön. Ha csak az autókat nézzük, akkor azt látjuk, hogy idén a 830-as átlaghoz képest csak 251 autóval nőtt a számuk, és ha a 830-ból levonjuk a 251-et, akkor majdnem elérjük a programunkkal selejtezett autók számát” – mondta az elöljáró.

A városi tanács által hozott rendelet szerint a városháza a 10 évnél idősebb, 2-7 férőhelyes autókért, amelyeket egy engedélyezett autóbontó vagy -gyűjtő központban adnak le, darabonként 3.000 lejes támogatást nyújt a kérelmezőknek.

A pályázóknak számos feltételnek kell megfelelniük, nevezetesen, hogy lakóhelyük vagy székhelyük Sepsiszentgyörgyön legyen, ne legyen hátralékuk a helyi költségvetés irányába, és saját felelősségre nyilatkozzanak arról, hogy a programba bevont járművükre nem szereztek és nem kértek támogatást az országos járműpark megújítását ösztönző program keretében. Azt is vállalniuk kell, hogy a következő 3 évben nem vásárolnak 5 évnél idősebb autót, különben vissza kell fizetniük a program keretében kapott 3000 lejes összeget.

Idén a program eredeti költségvetése 1 millió lej volt, de ezt további 600.000 lejjel egészítették ki, hogy több kérésnek tudjanak eleget tenni.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.