Felhívás!

A koronavírus létezik!

A koronavírus létezik! Kovászna megye

A koronavírus létezik, akik átestek a betegségen, különböző tünetekről számoltak be, de nemcsak fizikailag érezték rosszul magukat, hanem lelkileg is megviselte őket a kór. Két érintett család vállalta, hogy elmeséli történetét, főleg azért, hogy eloszlassák a kételyeket és tévhiteket.

A szóban forgó családok azért vállalták, hogy elmesélik, ami velük történt, mert úgy látják, egyre többen nem hisznek a vírus létezésében, nem tesznek meg mindent a megelőzés érdekében, és ez veszélyes is lehet. Ugyanakkor így sem vállalta mindenki teljes névvel az esetét, mivel, mint mondták, mai napig érik őket szóbeli bántalmazások, megkülönböztetés amiatt, hogy megfertőződtek a koronavírussal.

Elsőként Ivu Maria jelentkezett, hogy szívesen megosztja az olvasókkal férje esetét, aki önhibáján kívül, minden óvintézkedés betartása mellett is megbetegedett. Mint mondta, a járvány kezdetétől home office-ban dolgoztak mindketten, férje építészmérnök, júniusig nem jártak ki, csak, amikor nagyon muszáj volt. A brassói családfő június végén betegedett le, munka után rosszullétre panaszkodott, felesége elmondása szerint eltorzult arccal, szédelegve, lázasan ért haza munkahelyéről. Mindezek ellenére a családorvos azt mondta, nincs elég tünete, nem tud tesztet kérni számára. Ezt követően önkéntes karanténba vonult, tünetei óráról órára változtak: láz, száraz köhögés, rekedtség, hidegrázás, végül a család úgy döntött, magánklinikán végeztetnek koronavírus-tesztet. Az eredmény pozitív lett, ezzel egyidőben a tünetek is súlyosbodtak: erős köhögés, lázállapot és fájdalmak.

A klinika azt javasolta a családnak, hogy várjanak, amíg a közegészségügy felkeresi őket, de ez is napokba telt, ugyanis a brassói kórházban nem volt hely, nem tudták hová szállítani a beteg férfit. Végül Sepsiszentgyörgyre került, igaz, három órán át tartott az út Brassótól, mert fogadókórházat kerestek útközben – mesélte Ivu Maria. A kórházban két napig nem adtak kezelést a tünetekre sem, majd a radiológiai és egyéb vizsgálatok alapján az orvos felmérte, hogy a férfi mája károsodott leginkább, de tüdőgyulladásra antibiotikumot és más lázcsillapító, vérhígító gyógyszereket is kapott. A férfi 10 napot töltött kórházban, majd két negatív teszt után hagyta el az intézményt, ám otthon is 7 napot maradt még elkülönítésben.

– A család többi tagján is elvégezték a gyorstesztet, ami negatív lett, de nagyon nehéz volt ez az időszak. Én sem mentem dolgozni, elzárkóztunk, szerencsére ismerősök, barátok segítettek bevásárolni, megoldani különböző gondokat. A legnehezebb az volt, és most is az, hogy sok bántás, sértés ért, olyan emberektől is, akiktől nem vártuk. Volt, aki kinevetett, nem hitte el, ami történt, mások azt állították pénzért reklámozzuk a vírust, de szeretném, ha eljutna mindenkihez, hogy ez a vírus létezik, és csak úgy tudjuk megóvni egymást, ha védekezünk, betartjuk a szabályokat – mondta a családanya.

Férje, aki egyébként pont a fentiek miatt nem vállalja a nevét, ma már jól van, de most is gyógyszereket szed májkárosodása miatt. A család úgy érzi, egy tragédia surrant el mellettük, ami sokkal rosszabb is lehetett volna, mert ez a betegség bárkit megtámadhat.

A másik család, akik vállalták történetüket, szintén átestek a koronavíruson, megfertőződtek a szülők és kiskorú gyerekük is. Szegő Erika 43 éves, szociális munkával foglalkozik, és bár tünetmentes volt, munkahelyi teszteléskor derült ki, hogy megfertőződött. Ők is értesítették a közegészségügyi hatóságot, elszigetelve maradtak, majd kórházba mentek, annak ellenére, hogy a törvények szerint akkor nem volt kötelező a beutalás.

– Azért döntöttünk így, mert egy új vírusról, betegségről van szó, nem tudtuk, mivel jár, megijedtünk. Nem voltak jelentős tüneteink, fejfájás és szédülés jelentkezett a férjemnél és a lányomnál is, de jobbnak láttuk, ha felügyelet alatt vagyunk. A megterhelő az volt, hogy nem hagyhattuk el a kórtermet, és sajnos csak a sokadik tesztünk lett egymást követően negatív és mehettünk haza – mesélte a családanya. Mint mondta, annak ellenére, hogy átestek a koronavíruson, nem nyugodtak meg, még óvatosabbak lettek, de úgy látják, az emberek többsége nem veszi komolyan a betegséget.

