Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ami igazán számít

Ami igazán számít Kovászna megye

1176 órányi munka után hazatért emberpróbáló missziójáról, a máramarosszigeti határátkelőhelyről a Kovászna Megyei Vöröskereszt héttagú csapata. Március 6-tól 14-ig napi 24 órában segítettek az ukrán menekültek fogadásában, kicsit tehermentesítve a máramarosi munkatársakat.

Opra Szende Zsófia, a hat önkéntes koordinátora elmondta, nyolcórás váltásokban dolgoztak, a Rotary-klub által felajánlott 1600 kéz- és lábmelegítőt osztották szét a menekülőknek – ezekre igen nagy igény volt. Ezenkívül meleg teát, vitaminokat, élelmiszer- és higiéniai csomagokat osztottak a gyalogosan érkező menekülteknek, ellátták az út során szerzett kisebb sebeiket. Felruházták azokat a fiatal, sorköteles ukrán férfiakat, akik többnyire éjjel, csoportosan úszták át a Tiszát, hogy a háborúból megszabaduljanak, őket aztán a rendőrök továbbvitték a szálláshelyekre.

Hirdetés
Hirdetés

A csapat olyan felnőtt önkéntesekből állt össze – örvendetesen könnyen ment –, akiknek a munkahelye megengedte az egyhetes hiányzást, voltak egészségügyi ismereteik, elsősegélyben tudták részesíteni az embereket, voltak katasztrófavédelmi felkészítőkön is, és remélhetően állják a pszichikai nyomást is.
Egyikük, a 27 éves Hamza Zoltán, aki elmondta, fő célja az volt, hogy minél többet és többeken segítsen, rá erős benyomást gyakoroltak a gyermekek, akik a gyalogosan megtett út után egy pohár meleg teának, egy nyalókának is nagyon tudtak örülni, illetve az anyukák hálája, öröme is meghatotta.

– Nagyon sokat adott ez a hét mindnyájunknak, és nekem személy szerint is, jó lecke volt, átértékelődött nagyon sok minden bennünk. Természetesnek vesszük, hogy béke van, biztonság van, csak a kontrasztot látva jövünk rá, hogy ez mekkora érték, és igazán mi a fontos ebben az anyagias világban – mondta Opra Szende Zsófia.

A menekültek megsegítését a Vöröskereszt itthon is folytatja. Nemrégen egy Szentgyörgyön 200 ukrajnai menekülttel áthaladó vonathoz vonultak ki, vizet, némi harapnivalót osztogattak nekik, továbbá a magánszféra részéről érkező felajánlásokat juttatják el oda, ahol szükséges vagy a többi szervezetnek. Legutóbb például a Dunapack Rambox által adományozott kartondobozokat juttatták el a kollégáknak, hogy abba csomagolhassák az élelmiszert, tisztálkodási szereket. Ha hívnak, számítanak ránk, mi ott leszünk – mondta lapunknak az önkéntes-koordinátor.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük