Felhívás!

A platináért vadásszák

Ugyan nem sikerült leellenőrizni a hírt, de úgy tudjuk: pár napja néhány gépkocsiról katalizátorokat szereltek le Kézdivásárhelyen. Az alkatrészt a benne lévő ritkafémekért „vadásszák”: platina, palládium, ródium lehet benne.

Az automarket.ro weboldal már 2008-ban hírül adta, hogy Nagy-Britanniában új területtel bővült a gépkocsitolvajok palettája: a 13 évvel ezelőtti írás szerint a szigetországban a járművekről a katalizátorokat szerelték le a tolvajok, és mintegy 130 euróért értékesítették darabját. A katalizátorokon nem alkatrészként adtak túl, hanem újrahasznosítható nyersanyagként, mivel platinát tartalmaz, ami egy nagyon drága nemesfém. A probléma az, hogy a károsultaknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen az alkatrész meglehetősen drága. A nagy-britanniai helyzet annyira elfajult, hogy a Ford már akkor bejelentette, az alkatrészekre rápréselik a gépkocsik alvázszámát, hogy nehezítsék a tolvajok dolgát.

Mi most értesültünk, hogy állítólag Kézdivásárhelyen is leszerelték néhány gépkocsiról ezt az alkatrészt, forrásunk szerint az Új utcában állomásozó járművekről van szó. Autószerelő véleményét is kikértük, aki elmondta: vélhetően ilyen esetben nem lecsavarozzák az alkatrészt, hanem valamivel levágják, ugyanis a szakszerű szerelés sok időt venne igénybe. Azt is hozzátette: őt is keresték meg ócskások, és érdeklődtek, nincs-e eladó katalizátora.

Interneten keresve kiderült, hogy Romániában javában zajlik ez a fajta bűnözés, néhány alkalommal a tolvajokat sikerült nyakon csípni, akik a katalizátor eltávolítása közben jelentős kárt tudnak okozni a gépkocsi alvázán is, ugyanis legtöbb esetben a katalizátort levágják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.