Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A férfiakra figyelnek egy hónapon át

A férfiakra figyelnek egy hónapon át Kovászna megye

Idén novemberben is elindult a Movember kampány, ami a férfiak kinézete mellett egy fontos dologra is ráirányítja a figyelmet. Az elnevezés egy kampányt takar, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak testi és lelki egészségére, valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. A férfiak körében is nagyon alacsony azoknak a száma, akik az őket érintő betegségek megelőzése érdekében szűrésre járnak, a kampánytól pedig azt remélik, tudnak ezen változtatni.

Hirdetés
Hirdetés

Bár a teljes lakosságra jellemző, hogy nagyon ritkán vagy egyáltalán nem járnak szűrővizsgálatokra, a férfiak még ritkábban járnak orvoshoz, a kampány pedig egész novemberben olyan betegségeket igyekszik a figyelem középpontjába állítani, melyek napjainkban rendkívül gyakoriak a férfiak körében. Ezen betegségek nagy részét szűréssel meg lehetne előzni, vagy a korai szakaszban észlelt megbetegedéseket gyógyítani. A Movember során kiemelten figyelnek a prosztatarák, a hererák, valamint a depresszió megelőzésére, korai felismerésére és hatékony kezelésére.

Az orvosok felhívják a figyelmet, hogy a prosztatadaganat iránti veszélyeztetettség már korai stádiumban kimutatható, amikor jó eséllyel gyógyítható, éppen ezért lenne szükségszerű az éves vizsgálat. Dr. Bíró András urológus elmondta: minden hetedik férfit érint a prosztatarák, az elmúlt években szűrésen részt vevő férfiak mintegy 10 százalékánál észlelték a betegséget. Az orvos kifejtette: a prosztatavizsgálat nem jár fájdalommal, mindenkit, aki szűrésre jelentkezik, kikérdeznek esetleges panaszairól, életmódjáról, majd ezt követi egy ultrahangos és egy fizikai (rektális) vizsgálat. Emellett vérvétel is ajánlott, amely kimutatja a betegségre való veszélyeztetettséget. A megyei kórház novemberben szervez ingyenes szűrést, amelyre 45 évnél idősebb férfiakat várnak.

Ami a férfiak mentális egészségét illeti, mivel erre is kiterjed a Movember kampány, Kovács Andi pszichológus elmondta: ezen a területen is nagyon rossz a helyzet. A lelki egészségre is ugyanaz a jellemző, mint a testire, az emberek nem szívesen járnak szakemberhez, akkor sem, ha súlyos problémáik vannak. A férfiak itt is kevésbé jelennek meg, nehezen vállalják fel érzéseiket, és még nehezebben keresnek fel pszichológust, ha gondjuk van. A szakember szerint ezen is változtatni kellene, mert bár a társadalom predesztinálja így a férfiakat már kiskoruktól, azzal, hogy nem sírhatnak, ez egyáltalán nincs így. A statisztikai adatok is azt mutatják, több a depressziós férfi, mint nő, és az öngyilkosságot elkövetők esetében is a férfiak száma magasabb. A pszichológus szerint fontosak ezek a kampányok, ugyanis erősíthetik a férfiakat abban, hogy vállalják fel gondjaikat és kérjenek segítséget.

A Movember kampány novemberben tart, és abban nyilvánul meg, hogy a férfiak szakállt növesztenek, illetve buzdítják egymást arra, hogy részt vegyenek a különböző szűréseken, vizsgálatokon, felméréseken. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük