Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A szülők kötelessége

Hat óránál többet interneteznek egy átlagos iskolai napon a romániai gyermekek – derül ki egy felmérésből, mely szerint a gyermekek átlagban 9 éves koruktól kezdenek el internetezni, többnyire okostelefonon.

Hét közben is sokat neteznek a gyerekek, hétvégén vagy szünidőben pedig kétszer annyit – derül ki a Mentsétek Meg a Gyermekeket szervezet által a biztonságos internetezés világnapjára készített felmérésből. A szakemberek által megkérdezett gyermekek 54 százaléka mondta, hogy sérelem érte internetezés közben más felhasználók részéről, és 61 százalékukkal fordult elő, hogy kényelmetlenül érezték magukat valamitől, amit a világhálón láttak.

Hirdetés
Hirdetés

Zoor Richard pszichológus, a Kovászna Megyei Pszichológus Kamara vezetője szerint az internet a gyermekekre bizonyos tartalmainál fogva jelenthet veszélyt. Mint mondta, a tisztességes weboldalak mellett könnyen találkozhatnak az interneten olyan portálokkal, amelyek megtévesztő, hamis információkat, vagy a gyermekek egészséges erkölcsi és szellemi fejlődésére káros tartalmakat, így pornográf és erőszakos tartalmú információkat közölnek.

A pszichológus kiemelte: a lelki eredetű betegségek közül az online függőség egyre jellemzőbb a gyermekekre, de a zaklatás is előfordulhat. A függőségre utal az is, hogy a megkérdezettek 31 százaléka az internetezés miatt kevesebb időt tölt családjával, barátaival, 28 százalékuk pedig sikertelenül próbált leszokni a túl sok netezésről. A válaszadók csaknem 13 százalékával gyakran előfordul, hogy nem esznek, vagy nem alszanak, csak hogy online lehessenek. Bár Háromszéken nem jelentettek a rendőrségen internetes zaklatást vagy más visszaélést, ennek ellenére a szülőknek kötelességük fokozottan figyelni gyerekeik virtuális életét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük