Hirdetés
Hirdetés

A diákok érdekében döntöttek

Bojkottra készülnek a Civil Hang Egyesület aktivistái az évnyitón a Székely Mikó Kollégiumban, annak okán, hogy ettől a tanévtől később kezdődnek az iskolában a tanórák. A tanintézmény vezetősége szerint több évre visszanyúló, megfontolt döntéshozatalról van szó.

Mint ismeretes, az új tanévben fél 9-től kezdődnek az órák a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban és a Református Kollégiumban. Bár a döntést most közölték, egy korábbi, májusi vezetőtanácsi megbeszélés eredménye. A rendelkezés szerint ezentúl nem tartanak órákat reggel 7, illetve 8 órától, hanem minden diák fél 9-kor kezdi az órákat.

A rendelkezés nagy visszhangot váltott ki a szülők körében, vannak, akik nehezményezik a döntést, és úgy vélik, inkább a központi forgalmat kellene újragondolni, míg mások szerint a diákok később végeznek, és még fáradtabbak lesznek, a 0–4. osztályosok pedig túl sokáig lesznek felügyelet nélkül az osztályban, ugyanis sokan továbbra is fél 8 körül érkeznek majd az iskolába. A szülők egy csoportja aláírásgyűjtésbe kezdett, mint mondták, követelik, hogy állítsák vissza a korábbi, vagy legalább a 8 órai kezdést.

– Nyilvánvaló, hogy a diákok kényelmi szempontjából jobb lenne így az órarend, amennyiben nem késő délutánig lennének az iskolában. De mivel később kezdenek, később is fejeződnek be a tan­órák, így sok diák kimarad az edzésekről vagy más, iskolán kívüli tevékenységből, merthogy azok programja marad a régiben – mondta Vargha Kinga szülő, akinek két gyereke is mikós diák.

A Civil Hang Egyesület is ellenzi az új órarendet, ők bojkottra készülnek a tanévnyitón.

„Az igazgatónői beszéd alatt vastapssal fejeznénk ki tiltakozásunkat, és az évnyitó után nem mennénk be az osztálytermekbe. Mindaddig az iskola udvarán maradunk, amíg az általunk tévesnek ítélt intézkedést vissza nem vonják. Szülőként vagy tanárként nem engednénk, hogy gyerekeink és tanáraink szüneteit vegyék el” – fogalmazták meg egy Facebook-bejegyzésben.

Hirdetés
Hirdetés

Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója megkeresésünkre elmondta: egy korábban elfogadott, évek óta tárgyalt döntésről van szó, melynek meghozatalában részt vettek a vezetőbiztossági tagok mellett a szülőbizottság küldöttei is. Elsősorban a diákok igényeit vették figyelembe az új órarend kidolgozásakor, ugyanis a vidéki tanulók rendszerint elkéstek a 7 órakor kezdődő órákról, szorongva érkeztek az iskolába, és már az első órákon fáradtak voltak.

– Harminc perccel lesznek többet délután az iskolában, de kérdezem én: nem éri meg ez a félóra azt, hogy a gyerek ne szorongjon a késéstől, és ne legyen fáradt már délelőtt? Csalódott vagyok, mivel ez egy átgondolt rendelkezés, amely a diákok igényeit tartja szem előtt. Így nyugodtabban érkeznek majd, és még reggelizni is lesz idejük – magyarázta az igazgató.

Kondor Ágota azon szülők abbéli aggályait is eloszlatná, hogy felügyelet nélkül lesznek a gyerekek a tanítók érkezéséig. Mint mondta, a tanítónők már 8 órakor ott lesznek a tanintézményben, és aki korábban érkezik, nem lesz magára hagyva. Azzal kapcsolatban, miszerint a központi forgalmat kellene újratervezni, az iskolaigazgató azt mondta, nem emiatt változtattak az órarenden, valószínű, hogy továbbra is dugók alakulhatnak ki az iskolák környékén.

Az intézményvezető azt is kiemelte: egyetlen panaszt sem nyújtottak be az órarend átírásával kapcsolatosan sem az iskolához, sem a polgármesteri hivatalhoz. Úgy véli, a nyilvános bojkott, a taps vagy kifütyülés nem oldja meg a problémát.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 18:38
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Jo napot kivánok minden kedves olvasonak.
  Kérdésem mikor ilyen döntéseket hoznak egyes emberek ,hogy fél kilenctöl kezdödjenek az 1. 4 oszzályos gyerekekek oktatása ,hol élnek ? Kit képviselnek ? Készitettek ez a határozat elött felmérést ,hány szülő tudja majd a kisiskolást elvinni iskolába ? Sepsiszentgyörgyön a munka programokról ezeknek az észkombájnoknak van tudomásuk ? Egyáltalán semmit nem oldanak meg !! Inkább nehezizik a szülök életét .

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 18:55
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Fél kilenctől nagy szünettel háromnegyed öt múlt. Házi feladat nuku, lecke csak amit olvasunk, egy kis cset és mars ágyikóra. Milyen aranyos vezető tanács, ígérik, hogy így nem fáradunk el. Beh nem biza, csak ameddig megszokjuk.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 6., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Tehát hivatalos tiltakozás beadásához fájt a kezük, de vastapsolni Kondorica beszéde alatt nem fáj. :)))) Hivatalosan eljárni dögök, de ha címlapra lehet kerülni s nyilatkozgatni, az a jó. Ilyen az itthoni mentalitás, csoda-e, ha a béka seggit alulról látjuk?

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 6., 18:20
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Cuncika, édes, aki kérdezted, tudom-e mire lehet menni hivatalos tiltakozásokkal, na, tudod-e, én nem aláírásgyűjtésről beszéltem, hanem HIVATALOS FELLEBBEZÉSEKRŐL. Komolyan, egy azt hiszi, ha az egész falu aláírja a nyílt levelet, tiltakozást , valakit meghat? Egy lófixet. De te arról hallottál-e, ha egy iskola diákjainak minden szülője hivatalosan megfellebbez valamit (Tehát nem nyílt levélről, s tutajozgatásról, s internetes aláírásról beszélgetünk), akkor az nem a Kondorica megtapsolásával talál.