Hirdetés
Hirdetés

A strasbourgi emberjogi bírósághoz fordultak Beke István és Szőcs Zoltán ügyében

A strasbourgi emberjogi bírósághoz fordultak Beke István és Szőcs Zoltán ügyében Kovászna megye

Nemzetközi síkon folytatódik a küzdelem a terrorizmus vádjával öt-öt év szabadságvesztésre ítélt Beke István és Szőcs Zoltán érdekében – jelentette be Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa civil szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hirdetés
Hirdetés

Lomnici Zoltán – a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke – közölte, a – szerinte ártatlanul elítélt – két férfi érdekében már a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordultak, az eljárás elősegítéséhez pedig Bajkai István fideszes országgyűlési képviselő saját költségén lefordíttatta a peranyagot angol és magyar nyelvre.

Az európai parlamenti választások után szeretnének mihamarabb közmeghallgatást Brüsszelben, amelyen felhívnák a figyelmet a romániai magyarság helyzetére, és a Beke-Szűcs-ügy törvénysértő voltára, továbbá petíciót nyújtanak be az Európai Parlamentnek is, amelyen keresztül ráirányítják a figyelmet a román hatóságok magyarellenes tevékenységére, különösen a bebörtönzött székelyek ügyére – mondta el Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy Bajkai Istvánnal továbbra is együttműködnek az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés

Emlékeztetett, az újabb lépésekre azért van szükség, mivel kedden a román legfelsőbb bíróság elutasította az elítéltek felülvizsgálati kérelmét annak ellenére, hogy az ügyvédek egyértelműen elmondták, milyen súlyos eljárási szabálytalanságok történtek, és hogy miért nem áll meg a terrorizmus vádja. Ez alapján biztosak voltak benne, hogy az Európai Unió tagjának számító Romániában jogszerű döntés születik, ehelyett politikai határozatot hoztak, amellyel – véleménye szerint – azt szerették volna üzenni, hogy ha a magyarság a megmaradása érdekében a véleményét bármilyen módon kifejti, akkor megtorlásra számíthat – hangoztatta az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke.

Lomnici Zoltán a döntést elfogadhatatlannak és az egész magyar nemzetet sértőnek minősítette, hozzátéve, hogy a két székely elítéltet politikai fogolynak tekintik.

Hozzátette, a külhonban élő magyarság ma Európában a leginkább üldözött nemzet, a román állam pedig “keresztényüldözést” folytat, az emberi jogok mellett ugyanis a magyar keresztény kisebbség jogait is csorbítja. Erre a nemzetközi közvélemény figyelmét is fel kell hívni, csíksomlyói a pápalátogatás pedig jó alkalom lehet erre – jegyezte meg.

Fejér László szenátor úgy vélekedett, a román legfelsőbb bíróság a felülvizsgálati kérelem elutasításával a titkosszolgálatokat védi, és meg akarja félemlíteni a magyarokat, a székelyeket, hogy beolvadjanak a többségi társadalomba vagy hagyják el az országot. Elmondta azt is, hogy beadvánnyal fordultak az Európai Tanács főtitkárához és elnökéhez is, amelyben ismertették a magyarság sérelmeit, levelükre várják a választ. Továbbá személyesen beszélt a feketehalmi börtön igazgatójával is, hogy könnyítsenek azokon a körülményeken, amelyeken lehetséges – közölte Fejér László.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások