Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány időhúzása hátráltatja a kézdivásárhelyi útfelújításokat

A kormány időhúzása hátráltatja a kézdivásárhelyi útfelújításokat Kovászna megye

Idén kilenc, rossz állapotú utca felújítást tervezi az Anghel Saligny beruházási programon keresztül Kézdivásárhely önkormányzata, a román kormány azonban mindmáig nem folyósította a munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzösszegeket. Amennyiben a helyzet nem változik, a városháza önerőből lesz kénytelen nekifogni az érintett útszakaszok rendezésének, ami jelentős anyagi terhet róna a városra. Bokor Tibor polgármestert a tervezett útkarbantartási és területrendezési munkálatokról kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

Az elöljáró elmondta, az önkormányzat kilenc utca felújításra nyert pályázatot az Anghel Saligny-program révén, a kormány azonban hosszú ideje halogatja a kivitelezéshez szükséges pénzösszeg folyósítását. „Múlt héten voltam Bukarestben, hogy nézzem meg, mi történik: lesz-e finanszírozás az idén, el tudjuk-e kezdeni a munkálatokat vagy sem. A dokumentáció egy részét újra el kell küldenünk Bukarestbe, hiszen az árak hónapról hónapra változnak. Március közepéig ezeket újraküldjük, és reménykedem, hogy lesz a programból valami. Ha nem, akkor a saját pénzünkből kell nekifognunk a munkálatok elvégzésének” – magyarázta a polgármester.

Hozzátette, annak idején a legrosszabb állapotú utcákat foglalták bele a Saligny-programba, 90 százalékuk kockakő-burkolatot igényel, ami jóval drágább, és elég nehéz megfelelő céget találni, amely úgy le tudja rakni, hogy később ne legyen gond vele. „Ha nem kapunk ezekre pénzt, akkor a nyár közepétől nekifogunk önerőből. Egyszerre persze nem tudjuk az egészet megcsinálni, mert nagyon sok pénzbe kerülne, jelen pillanatban több mint 40 millió lejről beszélünk” – fogalmazott.

A Saligny-program keresztül finanszíroznák az egyik legkritikusabb állapotú Iskola utca rendbetételét, valamint a Temető, Kanta, Kert, Tavasz, Bod Péter, Matkó István, Nagy Mózes utcák, illetve az 59-es, 60-as, 61-es és 62-es udvarterek felújítását is. Ugyancsak a csomagba tartozik a Csernátoni úton lévő tömbházak mögötti terület rendezése, illetve a Kézdivásárhelyt és Kézdiszentléleket összekötő bicikliút megépítése.

Közel 15 millió lejt szánnak az úthálózatra

Kézdivásárhely idei, közel 165 millió lejes költségvetéséből 14,7 millió lejt különítettek el az úthálózat fejlesztésére, jelenleg 5 millió lej értékű munkálatok vannak meghirdetve – tudtuk meg Bokor Tibortól. „Amint az idő megengedi az aszfaltozást és beindulnak az aszfaltkészítő állomások, elsőként a Mihai Eminescu utcát akarjuk befejezni. Ott most a járdákat rakjuk le, majd egy végső aszfaltréteg kerül az útra” – ismertette az elöljáró.

Szintén az idei tervek között szerepel a Szőcs József (Piac) utca korszerűsítése, ehhez azonban először a szennyvíz-hálózatot kell kiépíteni, csak azután következhet az útszakasz teljes felújítása. „Mostanra a tömbházat közötti terek nagyjából rendben vannak, a Csernátoni út mögötti terület van még hátra, ami benne van a Saligny-programban, illetve az a tér, ahol jelenleg az új inkubátorház épül. Utóbbit a munkálatok befejezése után szeretnénk rendezni” – tette hozzá Bokor Tibor.

Megnyitják a kórház Vasút utcai bejáratát

Az önkormányzatnak régi terve a kórház Vasút utcai felőli bejáratának megnyitása. A városlakók által is igényelt változtatás szintén idén valósulhat meg. „Várhatóan a nyár elejéig befejeződik a járóbeteg-rendelő bővítése, ezt követően a Vasút utcai kerítést lebontjuk, a teret megnyitjuk, új parkolóhelyeket hozunk létre, és rendezzük a zöldövezetet. Ezzel párhuzamosan – tekintettel arra, hogy a kórház területén a víz- és csatornahálózat felújítása alatt több helyen is ástak – a belső utakat is szeretnénk újraaszfaltozni” – tudatta az elöljáró.

A Székely Katonanevelde felújításának nyár elejére várható befejezését követően az önkormányzat szeretné elkezdeni az épület előtti tér rendezését is. „Eddig előnyben voltak az új városrészek, a tömbházak közötti terek, most bejövünk a központi zónába. Addigra jó eséllyel jóváhagyják a városrendészeti tervünket is, mert anélkül nem tudunk építkezési engedélyt adni a főtéri zónára. Ezt követően tudjuk elkezdeni az udvarterek, a főtér és a hozzá tartozó kockaköves utak rendezését” – nyomatékosította Bokor Tibor.

A fentiek mellett az önkormányzat idén is rendbe tenne legalább öt udvarteret, ezek pontos száma a költségek függvényében dől majd el. Ami a kátyúzást illeti, a polgármester szerint a téli időszak szerencsére nem tett túl nagy kárt a város úthálózatában. Helyenként hidegaszfalttal tömték be a kialakult gödröket, és amint az idő engedi, a melegaszfaltozást is megkezdik.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 3., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egy kiss aszfalt szőnyeg rá férne az Oroszfalvi utcákra is már addig töltötték őrleményel a víz be folyik minden udvarra. Hátha hiszen választási év!!!!

 • User
  Dátum: 2024. március 4., 19:16
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Csal lassan nyissak azt a kaput a Vasut utcaba mert mar annyiszor megnyitottak hogy megleszakad a sarkabol!!!Mondom csak LASSAN.Erdekes hogy itt vagy esik az esso vagy fuj a szel vagy.. vagy…de az SOHA fol se merul hogy esetleg hozza nem erto brigad ”vezeti” a telepulest!!!Persze ha nem vonzottak ide termelo es adot fizeto cegeket az elmult 10-20 30 eve csak hitelekbol nem lehet elni.Bocs ,lehet elni azoknak akik a zsiros bodonhoz kozel ferkoznek.

 • User
  Dátum: 2024. március 4., 22:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Jó lenne Kézdin már a Szt. Katolna felé vezető vasúti átjárót is megcsinálni becsületesen és a „variantan” is foltozni egyet míg nagyobb gödrök nem lesznek,mert most még elejét lehetne venni a nagyobb kráterek kialakulásánál. Lassan a kocsi kereke ki törik, főleg este és éjszaka.
  De van jó drága utado és minden adó. És mindig azok a hibások,akiket nem kér számon senki sem