Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A háziorvosok helyett sokan továbbra is a sürgősséget választják

A háziorvosok helyett sokan továbbra is a sürgősséget választják Kovászna megye

Az eddiginél eggyel magasabb, II. kategóriába sorolta a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Kórház szolgáltatásait az akkreditációs bizottság – újságolta András Nagy Róbert kórházmenedzser, aki az idei évre vonatkozó fejlesztési tervekről is szólt.

Hirdetés
Hirdetés

2023-ban közel 100 ezer beteget fogadtak a járóbeteg-rendelőintézetben, 5300 imagisztikai kivizsgálást végeztek (ekográfia, röntgen, CT, MRI), a sebészeten 4500 műtétet végeztek, ebből 1006-ot minimál invazív eljárással. 36 500 beteg jelentkezett a sürgősségen, 18 700-an huzamosabb időre, 9765-öt pedig egynapos kivizsgálásra utaltak be, 5100 kórszövettani eredményt adtak ki, 856 szülést jegyeztek – sorolta András Nagy Róbert tavalyi tevékenységük sarokszámait.

Mint felidézte, még mindig nagyon sokan jelentkeznek olyan panaszokkal a sürgősségen, amelyek akár a háziorvooknál vagy a járóbeteg rendelőkben is kezelhetők: a 36 500 eset több mint kétharmadát a kevésbé súlyos esetet jelentő sárga és zöld kóddal jegyezték. 16 638 betegnek előjegyzése volt háziorvoshoz vagy a járóbeteg-rendelőintézetbe, de nem várták ki időpontjukat, inkább a sürgősségre mentek.

Ennek oka lehet az is, hogy a járóbeteg-rendelőben néha egy hónapnál is többet kell várni egy vizsgálatra. Szerinte jónak tekinthető viszont az 1 óra 14 perces időintervallum, amíg egy sürgősségen jelentkező beteg megkapja a kezelést, hiszen nagyvárosokban ez akár 6-7 órára is kitolódhat, értékelte az igazgató. Az is igaz, ez az idő változik annak függvényében, hogy egy bizonyos időpontban hány beteget kell ellátni és azoknak mennyire súlyosak az egészségügyi gondjai.

A kórházmenedzser megjegyezte, tavaly két díjat kaptak: a Romanian Healthcare Awards 2023 versenyben két kategóriában is kiválósági díjat kaptak (az év kórháza, minőségi orvosi szolgáltatások); egyiket egy speciális kranio-transzplantációs eljárásért, a másikat egy olyan képzési programért, melynek keretében 50 továbbképző tanfolyamot tartottak az asszisztenseknek. „Legnagyobb büszkeségünk, hogy 2023-ban lezárult az akkreditációs folyamat és az intézmény a II-es kategóriába sorolódott. Óriási munka van a hátunk mögött, mindent átvilágítottak: az eszközrendszert, a folyamatokat, a személyzeti, betegfogadási, beszerzési rendszert” – sorolta András Nagy Róbert.

Fiatal szakorvosokkal lábadozik a neurológiai osztály

Tavaly gyémánt fokozatot kapott a kórház a stroke-ellátása (agyérkatasztrófa), ugyanis az tünetek észlelésétől az első kezelés megkezdéséig átlagosan 31 perc 90 másodperc telt el. A sepsiszentgyörgyi kórházban 2022 és 2023 áprilisa között ellátott 80 beteg közül 30 a szűk 4 órás időablakban megkaphatta a speciális vérhígító készítményt, azaz trombolízisben részesült, de volt olyan páciens is, aki a második napon vette igénybe az orvost.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser. Fotó: Kocsis B. János

2023 nyarán különös nehézség merült fel a neurológiai osztályon, mivel kilenc szakorvosból egyszerre öt távozott, aminek következtében nem lehetett az ügyelet folytonosságát megoldani, annak hiányában pedig Brassóba irányították a betegeket. Jó hír, hogy március elsejétől két fiatal neurológus szakorvos, Sebesi Noémi és Klára Izolda is megkezdi munkáját a neurológián, így már hat orvosból áll majd a szakembergárda. Év végére ez a szám 7-8-ra is nőhet, mert több rezidens szakorvos is jelezte szándékát, hogy a szentgyörgyi kórházat választaná. Ezzel együtt az osztályon még mindig nem biztosítható a folyamatos ügyelet, de ez a cél – jelentette ki az igazgató.

Tervek a következő esztendőkre

A beruházások terén elsődleges a sürgősségi osztály befejezése, ha az elkészül – az építtető várhatóan egy hónapon belül átadja, azután még fel kell szerelni –, több mint háromszorosára nő az osztály befogadóképessége. Bár az új eszközökre szükséges 2,5 millió euró helyett csak 1,5 milliót biztosít a projekt, és várhatóan a radiológiai eszközök engedélyeztetési folyamata is nehézkes lesz, András Nagy Róbert úgy tervezi, hogy év végére használatba adhatják az új sürgősségi osztályt. Amint ez megtörténik, nekifognak a régi sürgősség helyén kialakítani a kórházi labor végleges helyét. Ez ismét építkezéssel fog járni.

