A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Mégsem fagyhalál volt?

Mégsem fagyhalál volt? Kovászna megye

Mint arról honlapunkon már beszámoltunk, pénteken reggel holtan találtak egy hajléktalant a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban, illetve egy másikat – a hivatalos tájékoztatás szerint – kihűlés közeli, kómás állapotban szállítottak kórházba. A helyszínen több, egészségügyi szeszes, ún. „Monás” üveg hevert üresen.

Az eset kapcsán megtudtuk, hogy ugyanekkor, a közelben, a katolikus templom környékén is segítségre szorult egy hajléktalan: ám végül egyik kórházba szállított utcalakó sem szorult beutalásra. Az illetékesek a helyszíni nyomozás alapján a halál okát a hideg és a túlzott alkoholfogyasztás számlájára írták, de akadtak, akik ezt megkérdőjelezték.

„A halál igazi okára a törvényszéki orvosi boncolás világít rá” – hangsúlyozta érdeklődésünkre pénteken Székely Róbert, a sepsiszentgyörgyi menedékhely vezetője, aki kifejtette, az elhunyt B. A.-nak komoly egészségügyi gondjai voltak, agyműtéten is átesett, így ez is okozhatta a tragédiát, hiszen egy esés, egy rosszul mért ütés is végzetes lehetett számára.

– Egy olyan ötfős csapathoz tartoztak a szóban forgó személyek, amelyiknek a tagjai a túlzott alkoholfogyasztás miatt többször csúnyán beszéltek az utcán, „kiakadtak”. B. A.-nak daganat volt az agyán, tavaly betegnyugdíjat is intéztünk neki, és egy évig kapta is a pénzt, aztán nem ment hosszabbítani, és hozzánk sem jött be, hogy segíthessük. Amikor az úton találkoztunk vele, akkor nem tudtunk az egyről a kettőre jutni vele, annyira ittas volt. Ők az a kategória, akik nyáron kimennek a hajléktalanszállóból, és csupán télen, a nagy hidegek beálltával térnek vissza. Ha még 2–3 alkalommal mínusz fokot jegyzünk, akkor a társai visszajönnek hozzánk – magyarázta.
Arra a felvetésünkre, hogy korábbi években sokkal nagyobb hidegekben aludtak kint az utcán a hajléktalanok, Székely kifejtette, az elhunytnak daganat volt az agyán, de közel 10 agyrázkódást is átélt.

– A folyamatos ütésektől keletkezett egy vérrög a fejében, azzal megműtötték, de nem tudták teljes mértékben orvosolni a problémát. Véleményem szerint nem a fagyás okozta a halálát. Tisztább képet csak a boncolás után kapunk – részletezte Székely, elárulva, hogy amikor rábukkantak a férfire, tudomása szerint az merő vér volt – ezt lapunknak szombaton, egy, az elszállításánál jelen lévő szemtanú is megerősítette.

Kiderült, hogy az elhunytnak van egy testvére, és nyugdíjas édesapja, a hajléktalanszálló vezetősége őket segíti, velük szervezi a temetést, illetve segélyt kérnének a nyugdíjas édesapának is az államtól.

Az elhunyt férfi mellett fekvő V. R.-t kórházba szállították: ő is a „reménytelen lecsúszottak” körébe tartozik.

– V. R. tavaly egy hónapig nem fogyasztott alkoholt: örültünk. Beszéltünk, egyezkedtünk is nevében a bábszínházasokkal, hogy foglalkoztassák, mert rendelkezik színházi tapasztalattal, de amire elkészítettük a személyazonosságiját, és konkrét lépésekre került volna sor, addigra megint eltűnt, elkezdett inni – panaszolta a hajléktalanszálló vezetője.

Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője megkeresésünkre kifejtette, pontos választ a boncolás eredménye ad, ám egyelőre – a helyszíni nyomozás alapján – az esettel foglalkozó kollegái kizárták az idegenkezűséget. További faggatózásunkra elmondta, nem zárják ki azt sem, hogy a halál beállta előtt „civakodhattak” egymással a hajléktalanok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.