Felhívás!

A miniszter harmadszor jött

Pénteken munkalátogatásra érkezett a megyébe Nelu Tătaru egészségügyi miniszter. Minden kórházigazgató hivatalos volt a megyeszékhelyen tartott megbeszélésre, ahol újraosztották a feladatokat az egyes intézmények között.

A minisztert kísérő Tamás Sándor megyetanácselnök elmondta, az elmúlt hetekben duplájára növelték az intenzív terápiai osztály kapacitását. Elhangzott, miközben a megyénk országútjain naponta mintegy 50 ezer ember haladhat át, a lakosság felelős viselkedésének köszönhetően aránylag jól állunk.

A miniszter meglátogatta a kormánypénzből kibővített belgyógyászati osztályt és a járványtani szűrést végző moduláris sürgősséget. A gyűlésen, ahol a megyebeli kórházak vezetői voltak jelen, elsősorban a beutalások, intenzív ellátására szorulók és elhalálozottak számának tükrében értékelték a helyi járványhelyzetet.

Eldöntötték, hogy a megyei kórház feladata elsősorban a súlyos, kritikus állapotban levő koronavírus-fertőzöttek ellátása marad, a középsúlyos vagy lábadozó, de még légzéstámogatásra, kórházi felügyeletre szoruló betegeket pedig átveheti a kovásznai szívkórház, de akár a kézdivásárhelyi és baróti városi kórház is. A megyei kórházban hamarosan 45 állást hirdetnek meg szakorvosok, asszisztensek és kisegítő személyzet számára, és a miniszter megerősítette: ha igénylik a kórházak, illetve az ágy- és betegszám függvényében tudnak szakorvosokat és rezidenseket is delegálni.

Nelu Tătarutól megtudtuk, az oltásokból várhatóan jövő év elején kap az ország nagyobb mennyiséget, és első lépésben az első vonalban dolgozó orvosi személyzetnek és a kockázati csoportoknak juttatnak belőle, majd tavasszal a lakosságnak is, de az csak ajánlott lesz, nem teszik kötelezővé. Addig is gyorstesztekkel próbálják a szűrést felgyorsítani a kórházba utalt betegek esetében, illetve a sürgősségi osztályokon várakozók számát csökkenteni, növelik a közegészségügyi igazgatóságok alkalmazottainak számát. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. november 16., 8:29
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Jobb helyeken, ahol adnak is valamit az emberi életre, egy ilyen esemény után, mint a karácsonyköi az egészségügyi miniszter már rég be adta volna a le mondását.