– Legtöbben azok közül, akik ismerik a történetünket, szkeptikusak, egész hajmeresztő dolgokat mondtak rólunk, a kislányom egyáltalán nem is szeret beszélni erről. Sajnos, a kórház miatt elmaradt a tanulással, egész nyáron magánórákat kellett fizetnünk, hogy felzárkózzon, de érzelmileg is megviselte a kór – mondta az édesanya.

Mindkét család azért szerette volna elmesélni történetét, hogy figyelmeztesse az embereket: a vírus létezik, elővigyázatosnak kell lenni, de még akkor is megvan az esély, hogy elkapjuk. Továbbá, azt szeretnék elérni, ha senkit nem közösítenének ki azért, mert megfertőződött.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 22., 12:22
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A virusok letezzinek ,ebben nincsen is semmi ketelkedes, hanem az a sok lelki teror , fere tajekoztatas ,a nagy felhajtas , hogy milyen sokan haltak meg ez viseli meg az embereket .Tobb a politika mind valoban a betegseg.!

 • User
  Dátum: 2020. október 22., 13:34
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Jézusom,ekkora agymosást végezni a médián keresztül azért eléggé durva. Kérem szépen 2019,decemberétől / 2020 január végéig azt a sok taknyos beteget,ami volt,azt miért nem publikálják? Jajj akkor nem is tudtak a vírusról,és mindenki meggyogyult és senki nem halt bele,a más súlyos betegségekben szenvedőket kivéve. Egyik ismerősöm szetngyörgyi korházban feküdt jó sokáig,tűdőrák volt diagnosztizálva már 3 éve nála,már nem bírta szegény és 2020.Áprilisában meghalt,egy apoló útána is nézett a kórlapnak(titokban) és láss csodát esment,birka nép, hogy ki volt gyógyúlva a rákból a Covid vitte magával….ezeket is közzé kéne tenni,nem mindent cenzúrázni…És a cikk ,már csak azért is sántit,mert Bv.megyéből román ajkú biztos nem vette fel a kapcsolatot a hirmondóval,hacsak nincs fizetve a “sztori” miatt…remélem engedni fogjátok ezt’ (Z.E.K.)

  • User
   Dátum: 2020. október 22., 15:36
   ÉRTÉKELÉS: 8

   ” És a cikk ,már csak azért is sántit,mert Bv.megyéből román ajkú biztos nem vette fel a kapcsolatot a hirmondóval,hacsak nincs fizetve a “sztori” miatt” –
   Kedves Akárki! Attól, hogy román a családneve az még nem jelenti azt, hogy román! Vegyes házasságról nem hallott még?
   Ennyi gonosz, rosszindulatú ember!
   Pont az ilyenek miatt tartunk itt!!!!
   Gratulálok! Csak remélni tudom, hogy ha vannak gyerekei azok nem ilyenek!!!!

   • User
    Dátum: 2020. október 22., 17:44
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Sok ilyen, minek is nevezzem van. Ítélkeznek nevek, arcok, stb. alapján. És ha román a neve, mit jelent? Semmit. Lehet vegyes házasságban él, lehet valamelyik apai felmenője román volt. És akkor? Lehetsz magyar névvel román, román névvel magyar, vagy lehetsz egyszerre mindkettő is.

    Üdv. egy román családnevűtől. 🙂

   • User
    Dátum: 2020. október 23., 1:04
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Na most, mivel nem az volt a szándékom, hogy valakinek a nemzetiségéhez hozzá kötném a koronavírust, de önöknek úgy jött le,igy kénytelen vagyok óriási elnézést kérni a nem helyes fogalmazás miatt. De gondolkodjunk el azon kedveskéim,hogy mi is az igazság, hogyha nem agymosás? Hogyha nem világszerte felnagyitott baromság ez az egész? Igenis létezik a vírus, mint több millió ezen kívül amitől emberek milliói haltak meg csak az elmúlt évszázadban. Egy szóval nem mondtam, hogy nem létezik. Csak egyszerűen nem ennyire veszélyes mint amit a média le hoz. Viseljünk maszkot? Persze, én is viselek, de nem a vírus miatt, hanem a büntetés miatt, mert egyszerűen ilyen egy el rontott rendszer. Be tartom a távolságot? Igen, mert egyszerűen hányok lassan egyes, agymosott, tv-ből táplálkozó, fotel huszártól, akik hírek láttán és olvasván birkákból, pásztorok lesznek. Ui.: Nem állt szándékomban senkit megsérteni azzal, hogy románajkunak neveztem a hölgyet. Megértésüket köszönöm. (Z. E. K.)

  • User
   Dátum: 2020. október 22., 15:06
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Kedves elottem szolo. A brassoi roman nev altalam ismert magyar ajku szemely valodi neve. Semmi mas hozzafuznivalom nincs a cikkhez de ugy gondolom, hogy a felreerteseket tisztazni kell.

  • User
   Dátum: 2020. október 22., 17:00
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Néhány ápoló (infirmier) okosabb az orvosoknál. Ha beteg leszel, ajánlom, vele gyógyítasd magad! Azt kötve hiszem, hogy a kórlapon az szerepelt, hogy a beteg kigyógyult a rákból. Amúgy sem hinnék egy ilyen kórlapok közt kutakodó ápolónak. Jobban tenné, ha végezné a dolgát.