Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ambiciózus tervekkel vág neki az évnek a Közművek Rt.

Ambiciózus tervekkel vág neki az évnek a Közművek Rt. Kovászna megye

Míg tavaly 9,8 millió lejes beruházási tervvel vágott neki az évnek a Kovászna megyei Közüzemek Rt, idén már 54 millió lejjel terveznek.

Kozsokár Attila közműigazgató megfogalmazásában is „igen ambiciózus” ez a terv, és az összeg nagy részét európai uniós pályázati finanszírozások teszik ki.

„Költségvetésünket három pillérre helyeztük: saját beruházási alapunkból, illetve különböző önkormányzatokkal kötött szerződésekből 9,1 millió lejt irányoztunk elő munkálatokra, minden hozzánk tartozó városban. Ahhoz, hogy a mindennapi gondokat, csőtöréseket, kisebb cseréket tudjuk orvosolni, további felszereléseket kell vásárolnunk, ezek első sorban munkagépek, illetve pár generátor, amelyeknek a terveink szerint 4,3 millió lej az értéke. A legnagyobb tétel az előrevetítéseink szerint az 5 pályázat, amelyről korábban is beszéltünk: ezek összetett értéke 40,9 millió lej” – vázolta fel a célkitűzéseket Kozsokár.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyik pályázat a napelemmel való áramellátásra való áttérést célozza meg, ez a közüzemek legnagyobb áramigényű egységeinek, a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi szennyvíztisztító ellátásában segítene be. Tovább pályáznak Gelence és Ozsdola községek csatornázása és a kézdivásárhelyi szennyvíztisztítóra való rácsatlakoztatásukra. Sepsiszentgyörgyön hat utcába akarnak vizet vezetni, 18 utcában csatornahálózatot kiépíteni, Kovászna városában 21 utcában vízvezetést, 23 utcában pedig szennyvízvezetést terveznek, illetve háromezer digitális, távolról leolvasható vízórára, 110 távolról vezérelhető nyomásmérőt és öt automata vízminőség-ellenőrző berendezés beszerzésére is pályáztak.

A Közüzemek Rt. vezetője hangsúlyozta: ezek az összegek akkor lesznek biztosak, amikor a pályázatok eredményeit is kihirdetik, viszont úgy gondolja, a legtöbb jó eséllyel sikeres lesz.

„A pályázatok elbírálása akadozik, pl. a digitalizálást, azaz távvezérlést, távolvasást célzó pályázatunk két hónapja van leadva, de semmilyen válasz nem érkezett a kiíró részéről. Ez természetesen nem egészen tisztességes, hiszen a kiírási feltételeket hiánytalanul teljesítettük” – mondta az igazgató.

Jól halad az új székháza építése is, tudtuk meg. Mint ismeretes a Közüzemek Rt. sepsiszentgyörgyi, központi székházából a Szépmezői Ipari Parkba költözött pár éve, ekkor indult el az új, irodáknak és gépeknek egyaránt otthont adó ingatlan építésének gondolata. Az új épületegyüttes átadására júliusban kerülhet sor. Ami plusz fejfájást okoz, hogy az ingatlan kivitelezési költségei nőttek, ez plusz 1 millió lejes kiadást is jelenthet a kezdeti, 6,7 millió lejes összértékhez képest.

 

 Fotó: Közüzemek Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások