Felhívás!

A tragédia felé tart Vargyas?

A tragédia felé tart Vargyas? Kovászna megye

Hétfőn a Kovászna Megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP – Autoritatea Teritorialî de Ordine Publică) Vargyason tartotta soros ülését, melyre az adott különösebb okot, hogy egy hetvenkét személy által aláírt beadvány érkezett a hatósághoz, melyben a község lakói azt jelezték, mindennapjaikat megkeseríti négy roma család, akik – mint elhangzott –, nem ismernek sem Istent, sem törvényt, folyamatosan mások földjén legeltetik állataikat. A tisztességes gazdák tehetetlenek, nem tudnak, vagy egyszerűen félnek fellépni a garázdák ellen, és a hatóságoktól várnának megoldást gondjaikra.

A gyűlés legnagyobb furcsasága az volt, hogy a község polgármestere, Sütő Levente Lehel nem volt jelen, átiratban értesítette és hatalmazta fel Szőcs Dénes alpolgármestert arra, hogy képviselje az önkormányzatot. Mint elhangzott, a polgármesternek Sepsiszentgyörgyön, a kormánymegbízottnál (prefektusnál) akadt halaszthatatlan intéznivalója.

Az első napirendi pontban a tűzvédelmi előírások kerültek szóba, lévén, hogy közeleg a tél, ilyenkor pedig faluhelyen általában szaporodnak a tűzesetek az eldugult kémények avagy a nem megfelelően működő melegítő berendezések, esetleg azok túlterhelése miatt. Az ugyancsak gyakran súlyos tűzesetekkel végződő tarlóégetések kapcsán elhangzott: azok nincsenek tiltva, de csak felügyelet és szigorú óvintézkedések mellett lehet a tarló­égetést végezni, és ami a legfontosabb, csak előzetes hatósági jóváhagyás után.

A törvénytelen legeltetések gondjára térve, Szőcs Dénes alpolgármester ismertette a tényeket: van négy roma család a faluban, akikkel nem lehet bírni, akik nemcsak a mezőn, már az otthoni kiskertekben is garázdálkodnak. Hiába büntetik őket, a büntetést nem fizetik ki, nem végzik el a büntetésből kiszabott közmunkát se. Soós Béla, a vargyasi közbirtokosság volt elnöke ehhez annyit fűzött hozzá, Vargyas község összesen hétszáz hektár szántójából jelenleg mindössze öt ha fel van szántva, az embereknek annyira elment a kedve a föld megművelésétől, ráadásul a felelősséget se vállalja senki a faluban történtekért, ahol egyértelműen tragédia felé tartanak, ha valami megoldást nem találnak sürgősen a gondokra.

A rendőrséget legmagasabb szinten képviselő Eugen Palade megyei főkapitány nem zárkózott el attól, hogy segítséget nyújtsanak a helybéli gazdáknak, ám több rendben azt is kifejtette, nem minden rajtuk múlik, pláné akkor nem, ha az emberek nem tesznek feljelentést az elkövetők ellen. Sabin Călinic, a közrendészeti hatóság megyei elnöke úgy vélte, nem lehet semmiképp elfogadni, hogy négy roma család sakkban tartson egy egész falut, javasolta, lépjenek fel ellenük a helyiek, szervezkedjenek, forduljanak egy őrző-védő céghez, keressenek bármilyen megoldást, a labda az ő térfelükön van, kobozzák el a törvénytelenül legelő állatokat, értékesítsék azokat, minderre lehetőséget ad a törvény, csak épp legyen, aki annak betűje szerint eljárjon. A biztató szavak ellenére a jelenlevő vargyasiak nem voltak túl bizakodóak az ülés végén, azt hangoztatták, meggyőződésük, hogy semmi nem fog változni az ügyben, minden megy tovább, ahogy eddig. De vajon meddig? Mert a türelmük fogytán, és félő, hogy a hatóságokat már tragédiához fogják riasztani Vargyason, mert a keserűség pohara csordultig tele van. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások