Felhívás!

A tanügyben alacsony az átoltottság

A tanügyben alacsony az átoltottság Kovászna megye

A tanügyi szakszervezetekkel, a szülői és diákszervezetekkel együttműködve oltásra buzdító információs kampányt kezdeményezett az oktatási minisztérium annak érdekében, hogy a jelenléti oktatás zavartalanul működhessen az iskolákban.

A kampánynak a keretében több más megye után Sepsiszentgyörgyre látogatott Székely Radu Gheorghe oktatási államtitkár, aki Kiss Imre főtanfelügyelő és Luminita Bobes főtanfelügyelő-helyettes, Gheorghe Boricean alprefektus és Ioana Costache epidemiológus orvos jelenlétében tartott sajtótájékoztatót a Mihai Viteazul Líceum dísztermében. Az internetes közvetítéssel zajló találkozóhoz a jelenlevőkön kívül csatlakozhattak és kérdezhettek a megye iskoláinak vezetői is, valamint a diákok és a szülők képviselői is.

Kiss Imre főtanfelügyelő nyitó felszólalásában a felelősséget hangsúlyozta, amelyet a felnőttek magukért, egymásért és a tudomány eredményeiért vállalnak a vakcina beadatása által, nem feledve, hogy elsősorban az oktatás az, amelyik megtanít szelektálni az elvetendő vagy a hiteles vélemények, információ között, felismerni az előítéleteket és a manipulációt. Hangsúlyozta, a háromszéki iskolákban betartották a járványügyi szabályokat, ennek következtében a diákok közül 60, a pedagógusok közül pedig 75 személy fertőződött meg. Utóbbiak alacsony oltottsági arányát – 30,33 % – azonban kevesellte az oktatási államtitkár, aki a 50–60 %-ot elérni látná jónak ahhoz, hogy a járvány előtti állapotokhoz térjenek vissza a tanügyben, mert az oktatás online formájában nem tudja azt nyújtani, amit a jelenléti tanítás.

„Az oltás az egyetlen megoldás ahhoz, hogy az oktatás klasszikus módjához visszatérhessünk, a járványt megállítsuk” – vélekedett az államtitkár, azzal indokolván kijelentését, hogy ma az emberek mobilitása sokkal nagyobb, valamint nagyobb létszámú közösségekben fordulnak meg, mint korábban. Nem hallgatta el, hogy egy napig ő maga is megszenvedte az oltás mellékhatásait, ennek ellenére most sokkal nagyobb biztonságban érzi magát, mondta.

Ioana Costachi, a Közegészségügyi Igazgatóságot képviselő orvos szerint az oltás 6–8 hónapig tartó védettséget ad – és erősebben véd, mint az, hogy átesnek a betegségen – de még a második oltás utáni 10 napig vigyázni kell, és a védő intézkedéseket betartani, mert a fertőzéstől, vagy annak súlyosabb formáitól csak azután véd.

Mona Macovei szakszervezeti képviselő azt kérdezte, hogy ha laborvizsgálat igazolja, hogy jelentős számú antitestje van – amiért csak hónapok múlva oltatja magát –, akkor miért ne térhetne vissza az iskolába, ugyanis a szülői szervezetek ezt kérték a minisztériumtól, hogy csak az oltott pedagógusok oktathassanak fizikai jelenléttel. „Ez még nem eldöntött kérdés”, mutatott rá az államtitkár. Felvetődött még, ha az idei oltásoknak a hatása csak fél évig tart, tervez-e a minisztérium második oltási kampányt, de erre is nemleges volt a választ, akárcsak a diákok azon kérdésére, hogy a 16 éven felüliek – akiknek már szabad oltakozni a Pfizerrel – szülői engedély nélkül beadathatják-e a vakcinát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 29., 8:01
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A gyerekek fele nem tett maszkot! Nem is baj, mert sokan a 2020.04. maszkkal jöttek! Beleizzadnak, beszennyeződik…..
  Miért a tanárok és miért az oltás?! Mikor 99% védettséget nyújtana és legalább 1 évig, sokan elgondolkoznának rajta! Ez az oltás keveset ér és hosszú távon nem ismerjük a mellékhatásait! A kitenyésztett koronájuk is dúrva!!!! Az embert hetekre kiveszi a forgalomból és utána is hosszú a lábadozás!!!!😟😷☻

