Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Perkőn köszöntötte a tavaszt a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség

A Perkőn köszöntötte a tavaszt a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség Kovászna megye

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Tavaszünnepet szombaton a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség. A Kézdiszentlélek fölé magasodó Perkőn megtartott, családias hangulatú eseményen a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, de volt közös séta, piknik és magbörze is.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen 2020-ban indult el az első Waldorf óvodai csoport a Bóbita Óvodában, 2023 őszétől pedig előkészítő osztály is működik a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégiumban. A szombati rendezvényen elsősorban a közösséghez tartozó gyerekek, szülők és pedagógusok vettek részt, de szép számú érdeklődőt is a helyszínre csalogatott a napsütéses, tavaszi időjárás.

Pocsai-Szász Rozi, a szülői szervezőközösség tagja érdeklődésünkre elmondta, a Tavaszünnep egyike a Waldorf-közösség hagyományos alkalmainak, amely során a tavaszt, az élet kezdetét köszöntik, főszereplője pedig a táplálékot biztosító mag. „A rendezvény alkalmat biztosít a családok számára a találkozásra, az együttlétre, illetve lehetőséget teremt az érdeklődők számára, hogy bepillantást nyerjenek a közösség életébe és működésébe” – tette hozzá.

A gyerekek a magokhoz kötődő ügyességi játékokban tehették próbára magukat. Fotó: Farkas Áron

Az esemény egy közös sétával indult, amely során a résztvevők megcsodálták az ébredező természetet a Perkőre vezető erdei úton, majd a tetőre felérve a gyerekek a magok köré szerveződő ügyességi játékokban vehettek részt. A kicsik a próbák teljesítéséért magokat és babokat kaptak jutalmul, ezeket az otthonról hozott csavaros tetejű üvegekbe gyűjtötték, amelyek így csörgő hangszerekké alakultak át.

A gyerekek is kivették a részüket a szalonnasütésből. Fotó: Farkas Áron

A gyerekek faágakat is gyűjtöttek, az ezekből rakott tűznél szüleik segítségével szalonnát sütöttek és kukoricát pattogtattak, majd közös piknikezés következett. A sütögetés közben magbörzére is sor került: a szülők és gyerekek házilag begyűjtött vetőmagokat hoztak magukkal, amelyeket aztán elcseréltek egymás közt, ezzel elősegítve a helyi fajták terjedését. Végül az esemény éneklős, zenés játékkal zárult, amely során a gyerekek kipróbálhatták a jutalommagokból elkészült hangszereiket.

A magbörzén bőséges volt a választék. Fotó: Farkas Áron

A Perkőre kilátogattak olyan szülők is, akiknek gyermeke ugyan még nem érte el az óvodáskort, de a jövőben szeretnék Waldorf-oktatásban részesíteni. „Fontosnak tartottuk, hogy a gyermekek kijöjjenek a természetbe, megtapasztalják a tavasz szépségét. Jól érezzük magunkat ebben a közösségben, és azt szerettük volna, hogy kicsit még közelebb kerüljünk egymáshoz, illetve a természethez” – mondta el lapunknak Varga Ádám kisgyerekes szülő.

Az esemény éneklős, zenés játékkal zárult. Fotó: Farkas Áron

A Tavaszünnep keretében iskolába hívogató programra is sor került, amely a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégiumban 2024 őszén induló előkészítő osztályt hivatott népszerűsíteni a gyerekek és szüleik körében. „Mintegy tíz olyan család jött el az eseményre, amely még nem a közösségünk tagja, de a szülők szeretnék gyereküket a Waldorf óvodába vagy iskolába íratni” – hangsúlyozta Csoboth Noémi, a jövő tanévben induló előkészítő osztály tanítónője. Hozzátette, az osztályban még vannak szabad helyek, szeretettel várják a gyerekeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük