Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A legtöbb gyerek szorong az iskolában

A legtöbb gyerek szorong az iskolában Kovászna megye

Bár csak a cikluskezdők esetében kell bemutatni orvosi igazolást az iskolakezdés előtt, az orvosok, pedagógusok és pszichológusok egyaránt úgy vélik, nem árt, ha kivizsgálják a gyerekeket a tanév kezdete előtt, mind lelkileg, mind testileg.

Hirdetés
Hirdetés

Azok a gyerekek, akik most kezdik az iskolát, orvosi és iskolaérettségi vizsgálaton esnek át, viszont fontos lenne, hogy minden gyerek, aki kezdi a tanévet, ellátogasson a gyerekorvoshoz – mondja Kerekes Beáta tanítónő. Mint kifejtette, egy év eleji felmérés sokat jelent, hiszen kiderülhetnek rejtett problémák, az orvosok pedig, ha felmérik a gyerekek állapotát, segíteni tudnak. Saját tapasztalatai szerint nagyon sokan küzdenek szemproblémával, illetve a rossz testtartás miatt mozgásszervi gondjaik is vannak.

– Mindezt abból veszem észre, hogy a tavaly még inkább hátul ülő gyermek nem látja a táblát, vagy sokat panaszkodnak, hogy fáj a hátuk, és látom is, hogy görnyedve ülnek a padban. Ilyenkor mindig szólok a szülőknek, de egyébként is szoktam javasolni az év eleji kivizsgálást – magyarázta a most 4. osztályt kezdő tanítónő.

Mint mondta, fontos megnézni a gyerekek egészségi állapotát, hogy nincs-e esetleg krónikus betegségük, de nagyon sokan allergiával is küzdenek, ami veszélyes lehet a menza-ebéd vagy más, iskolában vásárolt ételek szempontjából. Ugyanakkor, nem elhanyagolható a gyermekek pszichikai állapota sem – ezt már Kovács Andi iskolapszichológus teszi hozzá, aki szerint már az is traumatikus lehet valamilyen szinten a gyerekeknek, hogy véget ért a vakáció.

– Több héten át voltak szabadok, elszoktak a kötöttségtől és kötelezettségektől, így nem szabad elvárni tőlük, hogy azonnal figyeljenek és visszailleszkedjenek az iskolai rendbe. Főleg azoknak nehezebb, akik cikluskezdők: ötödikesek, kilencedikesek, hiszen számukra sokszor az iskola és az osztályközösség is új, amit meg kell szokni. Sajnos vizsgálatok igazolják, hogy a legtöbb hazai gyerek szorongva megy iskolába, amit enyhíteni kellene az iskolapszichológusok, osztályfőnökök, tanítók segítségével – véli a szakember.

Hozzátette: fontos, hogy erősítsék a gyerekeket a szülők és tanítók egyaránt, motiválják és dicsérjék őket, utóbbiak pedig ne támasszanak túlzott elvárásokat. A különórákra, sporttevékenységekre is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy ezek mind fontosak, de figyelembe kell venni a gyerek életkori sajátosságait és érdeklődési körét.

– Egy atléta alkatú gyereket nem szabad birkózásra küldeni, vagy aki a kézművesség iránt érdeklődik, nem biztos, hogy jó, ha külön angolra járatják. Fontos, hogy a szülők megértsék: hagyni kell a gyereknek teret, hiszen érzi, mi a jó neki, és azzal fog foglalkozni. Semmiképp nem jó nyomást gyakorolni rá, plusz tevékenységekkel kitölteni a teljes napját, illetve ráerőltetni a saját akaratunkat – hangsúlyozta a pszichológus.

Iskolapszichológusból jelenleg hiány van az egész országban, pedig fontos lenne, hogy még többen, még többet törődjenek a gyerekek lelki egészségével. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 28., 11:53
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Fontos lenne párszáz gyerekre iskolaorvos, pszichológus, de ez néhol csak papíron van meg!!!
    Van baj elég, sok diák és tanár is szívesen fogadná a segítséget!!!