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 9:03
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem újdonság, hogy a tanügy sok korlátozott embernek a búvóhelye. Értelmiségnek álcázott szűk látókörűek, akik esetében most az oltási alulképviseltségnek köszönhetően lógott ki a lóláb, hogy valóban kikről van szó. Meg kell nézni a kultúra fogyasztó réteg összetételét a rendezvényeken, a műszaki értelmiség után a középréteg következik és valahol a sor végén a tanárok jelennek meg, mert az a néhány kiugró teljesítményt felmutató értelmiségi pedagógus, akire rámondható, hogy tisztelet a kivételnek az arányt nem javítja. Nem is lenne ezzel gond, ha nem ők lennének a jövő nemzedék formálói.

  • User
   Dátum: 2021. április 29., 15:39
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Talán egyből az emberiség egészsége lett a legfontosabb? Értünk lenne minden?
   Minden embernek jogában áll dönteni, hogy beoltassa vagy nem magát. Legyen az bárki.

   • User
    Dátum: 2021. április 30., 9:20
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Jogában áll dönteni, de akkor kötelessége a korlátozásokat is elfogadni, nem hőbörögni a bezárt helyek miatt, a maszk miatt stb..
    Én végre szeretém visszakapni a normális éltem.. barátokkal éjszakába nyúló beszélgetésekben részt venni, esetleg fesztiválra látogatni, maszk nélkül sétálni az úton stb..

    • User
     Dátum: 2021. április 30., 15:17
     ÉRTÉKELÉS: 10

     Maszk nélkül sétálni az úton. Na, ez az amit indokolatlan korlátozásnak neveznek: hogy a maszkviselés szabadban is kötelező. Érthető, ha egy olyan bukaresti térről van szó, ahol 50 ezer ember járkál egyidőben. De például Hatolykán, Torján, Ozsdolán, Bibarcfalván? Mikor negyedóránként megy el egy ember, és az is a túlsó oldalon? És naponta látok ilyent, mert az emberek félnek. Nem a vírustól, mert mérlegelni tudnak, tudják hogy ott nem fenyeget őket veszély. A büntetéstől, mert nem hiányzik senkinek. De a kétosztályos milicista suhanc nem mérlegel. Büntet, mert azt kapta parancsba az okos politikusoktól. Nem orvosoktól. Politikusoktól. Ez egy ilyen járvány: politikusok “gyógyítják”.

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 11:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Én azt hittem, hogy a fizetés. Egyébként, a dolog természetes, hisz a tanügyi intézményeket általában a gyerekek, tanárok és a szülök szokták látogatni.

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 13:30
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A tanügy büszkesége, hogy okosnak tartja magát. Benne mindig voltak és vannak okosabbak és legokosabbak. Csak azzal tűnnek ki, hogy olyasmit is kitalálnak, amit más nem. Mégse próbálják meg, elkerülni a rossz indulatot. Ez a járvány a világgazdák rosszindulatának mézespogácsája. Előbb-utóbb mind megesszük. Vagy nem leszünk.

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Az a korlátozott, aki nem akarja bambán beoltatni magát? És te ki vagy, hogy ezt eldöntöd?Te adasd be és kuss! Viseld a mellékhatásokat! Ha téged megvéd akkor miért vagy betojva? Ez nem egy Szentgyörgy napi tetoválás, barátom!

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 14:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Még ahhoz sem értenek,ami a szakterületük(kellene legyen) Tudjuk, milyen emberek dolgoznak a (tanügy) minisztériumban. Harminc év alatt csak keresztbe tettek mindenhol, ahol lehetett. És most megmondják a tutit egy cseppet sem rájuk tartozó problémában? Menjenek be a nagy üzletláncok bármelyikébe akár hétköznap is! Ott nincs járvány? Hagyják békén az iskolákat! Ha nem tudnak használni legalább ne ártsanak! Inkompetens pofátlan bukaresti küldönc!

 • User
  Dátum: 2021. április 29., 16:24
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A tanűgy a béka s…..e alatt van. Egyre több az oda nem való ember. Minden tiszteletem azé a pár kivételé, akik ennek ellenére becsületesen dolgoznak.