A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

A magyarok is ünnepeljenek!

A magyarok is ünnepeljenek! Kovászna megye

Gheorghe Baciu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) Kovászna megyei szenátora üdvözli, hogy az alkotmánybíróság elutasította az önkormányzati törvénykönyvet, mert ez egyebek mellett hivatalossá tette volna a magyar nyelvet a közigazgatásban, ami – szerinte – elfogadhatatlan.

Gheorghe Baciu úgy véli: a magyar közösség jogai tiszteletben vannak tartva, szabadon használhatják anyanyelvüket, de „nem normális”, hogy bevezessenek Romániában egy második hivatalos nyelvet úgy, ahogyan azt a magyar közösség egyes vezetői igénylik.

Ebben az összefüggésben megjegyezte: támogatja a Marius Paşcan által kezdeményezett jogszabályt, amely szerint börtönbüntetéssel lennének sújthatók mindazok, akik románellenes doktrínákat terjesztenek.

– Véget kell vetnünk annak, hogy egyesek gúnyt űzzenek a román nyelvből, a román nép történelméből – mondta Baciu, aki ismét a magyar közösség vezetőire utalt, akik – szerinte – ezzel kapcsolatban nem egyszer „felháborító megjegyzéseket” tettek.

A képviselő ugyanakkor felkérte a magyar közösség képviselőit, hogy legalább a centenárium évében viseltessenek „megfelelő tisztelettel” a román nemzeti ünnep iránt, és felkérte a politikai vezetőket, hogy vegyenek részt az ünnepségeken.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Múzeumba került az STV stúdió-felszerelése

Volt egyszer Szentgyörgyön egy helyi tévéadás, amelyet 1995-től 2005-ig Szalló László működtetett Selectronik TV (STV) név alatt, és amelyre most nemcsak az egykori stábtagok emlékeznek szívesen, hanem azok is, akik látták műsoraikat. Csáky Ernő mérnöktanár kezdeményezésére a valamikori stúdió péntektől része a Puskás Tivadar Szakközépiskolában berendezett, általa alapított Távközlési Kismúzeumnak, és didaktikai célokat szolgál majd. Az avatón a hajdani munkatársak jó része jelen volt.

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.