Felhívás!

Középpontban a dohánygyár

Középpontban a dohánygyár Kovászna megye

Mi legyen a városi önkormányzat által tavaly megvásárolt ipartörténeti műemlék épületünkkel, a sepsiszentgyörgyi dohánygyárral? A háromhektáros területen elterülő épületek akár több szerepet is betölthetnek, külön-külön vagy együtt is, erre vonatkozóan pedig a lakosság véleményére is kíváncsi a polgármesteri hivatal. A www.sepsitabak.ro honlapon lehet hozzászólni, szavazni – derült ki a szentgyörgyi városvezetőség tegnapi sajtótájékoztatóján.

Miután Antal Árpád polgármester dióhéjban összefoglalta a dohánygyár létrejöttének körülményeit, fennállásának történetét – ehhez külön segédanyagot szerkesztett József Álmos helytörténész, városi tanácsos –, elmondta azt is, hogy a gyár közel 5 millió eurós vételárából három részletet már törlesztettek, a negyedik részletet is kifizetik év végéig, addig kell átadják a volt tulajdonosok az önkormányzatnak az épületegyüttest.

Egyelőre több épület még tiltott zóna a helyiek számára, azokba csak a felszámolóbiztos társaságában lehet belépni, a hatvanas években épült raktárépületben azonban már biztos, hogy a kommunizmus múzeumát alakítják ki.
– A végső cél, hogy a dohánygyár területén egy olyan közösségi központ jöjjön létre, amely újszerű megoldásokkal nyújt élményt és tudást, ugyanakkor Erdély legnagyobb turisztikai központja legyen (legalább annyi alkalmazottal, amennyi volt, amikor bezárt a gyár), amely évente több ezer látogatót vonz – foglalta össze az elmondottakat a polgármester, majd Tóth-Birtan Csaba alpolgármester beszélt a leendő kommunizmus múzeumáról, melyet egy raktárépületben rendeznek majd be.
Vargha Fruzsina alpolgármester, aki az ifjúságért és kultúráért felel az önkormányzaton belül, ezt a két területet békítené össze a dohánygyárban is, ahol a fiatalok egy számukra kialakított közösségi térben nemcsak szórakozni tudnának, hanem ugyanakkor tudásban is gazdagodnának. Egyelőre azt tesztelik, mondta, hogy mit szól a tizen–huszonéves korosztály ehhez a térhez, ezért a Szent György Napok fesztiválhétvégéjén (április 29. és május 1. között) ifjúsági udvar fog itt működni (azaz csak kültéren fognak zajlani a programok). Az események koordinátora az ifjúsági iroda lesz, együttműködve más szentgyörgyi világi és egyházi ifjúsági szervezetekkel. Ha beválik, a jövőben több rendezvényre is sor fog itt kerülni, és majd az infrastruktúrát is hozzá alakítják az új funkciókhoz.
Végül Vargha Fruzsina bejelentette, április 9-én nyílt nap lesz a dohánygyárban a városlakók számára. Számukra egy honlapot is létrehozott a városháza – www.sepsitabak.ro –, amely tegnaptól él, és mint Farcádi-Plájás Erzsébet, a hivatal munkatársa elmondta, kifejezetten azzal a céllal volt létrehozva, hogy elsősorban a szentgyörgyiek, de egész Erdély lakói részt vegyenek a dohánygyár sorsát illető döntéshozatalban. A kétnyelvű honlap egy virtuális túrára hív, 66 helyszínt mutat meg, 58 infópontban oszt meg érdekességeket a látottakról, a gyár történetéről, működéséről, és megtudakolja a látogató véleményét arról, hogy a művészek, muzeológusok által javasoltak közül melyik a legszimpatikusabb számára. Ezekre április 21-ig lehet szavazni. Ha valaki egy sokrétűbb elképzelést tenne le az asztalra, annak leírását az info@sepsitabak.ro e-mail-címre küldheti el, a városháza felveszi vele a kapcsolatot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. március 18., 1:00
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Ez is a nálunk már jól ismert közmeghallgatás után azt a célt fogja szolgálni, amit úgyis ők akarnak: csak kultúra féktelenül.
  Ha ideiglenesen is, de mára az újbóli beüzemelésről szó sincs, a múltkor óta ez már feledésbe merült.
  Az akkori munkáslétszám dolgozott is, most ugyanekkora személyzet egésznap várni fogja a turistákat, akik nem jönnek? Szentgyörgyön még a falevél is művész kell legyen vagy idegenvezető.

 • User
  Dátum: 2022. március 18., 9:56
  ÉRTÉKELÉS: 10

  “Felesleges” Vargha Fruzsina a muveszlelkevel csak muveszul tud gondolkodni. Mit muveszkedik, kamuzik a fiatalokkal, tiszta kepmutatas, mellebeszeles. A masik, hogy ugyis azt csinaljak, amit akarnak, ahogy az alabbi hozzaszolo is irja, ez egy masik kepmutatas, hogy megkerdezik a lakossagot. Milyen propaganda egyetemet vegzett az egesz bagazs, hogy ilyen jol jatszanak?

 • User
  Dátum: 2022. március 18., 12:54
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Ha igy haladunk a lejton a kommunizmus muzeuma es a jelenlegi valosag kozt nem sok kulonbseg lesz, tehat folosleges. A szorakoztato ipar , a turizmus mifelenk meg nem notte tul hatarait , hogy egy epuletbe csalogassa a turistakat es ezzel bar annyi jovedelmet hozzon , hogy az ujitasi koltsegeket fedezze , majd hasznot is termeljen. Ipari letesitmeny kene amely munkahelyeket is teremt. Latszatbol ugyan varjak az otleteket de a varosvezetesben senki nem lesz ra kivancsi . Tudtak mar a vasarlasnal , hogy mit fognak kezdeni az epulettel.

 • User
  Dátum: 2022. március 19., 0:08
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ha annyi alkalmazott lessz mint amivel a dohany gyar bezart, akkor a tobbi szentgyorgyi lakos mind el kell koltozon mert nem fogja tudni fizetni az adot majd a sok ingyen elonek!