Hirdetés
Hirdetés

Mégsem fagyhalál volt?

Mégsem fagyhalál volt? Kovászna megye

Mint arról honlapunkon már beszámoltunk, pénteken reggel holtan találtak egy hajléktalant a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, illetve egy másikat – a hivatalos tájékoztatás szerint – kihűlés közeli, kómás állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen több, egészségügyi szeszes, ún. „Monás” üveg hevert üresen.

Az eset kapcsán megtudtuk, hogy ugyanekkor, a közelben, a katolikus templom környékén is segítségre szorult egy hajléktalan: ám végül egyik kórházba szállított utcalakó sem szorult beutalásra. Az illetékesek a helyszíni nyomozás alapján a halál okát a hideg és a túlzott alkoholfogyasztás számlájára írták, de akadtak, akik ezt megkérdőjelezték.

„A halál igazi okára a törvényszéki orvosi boncolás világít rá” – hangsúlyozta érdeklődésünkre pénteken Székely Róbert, a sepsiszentgyörgyi menedékhely vezetője, aki kifejtette, az elhunyt B. A.-nak komoly egészségügyi gondjai voltak, agyműtéten is átesett, így ez is okozhatta a tragédiát, hiszen egy esés, egy rosszul mért ütés is végzetes lehetett számára.

Hirdetés
Hirdetés

– Egy olyan ötfős csapathoz tartoztak a szóban forgó személyek, amelyiknek a tagjai a túlzott alkoholfogyasztás miatt többször csúnyán beszéltek az utcán, „kiakadtak”. B. A.-nak daganat volt az agyán, tavaly betegnyugdíjat is intéztünk neki, és egy évig kapta is a pénzt, aztán nem ment hosszabbítani, és hozzánk sem jött be, hogy segíthessük. Amikor az úton találkoztunk vele, akkor nem tudtunk az egyről a kettőre jutni vele, annyira ittas volt. Ők az a kategória, akik nyáron kimennek a hajléktalanszállóból, és csupán télen, a nagy hidegek beálltával térnek vissza. Ha még 2–3 alkalommal mínusz fokot jegyzünk, akkor a társai visszajönnek hozzánk – magyarázta.
Arra a felvetésünkre, hogy korábbi években sokkal nagyobb hidegekben aludtak kint az utcán a hajléktalanok, Székely kifejtette, az elhunytnak daganat volt az agyán, de közel 10 agyrázkódást is átélt.

– A folyamatos ütésektől keletkezett egy vérrög a fejében, azzal megműtötték, de nem tudták teljes mértékben orvosolni a problémát. Véleményem szerint nem a fagyás okozta a halálát. Tisztább képet csak a boncolás után kapunk – részletezte Székely, elárulva, hogy amikor rábukkantak a férfire, tudomása szerint az merő vér volt – ezt lapunknak szombaton, egy, az elszállításánál jelen lévő szemtanú is megerősítette.

Kiderült, hogy az elhunytnak van egy testvére, és nyugdíjas édesapja, a hajléktalanszálló vezetősége őket segíti, velük szervezi a temetést, illetve segélyt kérnének a nyugdíjas édesapának is az államtól.

Hirdetés
Hirdetés

Az elhunyt férfi mellett fekvő V. R.-t kórházba szállították: ő is a „reménytelen lecsúszottak” körébe tartozik.

– V. R. tavaly egy hónapig nem fogyasztott alkoholt: örültünk. Beszéltünk, egyezkedtünk is nevében a bábszínházasokkal, hogy foglalkoztassák, mert rendelkezik színházi tapasztalattal, de amire elkészítettük a személyazonosságiját, és konkrét lépésekre került volna sor, addigra megint eltűnt, elkezdett inni – panaszolta a hajléktalanszálló vezetője.

Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője megkeresésünkre kifejtette, pontos választ a boncolás eredménye ad, ám egyelőre – a helyszíni nyomozás alapján – az esettel foglalkozó kollegái kizárták az idegenkezűséget. További faggatózásunkra elmondta, nem zárják ki azt sem, hogy a halál beállta előtt „civakodhattak” egymással a hajléktalanok.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük