Hirmondo

Zsúfolt program az év elején

Zsúfolt program az év elején

A tavalyi év sok más ágazat mellett, a kultúrára is rányomta bélyegét. Rengeteg eseményt kellett lemondani Kovásznán is, minden program utolsó pillanatig kérdőjelekkel volt övezve. Czilli Balázzsal, a Kovászna Városi Művelődési Ház igazgatójával beszéltünk az új évhez fűződő reményekről, a napokban zajló eseményekről, illetve a tavalyi év megpróbáltatásairól.

– Milyen tervekkel, programokkal készülnek erre az évre?

– A lehetőségekhez mérten megpróbálunk rendezvényeket szervezni, a legjobb, ha a hagyományos kulturális programokban, vagyis színházi és táncelőadásokban, kiállításokban, könyvbemutatókban és filmvetítésekben gondolkodunk. A 2020-as év megmutatta azonban, hogy mindig kell lennie egy B tervnek, nem lehet csak egyetlen változatot tervezni. Amit viszont meg lehet szervezni, azt megszervezzük, az emberek már nagyon várják, hogy élőben is találkozhassanak, igaz, továbbra is be kell tartani a távolságtartási szabályokat.

Hirdetés
Hirdetés

– Milyen eseményeket szerveztek már az idei évben?

– A 2021-es évet kiállításmegnyitóval kezdtük, majd a román kultúra napjára rendezett online szavalóverseny következett a Grit Egyesület szervezésében. A magyar kultúra napja tiszteletére rendezett Marosán Csaba-előadással folytattuk, a művelődési ház és a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület égisze alatt működő Ignácz Rózsa Irodalmi Klub társszervezésében. Most készülünk a Pokolsár Egyesület színtársulatának hétvégi bemutatójára. Utána a Maros Művészegyüttes február eleji Mátyás király álruhái című családos előadása következik, február 11-én a Háromszék Táncegyüttes Rézhúron című néptánc-műsora, majd 13-án a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad Feltámadás Makucskán című darabja lesz terítéken, amennyiben a statisztikák nem romlanak.

– Mit remélnek az új évtől?

– Egyelőre bizakodva indulunk az évnek, nem hiszem, hogy a tavalyi mértékben leállítanak mindent, és ha óvatosabban is, korlátozott létszámú közönségnek, de játszani fogunk, szervezni fogunk programokat.

– Milyen megpróbáltatások voltak tavaly? Hogyan tudtak ezeket athidalni?

– Amit tudtunk, szabadtérre költöztettünk, ez hangsúlyos lesz idén is, de a zöld, sárga vagy éppen piros forgatókönyvtől függetlenül továbbra is kérdőjelesek a heti normális tevékenységek, gondolok itt elsősorban a néptánc-, kórus-, fúvószene-oktatásra, amelyek a lezárásokig természetes heti aktivitásokat jelentettek.

– Milyen eseményeket lehetett 2020-ban biztonságban megszervezni?

– Először kiköltöztünk szabadtérre – kiállításmegnyitókkal, kon-certekkel, aztán a sárga forgatókönyv alatt kipróbáltuk, miként lehet 65 nézővel teltházas előadást tartani a 260 férőhelyes termünkben. Nyáron magyar, román és Cannes-ban díjazott filmeket vetítettünk a művelődési ház udvarán, majd szabadtéri koncertek következtek hetente-kéthetente. Vendégeink voltak a Zágoni Ifjúsági Zenekar tagjai Musát Gyula karnagy vezetésével, fellépett A csajod zenekar, The Crazy Plumbers és a Voces vegyeskar, a Sicton zenekar, a Consonantia Plus, valamint a Magnets. A könnyűzenekarok egy-egy tagja különben kovásznai kötődésű, ilyen szempont alapján is igyekszünk válogatni, hogy generációs kapcsolódási pontokat, követhető jó példát mutathassunk a most tanuló, fiatal zenészeknek, induló zenekaroknak.

– Milyen pozitívumai voltak a múlt évnek?

– A járványhelyzet okozta kényszerszünet alatt lehetőség nyílt a Kádár László Képtárban és a művelődési házban korszerűsíteni és kibővíteni a polcrendszert, amely a festmények és szobrok tárolására szolgál. Ehhez kapcsolódóan minden műalkotásról profi fényképfelvétel készült, és megjelenés előtt áll egy különleges katalógus, amelyben minden alkotó szerepelni fog, aki valaha adományozott festményt vagy szobrot a képtár részére. Egyébként múlt héten sikeresen lezajlott az ehhez kapcsolódó kiállításmegnyitó is, a saját kép- és szoboranyagunkból olyan neves, mára már klasszikusnak számító művészek alkotásait lehet megtekinteni, mint Baász Imre, Ciupe Aurel, Cseh Gusztáv, Gy. Szabó Béla, Nagy Albert, Plugor Sándor, Vetró Artúr, hogy csak néhány híres képzőművészt említsünk a kiállítók közül.

– Meddig tekinthető meg a kiállítás?

– Egész februárban látogatható, reméljük, nagyon sokan kíváncsiak lesznek a művekre, művészekre. Egyébként újra elindult a honlapunk is, érdemes nyomon követni az eseményeket a www.kvmh.ro oldalon (Kovászna Városi Művelődési Ház), nem csak a Facebookon. 

Hozzászólások