Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A Z generáció és a könyvek

A Z generáció és a könyvek Kovászna megye

Szeptember 17-én, szombaton a debreceni Ady Endre Gimnázium, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a Pro Csoma Sándor Egyesület szervezésében harmadik alkalommal került sor a fürdővárosban az olvasást népszerűsítő Olvass többet! határtalanul – magyarul nemzetközi konferenciára. Amíg a szakemberek a művelődési ház Ignácz Rózsa-termében tanácskoztak, addig a diákok a város több pontján zajló „könyvvadászaton” vettek részt.

Hirdetés
Hirdetés

Az egész napos rendezvény keretében egymást követték az olvasással, szövegértéssel, irodalommal kapcsolatos előadások. Többek között szó esett a generációkat összekötő olvasmányokról, arról, hogy honnan, mit és hogyan olvassunk, milyen hamis értékeket rejthetnek a TikTok-influenszerek által ajánlott olvasnivalók, mikortól érdemes kezdeni az olvasóvá nevelést, valamint arról is, hogy a Bod Péter Megyei Könyvtár milyen programokkal népszerűsítette az olvasást a gyerekek körében a SepsiBook könyvfesztiválon.

A konferencián részt vevő kovásznai, sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, budapesti és debreceni pedagógusok, könyvtárosok és könyvtárostanárok arra a kérdésre is keresték a választ, hogyan lehet rávenni a Z generációba tartozó fiatalokat az olvasásra, illetve meggyőzni őket arról, hogy olvasni jó és érdemes. Mint elhangzott, számtalan lehetőség áll a tanárok rendelkezésére, legyen szó akár egy olyan olvasásnépszerűsítő programról, mint például a debreceni Ady Endre Gimnázium által 2006-ban indított Olvas többet! verseny vagy az irodalomórákon is használható digitális eszközökről, amelyek által nemcsak érdekesebbé tehető a tananyag egy bizonyos része, hanem a diákok kreativitását, versenyszellemét is lehet fejleszteni. Lényeges, hogy az olvasás fontosságáról ne csak a magyarórákon essen szó, hanem más szakos tanárok is utaljanak rá oktatói tevékenységük során.

Az előadásokat követően sor került a Barátom a könyv, melyet olvasni bárhol lehet című fotópályázat eredményhirdetésére, valamint a délelőtt zajló Kincskereső játék díjazására, majd az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult. Peternainé Juhász Zsuzsa, a debreceni Ady Endre Gimnázium magyar szakos tanára, a rendezvény társszervezője lapunknak elmondta, az előadások alatt bőszen jegyzetelt, hiszen olyan érdekes és értékes információk hangzottak el, melyek alapján bárki meg tudja újítani saját oktatási módszerét. És ez is lenne a cél, a folyamatos megújulás! <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.