Felhívás!

A pénzt az iskolák osztják be

A pénzt az iskolák osztják be Kovászna megye

A hétfői rendkívüli online tanácsülésen 5.233.650 lejt hagytak jóvá a tanügyi intézményeknek, hogy felkészüljenek az iskolakezdésre – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: az intézményeknek ebből kell felkészülniük az online oktatásra, és ebből kell beszerezniük a tisztítószereket, esetleg új, egyszemélyes padokat.

Antal Árpád abban bízik, hogy az iskola „normális körülmények között”, a gyerekekkel és a pedagógusokkal az osztályban kezdődik. Ezt remélni egyelőre van „alapja”, hisz Sepsiszentgyörgyön 0,63 az ezer főre eső fertőzöttek száma, ami még akkor is viszonylag kényelmesen 1 alatt van, ha a múlt hétfőn még csak 0,45 volt.

– Eszerint az úgynevezett zöld forgatókönyvvel kezdünk, azaz mindenkivel az osztályban, de nekünk fel kell készülnünk a sárga forgatókönyvre is, hiszen ha egy iskolában egy diák tesztje pozitív lesz, akkor az az osztály kéthetes online oktatásra kerül, még akkor is, ha egyébként a város „zöld” marad. Azt kérem, hogy vigyázzunk egymásra, mert csak rajtunk múlik, hogy milyen formában folyik az oktatás – nyilatkozta a polgármester.

Az összegből 1,2 millió lejjel támogatják a pedagógusok laptopvásárlását (minden pedagógus, kérésre, 1500 lejes támogatást kap, hogy vásároljon egy neki megfelelő laptopot), a többi az iskoláknak megy.

– Az 1,2 millió lej egy keretösszeg, mert nem tudjuk pontosan, hogy hányan kérnek támogatást (csak ezután megvásárolandó gépre érvényes). Ha a leadott kérések száma meghaladja a keretet, akkor a beérkezés sorrendjében teljesítik ezeket, de az összeget utólag kiegészítjük, és minden kérést kielégítünk – szögezte le Antal Árpád.

Az összeg többi részét kiosztották az iskoláknak, hogy maguk gazdálkodjanak vele, mert – mint a polgármester mondta – „a decentralizáció elvét nem csak felfelé, hanem lefelé is érvényesíteni kell”, és a maga részéről nem hisz a központosított közbeszerzés „feltétlen előnyeiben”.

– Ha én minden nap elmondom, hogy ne döntsenek Bukarestben a sepsiszentgyörgyi tanács helyett, mert mi jobban tudjuk, hogy mi kell nekünk, akkor azt is mondom, hogy a tanács ne döntsön az iskolák helyett, hisz legjobban ők ismerik a szükségleteiket – mondta Antal.

Ennek megfelelően, az iskolák fogják beszerezni a gyerekeknek a táblagépeket, és az iskolák döntik el, hogy vásárolnak-e olyan padokat, amelyekben csak egy gyerek ül. A polgármester hozzátette: lehet, hogy valamivel olcsóbb lenne, ha a tanács egyszerre több ezer táblagépet vásárolna, de ez „nem érné meg” azt, hogy elvegyék az iskolák döntési jogát. Ugyanakkor úgy véli: „szerencsés lenne”, ha ennek nem az lenne az eredménye, hogy a gyermekek „napi 10 órát játszanak a gépen”. Ezért azt javasolja, hogy a gépeket eleve feltöltött szűrőprogramokkal, esetleg előre beállított időlimittel kapják meg a gyerekek az iskolától, mert nem biztos, hogy minden szülő rendelkezik kellő ismeretekkel, hogy megfelelőképpen beállítsa az új eszközöket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.