A tüdőgyógyászat idénre tervezett átköltöztetését az új épületbe 2025-re halasztják, mert az új tüdőkórház építési munkálatait tavaly leállította a szeptemberi, költségvetési megszorításokat előíró kormányrendelet. Most már újra dolgoznak az építőtelepen, és ha elkészülnek, 34 bennfekvő beteget tudnak majd itt ellátni; a tüdőgyógyászati rendelők is itt kapnak helyet.

A belgyógyászati részleg bővítésének befejezéséhez az ígéretek szerint pénzt fog biztosítani a minisztérium, az összeg függvényében haladnak a munkálatokkal; még 26 millió lej szükséges a befejezéshez.

Idén a kórház megkezdi a Cigaretta utcai egészségügyi komplexum tervezését, a tervek szerint az új egységben kap majd helyet a gyermek- és felnőttpszichiátria, egy rehabilitációs osztály, és mivel egyre nagyobb igény van rá, egy geriátriai, illetve palliatív komplexum is része lenne – vázolta a terveket az igazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 1., 22:46
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Számlázzák ki a részegeknek, drogosoknak a cekket, fizessék ki belőle amit rájuk költöttek és rögtön nagyobb rend lesz!!!
  Utána jöhetnek a paraziták, akik mindent ingyen szeretnének!!!!!

 • User
  Dátum: 2024. március 2., 5:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Panaszkodik a sok buta paraszt,hogy sokat kell varni…hat vajon miert? Esetleg pont azert,mert osszetevesztik a surgosseget a csaladorvossal? Vagy a poliklinikaval? Napi 100 emberbol aki ott megfordul,80 tuti olyan,hogy semmi koze az eletveszelyhez.De na,mi buszke szekely modjara,ha fizetunk biztositast(ha nem,akkor is),nekunk jar!Egeszsegugyi neveles nulla,prevencio nulla,de szidjuk kegyetlenul azt a par embert,aki probalja kiszurni a surgos beteget a tobbi kozul…hurra,igy kell ezt! Taxizunk a mentovel,szidjuk az orvost,de tomjuk magunkba a zsiros kajat,a szivarat,a piat es a maximum mozgas a blokkbol a kocsiajtoig vezet.De amikor megviszket a talpunk,rontunk a korhazba!

 • User
  Dátum: 2024. március 3., 10:02
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Nem megyunk csaladorvoshoz mert ha nem adod neki a halapenzt akkor elzavar es beteglapot se ad. Ha keveset adsz akkor se ervenyesulsz csak azt a penzt veszted oda

 • User
  Dátum: 2024. március 3., 12:34
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A haziorvosi rendszert fel lehetne ezen alapon szamolni es a doktorokat beallitani a surgossegekre, mert egyebkent ugyis csak plusz ut hogy menj ele kuldopapirert, ha vegeztel menj vissza a receptet feliratni stb. A CASS levonasarol is ki lehetne irni egy nepszavazast, aki szeretne fizesse aki nem az majd ha bajba lesz kifizeti a szolgaltatast, mert mindenki nem futkos az orvosokhoz olyan is van aki nyugdijas, eleten keresztul fizette es soha nem elt vele.(Hala Istennek, de nem helyes hogy 20-30 evet fizessuk a semmit, azert hogy legyen aki a surgossegen sort alljon mas penzen)

 • User
  Dátum: 2024. március 4., 13:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Azert van a surgosseg tul terhelve ,mert a hazi orvosok NEM TESZIK A KOTELESSEGUKET ,recept irok , informatikusok minden egyebbel foglalkoznak , meg csak egy vernyomast sem mer , vizsgalat nincs .Ha komolyabb a beteg , elmeseli hogy mi a panassza kuldi a szakorvoshoz , ezzel meg van oldva, ilyen vilagot elunk !

  • User
   Dátum: 2024. március 4., 22:29
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Azért én nem venném egy kalap alá az egész családorvost. Van aki unja már a munkáját,és már elege van. De én személy szerint elmondhatom,hogy lehet a szerencsésebbek közé tartozom,mert ahányszor bajom volt mindig minden kivizsgálást szakszerűen kezeltek,kedvesek voltak és csak akkor küldtek szakorvoshoz,amikor már az ők tudásukat meghaladták a dolgok.
   Így is le a kalappal Páll doktor és Farkas doktornő és az asszisztenseik előtt. Itt azoknak nem tetszik csak ,akik a rendelő szabályait nem tartják be. És köszönet nekik. Tehát egy kalap alá azért nem venném az egész orvost és doktort.
   Mivel,amint említettem,vannak még akik becsülettel és jóindulattal végzik a munkájukat.