Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A hit volt erős támaszom”

„A hit volt erős támaszom” Kovászna megye

Aki életét közössége épülésére teszi fel, arra, hogy áldozatos munkával a nála jobban rászorulókat felemelje, annak emlékezetét jó esetben őrzi az utókor. Báró Szentkereszty Stephanie azt vallotta: „…mindenki tartozik annyi jót gyakorolni életében, amennyi erővel és képességgel a mindenek ura megáldotta”, eszerint élt, szellemi és anyagi hagyatékát ma is méltón gondozza a nevét viselő egyesület.

Hirdetés
Hirdetés

Tegnap délelőtt benépesült a kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Komplexum udvara: a kápolnában zajló emlékező szentmisét több tucatnyian hallgatták a kint elhelyezett padokról is. A Szentkereszty-emléknap – a bárónő végakaratának szellemében – halálának évfordulóján megemlékező szentmisével indult, gondozók és ellátottak, meghívott vendégek és tisztelők együtt hallgatták az ünnepi gondolatokat.
– Példát adni emberszeretetből! Kötelességünk ezt a keresztény parancsot követnünk, ez felelősségünk, amit meg kell élnünk, és tovább kell adnunk. Különösen akkor kell ezt tennünk keresztényekként, hogyha nálunk elesettebbeket, rászorulóbbakat szolgálunk – így lehetne röviden összefoglalni az Olasz Béla kantai segédlelkész által megfogalmazottakat.

– Megtartó erejű a nagy elődeink nemes tetteire való emlékezés, de csak akkor, ha azok beépülnek a mi életünkbe is – intette a nagy számú hallgatóságot Bálint Olga, a Közösségi Szolgáltatási Komplexum igazgatónője, a Szentkereszty Ste-phanie Egyesület elnöke. – A fiatal bárónőnek megvolt a lehetősége, hogy az úrilányok gondtalan életét élje, de ő az „imádkozzunk és dolgozzunk” jelmondat szellemében más utat választott: hite és emberszeretete vezérelte munkájában. Mert nagyot álmodni, hosszú távú célokat megfogalmazni, és képességei alkalmassá tették azok megvalósítására – óvodát, árvaleány-nevelő intézetet, menedékházat, kórházat alapított. Jövőre 150 éves lesz a mai Közösségi Szolgáltatási Komplexum, az az intézmény, amelyet az emberszeretet hozott létre, és tartott fenn ennyi időn át, a változó idők viszontagságain keresztül, és lett a megye legnagyobb, legsokoldalúbb tevékenységet kifejtő szociális létesítménye – mutatott rá az igazgatónő, köszönetet mondva mindazoknak a hivatalos intézményeknek és támogatóknak, akik ebben segítségére voltak.

A bárónő gondolatait a központ kedvezményezettjei tolmácsolták, a többéves hagyomány szerint közösen elénekelték az Összetartozunk című dalt, végül a rendezvény koszorúzással zárult a bárónő kápolna melletti mellszobránál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 27., 9:19
    ÉRTÉKELÉS: -7

    A kézdivásárhely-i kórház vegye fel a bárónő nevét, ha már a Rudolf kórház túl Habsburg….
    vagy valamelyik volt orvosa nevét. pl. dr. Kelemen András, dr. Boga , dr. Erdély, dr. Szabó….dr. Salan