Felhívás!

Állandó képzésben

Állandó képzésben Kovászna megye

December 9-i gálaestjén 76 szentgyörgyi önkéntesének mondott köszönömöt a Kovászna Megyei Vöröskereszt: ők együttvéve több mint egy évet, pontosabban 434 napot dolgoztak le 24 órás munkaidővel számolva.

Opra Szende Zsófia, a nagyobbrészt diák önkéntesek koordinátora nagy elégtétellel számolt be a sajtónak arról, hogy ugyanazzal a létszámmal mint 2015-ben, szinte kétszer annyi ledolgozott órát mutattak fel idén az önkéntesek – számokban ez annyit tesz, hogy akkor 6 ezer, most pedig 10 ezer óránál is többet tevékenykedtek.

Visszatekintve az idei tevékenységekre, nagyon sok meghívásnak tettek eleget, falu- és városnapokon biztosították az elsősegély-szolgálatot vagy szórakoztatták a gyerme­keket. A képzés állandó foglalatosságuk, elsősegélynyújtást, illetve katasztrófavédelmet tanultak, ugyanilyen céllal országos táborokban is részt vettek, mint ahogy alkalmuk nyílt a helyi katasztrófavédelmi hivatallal közös gyakorlatokra: lehetőségük volt szimulálni az utasok mentését alagúttűzből, eltűnt személyek keresését Sugásfürdőn, illetve kórházi betegek mentését földrengéskor. Erasmus+-os csereprogram keretében az egri önkéntesekkel is partnerségi kapcsolatot alakítottak ki, de a csíkszeredaiakkal is megismerkedtek.

– A korosztályra való tekintettel nagyon fontos, hogy negyedévente kötetlen keretek között találkoztunk, magyarán buliztunk egyet, ennek is nagyon jó csapatösszerázó hatása van – magyarázta Opra Szende. – Az pedig külön értékelendő, hogy az idén sikerült egy húszfős román önkéntescsoportot is létrehozni Szentgyörgyön, és mindkét csoport felől nyitás és érdeklődés tapasztalható a másik felé, örülünk, ha lehetőséget nyújtunk a fiatalok egymáshoz való előítélet-mentes közeledésére.

A gálán Papp Nimród, a Nicolae Colan-iskola diákja kapta az önkéntesek nagydíját 432 ledolgozott óráért, 411 órával Izsák Tudor, a Constantin Brâncuși-líceum középiskolás diákja követi őt, harmadik a már alkalmazásban levő Hamza Zoltán 395 órával. A különböző programok felelősei különdíjban részesültek: Bedőházi Róbert a gyermekotthonos programok, Fákó Hunor a karácsonyi meglepetés-akciók felelőse, Izsák Arnold Róbert az események arculattervezésével foglalkozik, Konrád András László magyar nyelven tart elsősegély-bemutatókat, Pavel Alexandra Elena román nyelven végzi ugyanezt, Fazekas Botond asszisztensként szolgál, Pitlák Szabolcs az erejét nem sajnálva segít, de minden önkéntes kapott egy-egy elismerő-köszönő oklevelet és egy-egy kisebb ajándékcsomagot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.