Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Aligha lesz közös lista

Aligha lesz közös lista Kovászna megye

Jól gyűlnek az aláírások az európai parlamenti választásokra, a háromszéki szervezet által bevállalt 33 ezer támogatói szignó begyűjtésének „a vége felé járnak” – közölte Grüman Róbert. Az RMDSZ háromszéki szervezetének ügyvezető elnöke azt mondja: semmilyen fennakadás nem volt, és biztos abban, hogy teljesítik vállalásukat.

Grüman nem kívánta kommentálni a Magyar Polgári Párttal (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) alkotandó esetleges közös lista állítását, mert, mint mondta, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) ezzel a feladattal Kelemen Hunor szövetségi elnököt bízta meg, hogy „az utolsó pillanatig tartsa nyitva a listát, és az RMDSZ szempontjából a legjobb megoldás mellett döntsön”.

Nem lettünk sokkal okosabbak a többi magyar párt helyi képviselőinek nyilatkozataiból sem.

Pethő István, az MPP országos választmányának elnöke megkeresésünkre azt mondta: az RMDSZ-szel folytatott tárgyalás „úgy záródott le, hogy nem záródott le”.
– Sajnálom, hogy nem jött létre egy hármas koalíció, mert az maximálta volna a szavazatok számát. Egy kettes, RMDSZ–MPP-koalíció is jobb lett volna, mint a semmi – fogalmazott Pethő.

Hirdetés
Hirdetés

Felvetésünkre, hogy elég „meredeknek” tűnt a kérés, hogy az első három helyből az RMDSZ kettőt adjon át, amikor két biztos befutóval lehet számolni, Pethő azt mondta, „összefogással meg lehetett volna a harmadik hely is”. Magánvéleményként hozzátette: ő elfogadhatónak tartotta volna azt is, ha a két biztos RMDSZ-es befutó után a lista harmadik helyére kerül az MPP-jelölt. Most úgy látja: az RMDSZ „kőbe véste az első öt helyet”, ezen aligha fognak változtatni. A választmányi elnök elmondta: „fel sem merült”, hogy az MPP külön listán induljon, mert „nem szerették volna megosztani a társadalmat, és kockáztatni az erdélyi európai parlamenti képviseletet”. Hozzátette: az RMDSZ-lista második helyén lévő Vincze Loránd „vállalható jelölt”, hisz az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökeként és a Minority SafePack (MSP) európai polgári kezdeményezés egyik fő mozgatójaként rendkívül sokat tett az erdélyi magyarságért.

– Vincze Loránd az autonómia elkötelezett híve, ezért az MPP minden szempontból támogatja jelöltségét – mondta az elnök.

Bálint József, az EMNP megyei elnöke azt mondja: „tudomásul vették”, hogy ismét nem volt szükség rájuk. „Befutóhely-közeli” EMNP-jelölttel meg lehetett volna szólítani a választókat, de így „nemigen van, mint tenni”.

– Elég világosan megmondták, hogy nincs, amit ott keressünk, akkor nincs, amit tolongani. Máskor is megvoltak nélkülünk, most is meglesznek, ezt kellene, hogy tegyük mi is. Én nem látom, hogy valaki azon törné a fejét a párton belül, hogy felkérezkedjék a lista huszadik helyére – mondta Bálint.

Az EMNP hétvégén, nagyváradi kongresszusán alakítja ki végleges álláspontját. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások