Felhívás!

A természet laborjában vizsgálódtak

A természet laborjában vizsgálódtak Kovászna megye

A tavasz alkalmat ad a Sapientia EMTE szentgyörgyi tanulmányi központjában tanuló hallgatóknak, hogy terepen szerezzenek gyakorlati tapasztalatokat a tanulmányozott talajokról, fa- és növényfajokról. Múlt hét végén az elsőéves erdő- és agrármérnök-szakosok a Szemerja–Görgő Közbirtokosság területén voltak terepgyakorlaton.

A Pap-kútjához kilátogató egyetemi hallgatókat dr. Csiszér Levente, a talajtan és erdészeti teleptan tanára, valamint Farkas Attila erdőmérnök, adjunktus, a dendrológia oktatója kísérte. A leendő szakembereknek sokrétű megfigyelésre nyílt alkalmuk: a Munsell-színskála segítségével rendzina talajként azonosították a helyszíni földmintát, de megvizsgálták annak kötöttségét és nedvességtartalmát is, kicsit odébb meszes kötőanyagú konglomerátumot fedeztek fel.

Az erdőmérnököknek tudniuk kell még a lomb kibontakozása előtt megismerni a fafajokat, tanáruk éppen ezért időzítette így a terepgyakorlatot: a helyszínen kocsányos és kocsánytalan tölggyel, erdei fenyővel és gyertyánnal ismerkedhettek az egyetemisták, egy idős tölgyből is mintát vettek Pressler-fúróval kormeghatározás céljából, de a mintán csak a preparálást követően lehet majd megszámolni az évgyűrűket. A helyszíni flórában ugyanakkor lágyszárúakat is beazonosítottak, többek között berki szellőrózsát, fekete kökörcsint.

Mivel egy ilyen terepgyakorlat tematikájának nem szabhat korlátot a tantárgyak rendszerében történő gondolkodás, vendéglátójuk, Csákány László közbirtokossági elnök révén a hallgatóknak az erdő adminisztrálására és művelésére is rálátásuk nyílt. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.