Hirdetés
Hirdetés

A csodavárást másra hagyták

A csodavárást másra hagyták Kovászna megye

Megtartotta évértékelőjét a málnási önkormányzat, és úgy néz ki, anyagiakat és lelki-szellemieket tekintve is elég hosszú a kipipált feladatok listája. Mint Szotyori Angéla polgármester lapunknak elmondta, nem volt és nincs okuk a siránkozásra idén, de tettek is azért, hogy legyen pénzük, nem vártak csodákra.

Hirdetés
Hirdetés

A teljesség igénye nélkül szemelgetve a hosszú listából, látszik, hogy a község falvainak arculatán javítottak néhány épület felújításával, a költségvetés idén kielégítő volt, megengedte, hogy a málnási kultúrotthon körül lekövezzék a teret, belül pedig az alsó szint termei, a díszterem és a mosdó rendbetételére is sor került. A málnásfürdői nyár eleji nagy áradások után az elmosott központi parkkal, a faluközpontban levő híddal is sok dolga akadt a munkagépeknek, megkezdték a meder kikotrását, kipucolását, tavasszal folytatják a patakmart kiépítésével.

Ugyanitt a lábáztató (borvizes mofetta) és a víztározó is megújult. Szemeteseket helyeztek ki mindhárom faluban, padokat Zalánpatakon és Málnásfürdőn. A polgármesteri hivatal gépparkja egy Skoda Octavia személygépkocsival, egy szippantóval bővült, de még az idei évbe belefér egy rönkhasító és homokszóró beszerzése.

Ha azt nézzük, hogy az embe­rekbe mit fektetett az önkormányzat, akkor az iskola, az oktatás, az ifjúság kéri magának az első helyet: a diákoknak táblagépeket vásároltak, és új gépkocsit is beszerezhet a málnási iskola, hogy a zalánpataki gyermekek ingázását is könnyítsék. Az öregkor nehézségeit enyhítendő, a községvezetés szerződést kötött a Diakóniával, hogy házi betegápolás céljából kijárhassanak az egyedül élő idősekhez, és mivel egy idősgondozó már nem győzi ellátni a málnási és mikóújfalusi öregeket, mindkét falu külön ápolót alkalmaz. A falvak tevékeny asszonyai, lányai nőszervezetbe tömörültek, az ifjúsági szervezetek pedig kivették a részüket a közmunkából (temetőtakarítás és közterület-takarítás), de a közös ünneplés kereteit is megteremtették március 15-én, június 4-én, adventben, farsangban és szüret idején; karácsonyra is készülnek.

Ami az emberek számára egyelőre „láthatatlan”, az önkormányzat szerződést kötött a gázbevezetési tervek elkészítésére, a konkrét munkálatok finanszírozására pedig Olt menti falvak együtt fognak pályázni, amint valahol lesz megfelelő kiírás. Az Anghel Saligny országos fejlesztési program lehetőségeit is kiaknáznák, Málnás községi útjának (DC 44) és a betelekkönyvezett utcáknak a helyreállítására onnan remélnek pénzt, az Országos Beruházási Társaságtól (CNI) pedig sportteremre. Folynak az általános telekkönyvezési és kataszteri munkálatok, elkészült a helyi stratégiai fejlesztési terv a 2021–2027-es periódusra, amely az alapja minden további pályázatnak.

Végül az RMDSZ kormánykörökben folytatott lobbijának köszönhetően idén elfogadták Málnás község címerét is, mely a helyiek épülését, kötődésének erősítését is szolgálja. A polgármester asszony értékelte, hogy minden partnerintézménnyel és céggel, az RMDSZ-es megyevezetéssel békés, konstruktív együttműködésre volt lehetősége ez évben, ezért mindenkinek köszönetét fejezi ki ez úton is. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük