Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Adventi adományozás

Adventi adományozás Kovászna megye

A Székelyföldi Vándorbölcső Program keretében Sepsiszentgyörgyön, az idei adventi időszakban egyszerre több vándorbölcsőt szeretnénk átadni a városban vagy környező falvakban élő, áldott állapotban lévő, december vagy január folyamán szülő kismamáknak. Az ünnepi eseményre kellő érdeklődés és jelentkezés esetén advent második vasárnapján, december 2-án kerül sor az unitárius templomban. Előnyben részesülnek a harmadik vagy többedik gyereküket váró családok.

Tájékoztató a programról:

Vándorbölcső program Székelyföldön

A bölcső az emberi élet folyamatosságának egyik legszebb jelképe. Miközben Európa népeinek többsége elöregedőben van, és a gazdaságilag fejlettebb országok idegenek tömeges befogadásával próbálják megfiatalítani lakosságukat, addig a magyarság ellenáll a más vallású és kultúrájú emberek erőltetett betelepítésének, és helyette inkább egy belső népességgyarapodást kíván megvalósítani. Ennek egyik szép példája a sajátosan magyar vándorbölcső-mozgalom, amely 2012-ben indult a gyáli Ágymester Manufaktúra cég tulajdonosa, Czotter András bölcsőfelajánlásaival. Az ő ötletét karolta fel a háromgyermekes családmodellt népszerűsítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, amellyel közösen több bölcsőt adományoztak.

Székelyföldön a Vándorbölcső-program a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnától indult 2018. március 24-én. A sugallat a program indítására a harmadik gyerekünk várása idején érkezett, ugyanis születése után őt nem akartuk mózeskosárba vagy kiságyba tenni, hanem őseink hagyományát követve bölcsőben kívántuk elhelyezni, ugyanis a ringatózó bölcső használata az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését, és az egyensúlyérzék kialakulását. A ringató mozgás az anyaméhben töltött időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak.

Amikor elmentem Sepsiszentgyörgyre Veres Ferenc fafaragó-asztalosmester műhelyébe, hogy bölcsőt rendeljek, akkor meséltem neki a magyarországi példáról. Ennek hallatán felajánlotta, hogy az általam megrendelt bölcső mellé ad még egyet ajándékba azzal a céllal, hogy a két bölcsővel indítsuk el a vándorbölcső-mozgalmat. Pár hét alatt a két bölcső mellé családtagok, barátok és ismerősök részéről még öt felajánlás született, s így a kápolna búcsús ünnepén hét kismamának tudtunk bölcsőket átadni.

Azóta magánszemélyek, egyesületek, alapítványok, egyházközségek és önkormányzatok részéről számos felajánlás érkezett. A felajánlók között van orvos, lelkész, vállalkozó, hétgyermekes családapa, unokáját váró nagymama. Faragott bölcsőt kaptunk Csepel polgármesterétől, és a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom is ide irányított egy Czotter András műhelyéből kikerült bölcsőt. Az Orbán Viktor miniszterelnök úr által adományozott bölcső Székelyudvarhelyen talált első lakójára, míg Lévai Anikó asszony vándorbölcsője Kisbaconban ringat egy újszülöttet.

Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb bölcsőre az ausztráliai magyarok köréből érkezett adomány. A bölcsőket elsősorban harmadik vagy többedik gyereküket váró családokhoz juttatjuk el, lehetőleg istentisztelet vagy szentmise keretében, ünnepélyesen adjuk át. Emlékezetes marad az oroszhegyi hármas bölcsőátadás, s ugyanígy az első székelyudvarhelyi is, amelyet a szombatfalvi református gyülekezet meglepetésként szervezett a harmadik gyermekét váró énekvezérnek. Volt bölcsőátadás a Firtos-hegyen, a Homoród mentén, a Fiság mentén, Alcsíkban, Marosfőn és Gyergyószárhegyen, a Tatárdombnál is.

Egy-egy családnál fél évig maradhat a vándorbölcső, ezt követően tovább vándorol egy másik kisbabát váró családhoz. A bölcsők hasznos szolgálatukon kívül összekötnek családokat, a programban résztvevőknek találkozókat tervezünk szervezni.

A Székelyföldi Vándorbölcső Program fővédnöke a háromgyermekes Szász Jenő és felesége, Ildikó asszony. A programot a Nemzetstratégiai Kutatóintézet saját programjai közé emelte, ami a jövőbeni kiteljesedését eredményezi.

Amelyik nép bölcsőkbe fektet, az élni akar, és meg is fog maradni.

A programról érdeklődni lehet a bioversum@gmail.com e-mail-címen vagy a 0760.779.835-ös telefonszámon, továbbá Kovács István lelkésznél a 0745.146.262-es telefonszámon. Ugyanakkor részletes ismertetőt találnak a most megjelenő 2019-es Székely Kalendáriumban is.

Sepsiszéki Nagy Balázs

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük