A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Megyehatárnál a járvány

Megyehatárnál a járvány Kovászna megye

Az afrikai sertéspestis mellett a Bulgáriában, Törökországban már gondokat okozó, a kisméretű kérődzőket támadó pestis is veszélyezteti a romániai háziállatokat – tájékoztatott tegnap dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos.

Az elmúlt napokban a Háromszékkel szomszédos megyékben (Buzău, Vrancea) újabb sertéspestis-fertőzéseket azonosítottak Amara, illetve Lespezi településeken, ezért a megyei rendőrséggel közösen ismét felállították a megyeátkelőknél a szigorított ellenőrző pontokat, ahol az állatmozgások mellett az állati eredetű – főként sertéshús-alapú – élelmiszereket ellenőrzik.

„A korábbi tiltások továbbra is érvényben vannak” – figyelmeztetett dr. Sikó, aki a kisméretű kérődzőket érintő pestisjárványról is beszámolt, mely egyelőre még csak Bulgáriában, illetve Törökországban érhető tetten, de „a sertéspestis is jelentős távolságokból jutott Romániáig” – mutatott rá.

Ennek tükrében az ellenőrzések a kistestű kérődzőkre (főként juhokra, kecskékre) is kiterjednek: a felügyelők a reális és a számítógépes adatbázisban szereplő különbségeket, rendellenességeket az állatmozgásokat, az állatok húsának, ürülékének szállítását is figyelik.

A legkiszolgáltatottabbak a járványnak a kecskék, főként a 3–18 hónapos egyedek – tudtuk meg a szakembertől. A fertőzés többnyire közvetlen kontaktussal terjed, de köhögéssel, széklettel, orr- és szemváladékkal is. Lappangási ideje 3–21 nap. Szerencsére a kérődzőket támadó vírus nem él sokat, ha a gazdaállat szervezetén kívülre kerül. A betegség tünetei: láz, étvágytalanság, gyomormenés, orr-, szemfolyás, szájon belüli duzzadások, légzési zavarok.

Ez a betegség sem veszélyes az emberre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.