Felhívás!

A törvény az törvény!

A törvény az törvény! Kovászna megye

Régi jogsérelem orvoslását érte el a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Országos Szövetsége, amikor is június 16-án miniszteri rendelet utasította az iskolákat, hogy a különböző tanári juttatásokat a törvény által elrendelt mértékben fizessék ki, mint köztudott, ezeket ugyanis a 2016-ban befagyasztott szinten kapták kézhez mindmáig a pedagógusok. Ám ezzel még nem ért véget a harc, mert a szakszervezet visszamenőleg is kéri az elmaradt összegeket, amelyekből jelentős adósságot halmozott fel az állam.

Lapunknak Nagy Gábor Kovászna megyei szakszervezeti vezető részletezte az eddig történteket és az azután következő lépéseket. A közpénzekből fizetett alkalmazottak bérezésére vonatkozó 2017/153-as kerettörvény állapítja meg, hogy az érdemfokozatra érdemes, a speciális oktatásban tanító, a szimultán osztályokban oktató és az osztályfőnökséget vállaló tanárok milyen – az alapfizetésükhöz járó és ahhoz viszonyított – pluszjuttatásokat kapnak, ám egy 2016-os miniszteri rendelet az akkori szinten befagyasztotta ezeket a pótlékokat. A tanárok bérein az elmúlt három és fél évben négyszer is emeltek, arányosan nőniük kellett volna e pótlékoknak is, ám ez nem történt meg, emiatt például az osztályfőnökök átlag 200 lejjel kapnak kevesebbet minden hónapban, mint amire jogosultak, az érdemfokozatot bíró tanárok pedig 400 lejjel. (Utóbbiak a megyében közel egyharmadát teszik ki a teljes pedagógus-létszámnak, ők az alapfizetés 25%-át kellene pluszban megkapják, az osztályfőnökségért plusz 10% jár.) Ezekért az összegekért indított pert 2020 januárjában az országos szakszervezet, a keresetet egyes megyékben jogosnak ítélték, másokban elutasították a bíróságok, így a legfelsőbb törvényszékre került az ügy, amely ez év márciusában mondta ki, márpedig a tanároknak joguk van visszamenőleg is kézhez kapni azokat az összegeket, amelyekkel az állam elmaradt, mert nem a megnőtt alapfizetéshez viszonyítva számolta ki a pótlékokat – magyarázta Nagy Gábor megkeresésünkre.

A június 16-i miniszteri rendelet a legfelsőbb törvényszék ítélete alapján elrendelte, hogy 2021 júniusára és ezután a törvény betűje szerint adják meg a pedagógusoknak, ami jár nekik. Igaza tudatában most már megyei szinten is pereli az elmaradásokért a szakszervezet az iskolaigazgatókat – a munkaadót perelhetik a törvény szerint –, bár személyesen nem ők a felelősek, hiszen az Edusal bérprogram központi megrendelésre készült, és az csak így engedte meg kiszámolni a kézhez kapott összegeket. Furcsa módon az igazgatóknak viszont a törvényesen járó teljes és aktualizált végösszeget engedte meg felvenni.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációjának kovásznai tagszervezete több mint 2400 pedagógus érdekeit képviseli, a tanügyi káderek 92%-a szavazott bizalmat neki az Olt völgyében, Felső-Háromszéken és Erdővidéken.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások