Hirdetés
Hirdetés

A minorita rendház új rendeltetése

A minorita rendház új rendeltetése Kovászna megye

A kézdivásárhelyi minorita rendházban a tervek szerint szeptembertől magyar állami támogatással indítanának be szakképző iskolát, hangzott el a közelmúltban felújított épületben rendezett vállalkozói találkozón.

Hirdetés
Hirdetés

Szilveszter Szabolcs, Kézdivásárhely alpolgármestere köszöntötte a meghívott anyaországi előadókat és háromszéki vállalkozókat. „Egyre jobban örvendek, hiszen úgy érzem, végre valami beindul ebben a több mint másfél éve felújított, gyönyörű épületben” – hangsúlyozta.

Székelyföld legjobb szakképző központját hoznák létre

Fejér László Ödön szenátor a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány ügykezelésébe tartozó, Nagy Mózes iskolaalapító által létesített épület felújításának történetét foglalta össze a hat éve fogant ötlettől a munkálatok 2021-es befejezéséig, majd annak jövőbeli rendeltetéséről szólva felidézte a szerzetes abbéli aggodalmát, hogy az ingatlant nehezebb lesz lélekkel megtölteni, mint felújítani.

„Úgy néz ki, sikerül lélekkel megtölteni az épületet, hiszen a cél az, hogy Székelyföld legjobb szakképző központját hozzuk létre a vendéglátás területén. Ez volt a kezdeti elképzelés, és volt egy korábbi próbálkozásunk egy svájci úriemberrel, aki azonban cserbenhagyott, így találkoztunk Böjte Csaba közbenjárására Mayer Gyulával, a veszprémi Séf Iskola alapítójával, és úgy láttam, ő lesz a mi emberünk. Az épület felújítását is támogató magyar kormány továbbra is kiállt mellettünk, ezért úgy döntöttünk. Nagy Mózes emlékére létrehoznánk az említett iskolát” – fejtette ki.

Gyakorlatorientált képzés a cél

Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke az általa vezetett, 1400 tagot számláló szövetségről tartott előadását követően Mayer Gyula a tervekbe avatta be a jelenlévőket. Hangsúlyozta, magas színvonalú gyakorlatorientált duális szakképzés a cél a turizmus-vendéglátás területén. Megjegyezte, ezek még tervek, hiszen a magyar államnak rá kell bólintania a szakképzési törvény abbéli módosítására, hogy a határon túli magyarok is vehessenek részt a magyar szakképzésben. Ami a duális partnereket illeti, kizárólag a helyi vállalkozókra számítanak, ám ennek komoly feltételei vannak.

Mayer Gyula szerint a tanulás folyamata gyorsabb a gyakorlatorientált képzésben

„Elvárás, hogy meg tudjanak felelni a magyar szakképzési törvény által megfogalmazott feltételeknek. De ismerve a környéket, rengeteg olyan vendéglátó egység, szálloda van, melyekkel együtt tudunk dolgozni” – nyugtázta. A leendő oktatókról is szólt. „Először magyar oktatókkal dolgozunk majd, hogy a későbbiekben számításba jövő székelyföldi oktatókat be tudjuk tanítani a mai elvárásoknak megfelelő szintre, hogy tényleg gyakorlatorientált képzés legyen” – hangsúlyozta. Kifejtette, amennyiben az említett törvénytervezetet elfogadják, a helyi, magyar állampolgársággal is rendelkező fiatalok anyaországi társaikhoz hasonlóan két szakképesítésig ingyenes oktatásban részesülhetnek.

„A régi elnevezés szerinti szakmunkás-képzésben a tíz osztályt végzett fiatalokból a kétéves képzés során szakembereket nevelünk, úgymint pincér-vendégtéri szakember, szakács, cukrász, illetve panziós-fogadós. A technikus-képzésre érettségi oklevéllel rendelkező felnőttek jelentkezhetnek, akik egyéves szakács-, cukrász-, vendégtéri-, illetve turisztikai szaktechnikus képzésben részesülnek.”

Hozzátette, a hangsúly a gyakorlati képzésen lesz. „Mindent igyekszünk levinni a gyakorlatok szintjére, hiszen úgy vélem, sokkal gyorsabb a tanulás folyamata a gyakorlatorientált képzésben, mint amikor egy tankönyv elé ültetünk le valakit” – jegyezte meg. A tanintézmény nevéről így vélekedett. „Bennem most fogalmazódott meg, hogy az épület létrehozójáról, Nagy Mózesről adjunk nevet a leendő turizmus és vendéglátás technikumnak.”

Végezetül hangsúlyozta, a sikeresen vizsgázó tanoncok ugyanazt a bizonyítványt kapják majd, mint magyarországi társaik. „Annyi különbség lesz csupán, hogy itt vizsgáznak, de magyarországi vizsgabizottság előtt.”

Fotók: Iochom István

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 18., 16:32
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Mivel kézdivásárhelyi Erdély egyetlen Michelin-csillagos séfje, Veres István, feltételezem, hogy az ő tanácsaira is kíváncsiak és érdeklődtek a meglátásai felől, hogy milyen ötletei lennének ezirányban.

 • User
  Dátum: 2023. március 18., 19:45
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Woww! Ez nem semmi! A nagyok “segíteni” akarnak a szakmunkás faragásban!😉😎 Eddig miért nem tették?! Miért nem támogatják a szakoktatást?! Az Apor Péter Szaklíceumban legalább 2 évtizedes hagyománya van a közélelmezési szakiskolának! Újabban a Gábor Áron is belevágott, tele volt velük a média! Ők nem tudnak szakmunkásokat képezni?! Nó sebaj! Megoldja az egyház, a minorita rend, Bőjte atya, mert ő sem pap, sem apáca, nemde?! A magyar állam jobb lett volna előre informálódjon, hogy hová adja a pénzt! 1.5 év alatt semmi rendeltetése nem került az épületnek?! Pl 1 árvaház, öregotthon, nem lett volna szuper????

  • User
   Dátum: 2023. március 20., 9:38
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Az épület rendeltetése oktatási intézmény.. nem olyan a konstukció (és nem is lehet változtatni), hogy lakható legyen. Erdetileg is iskolaként szolgált, ezután is úgy kell. Szakoktatásról beszéltek már az felújítás előtt is.
   Egy jó, minőségi mesteremberképző kell

  • User
   Dátum: 2023. március 20., 15:31
   ÉRTÉKELÉS: -1

   A zsíros kenyér kenése, a palacsinta sütés, a konzerves “ciorbă de burtă” felmelegítése nem szakképzés! Akik az említett két iskolából kikerülnek max. pityókaszedni alkalmasak! Egy jó szakiskola igenis kell! Csak tipikus Kézdi: ha csinálnak valamit az a baj, ha nem az.

 • User
  Dátum: 2023. március 19., 9:36
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Ha valóban beindul a képzés és kikerülnek az első tanítványok, akkor arra az időre a vendéglátó egységek is fel kell készüljenek nagyobb fizetéseket adni, ellenben a jól, jobban képzett fiatal munkaerő elpárolog külföldre. De valahol már ideje elkezdeni a tanítást, szakképzést, hiszen rögtön minden téren a sor végén kullogunk, a jelenlegi országos átlagbèr kb. 4400 a román sajtó szerint, nálunk kb. fele, éhbér.

 • User
  Dátum: 2023. március 21., 7:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egyik nap esztergályost kerestem Kézdin, valami szakmába vágó dologra volt szükségem. Nos, egy-két idős szakin kívül, már alig van akihez fordulni egy olyan városban, ahol egykoron csavargyár volt, metál 2 volt…
  Szakképzés? Vendéglátás? Lassan oda jutunk, hogy az ifjú a zacskós rántottát a mikróban felmelegíti, aztán jó napot. Nem érdekli a michelin csillag, csak a GTA 5.

 • User
  Dátum: 2023. március 22., 10:36
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Hajra csak mar valamit csinaljanak mert ez mar lassan olyan mint a mese-mese-meskete, ugyanez van a hires tejgyarral mar egy jo par eve indul de meg ugy tudom sehol semmi, ha nincs igazam varom a megdobalast, de sajnos amint latjuk beindult a gepezet igerunk fut-fat hat elvegre kozeleg a valasztasi ev es kell hulyitteni az embereket !!!

 • User
  Dátum: 2023. március 23., 5:24
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Miért kellett annak idején eladni a jól menő tej gyárat az embereket szélnek ereszteni végkielégítés nélkül, minden gyár igyekezett az embereinek adni végkielégítést. Kívánok szerencsés újrakezdést.

 • User
  Dátum: 2023. március 23., 21:47
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Eddig csak én fizettem nekik, a kamattal most meglógtak! A következő biztosítónál, most már előírt kötelesség valaminek nekimenni.