A szén-dioxid-többlet lassíthatja is a klímaváltozást

A szén-dioxid-többlet lassíthatja is a klímaváltozást Kovászna megye

A biomassza 12 százalékkal növekedhet a légkörbe jutó szén-dioxid-többlet által egy új tanulmány szerint. A növények többlettömege az üvegházhatású gázok további mennyiségét kötheti meg, ez lassíthatja a klímaváltozást – írta egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Climate Change című szaklapban. A biomassza – a bioszférában megtalálható minden szerves anyag – 2100-ra a mostanihoz képest nagyjából 12 százalékkal növekedhet.

A biomassza így keletkezett többlete körülbelül annyi szén-dioxidot tárolna el, mint amennyi a fosszilis üzemanyagok égetésével hét év alatt a Föld légkörébe jut – írta közleményében az ausztriai székhelyű Alkalmazott Rendszeranalízisek Nemzetközi Intézete (IIASA). A biomassza többletnövekedését mindenek előtt a rendelkezésre álló foszfor és nitrogén mennyisége korlátozza, melyekre a növényeknek a szén-dioxid felvételéhez szükségük van.

A kutatócsoport – a melyben az IIASA és a Bécsi Egyetem tudósai is részt vettek – nagy számú tanulmányt elemzett, amelyek azt vizsgálták, hogyan növekedtek különböző körülmények között a növények az elmúlt évtizedekben.

Egyik kérdésük az volt, hogy van-e olyan pont, amelyet elérve a növények nem tudnak további szén-dioxidot felvenni. 2100-ig azzal lehet számolni, hogy a növények a légkörbe kibocsátott többlet szén-dioxidnak legalább egy kis részét képesek lesznek magukba szívni, a századforduló után azonban „nem tudni, mennyire lesznek erre képesek”.

A fosszilis üzemanyagok égetésének abbahagyása mellett „legalábbis a második legjobb stratégia, ha megállítjuk az erdőirtást, megóvjuk az erdőket, hogy a fák növekedjenek és szén-dioxidot vonjanak ki a légkörből” – írta Cesar Terrer, a kutatás vezetője, az IIASA munkatársa.

A legnagyobb szén-dioxid-tárolási potenciállal az amazóniai, indonéziai és kongói esőerdők rendelkeznek. „Ezeken a területeken nagyon fontos eszköz megy veszendőbe, mellyel legalább korlátozni lehetne a Föld felmelegedését” – tette hozzá Terrer.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. augusztus 14., 22:19
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Szóval… a többlet széndioxid nem lenne gond, a növényzet elnyeli.. jól látható például, hogy a kb 150 évvel ezelőtti fák évgyűrűi sokkal sűrűbbek, míg a mostaniaknak az évgyűrűk között sokkal nagyobb a távolság..
  A gond, hogy a fát vágják és egyáltalán nem ugyanabban az ütemben erdősítenek vissza..
  Az állattenyésztéssel és a népességszaporulattal a levegőbe jutó metán azomban 40-szer üvegház hatásúbb mint a széndioxid.. nos emellett az olvadó permafroszt rétegekben tárolódott metán is felszabadul ami mindezek mellé hozzáadódik… szóval.. szarban vagyunk