Ünnepelt Torja népe

Ünnepelt Torja népe

Szokás szerint Torján zajlik a kézdiszéki falunapok utolsó felvonása. A szervezők a Septemberfestre keresztelt népünnepélyt Mária-búcsúval kapcsolják, de az őszi időpont ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy kisebb számadást lehessen készíteni mind a megvalósításokból, mind a termőföld ajándékaiból.

Hídavatás a Begyenkőn
A Torjai-hágó felé vezető úton, a Bálványos patakán átívelő régi hidat az elmúlt időszak nagy árvizei jelentősen megrongálták, a legutóbbi áradás pedig el is vitte a viharvert átkelőt. Az önkormányzat nem sokat töprengett, szakemberek tudását segítségül hívva gyorsan felépítettek egy új átkelőt, így a falunapok első mozzanataként hídavatásra került sor.Daragus Attila polgármester hangsúlyozta: mivel a község előrelátott terjeszkedési tervében a torjai hágó is szerepel – elsősorban hétvégi házak építésével számolnak-, így fontosnak tartották, hogy egy komolyabb építményt húzzanak a patakmeder fölé. A szalagot az elöljáró, Luka Medárd alpolgármester és a két kivitelező cég vezetői vágták el.

Gyarapodó lélekszám
Szombaton szokás szerint az újszülöttek áldására és a nagykorúsító ünnepségre is sort kerítettek. A községháza előtti életfánál 41 újszülöttet áldott meg Hatos Mihály, altorjai római katolikus plébános és Egyed László Levente, feltorjai református lelkész. Elhangzott: ha ennyi gyerek születik minden évben, akkor nem kell tartani attól, hogy az Aporok szülőfaluja elöregszik. A nagykorúsítási ünnepséget a kultúrotthonban tartották, 39 ifjú lépett a felnőttek sorába. Az ünnepséget a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsijainak a műsora színesítette.

Főzőverseny a javából
A sertéspestis veszélyére való tekintettel az idei Nemzetközi Főzőverseny szigorúbb körülmények között zajlott. A 11 csapat – köztük számos testvértelepülés képviselői – finomabbnál finomabb étkeket készített, és a nyersanyagokban az állategészségügyi igazgatóság felügyelője sem talált kivetnivalót. A szokáshoz hűen a végén mindenki kapott valamilyen díjat, melléje, természetesen, kupát és oklevelet is. Képünkön a torjai Porkoláb Ferenc kóstolja a „matériát”

Hatvanméteres óriáspuliszka
A hatvanméteres túrós puliszka készítése az eleredő eső miatt nem ment olyan könnyen, mint tavaly, de a több tucat helybeli tűrögetőnek köszönhetően idén is finomra sikeredett. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy percek alatt egy morzsa sem maradt belőle!

A természet ajándékai
Az önkormányzat épületének alsó fertályán végigvezető folyosó terménykiállításnak adott helyet. Id. Márton István lenyűgöző, asztalméretű tökökkel kápráztatta el a nézelődőket, egyik példány 72,5, a másik 68,2 kilogrammot nyomott. A szépen tálalt termények közül még kiemelnénk Mátis Krisztina, Tímea és Roland őszi terménykosarát, ami igazi színkavalkádot mutatott ízlésesen összeállítva.

Mária-búcsú
Vasárnap délben a Mária kápolnánál búcsús szentmisét celebráltak. Idén György Tibor, a marosvásárhelyi kövesdombi római katolikus templom plébánosa, szentszéki tanácsos volt a főcelebráns, a szentmise végén Daragus Attila polgármester és Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is szólt az egybegyűltekhez.
Az eseményen több hagyományőrző egyesület huszárjai is részt vettek, akik a kézdivásárhelyi fúvósok vezetésével, az altorjai plébániától indulva vonultak fel Torján.

Hozzászólások
Természetfilm-fesztivál Szentgyörgyön

Természetfilm-fesztivál Szentgyörgyön

Május 24–26. között huszonhét olyan lenyűgöző természetfilmet nézhet meg ingyen a közönség, amelyeket 98 országból beérkezett 1400 pályamunkából válogattak a gödöllői Grassalkovich-kastélyban megrendezendő ötödik természetfilm-szemlére. Ezeket az alkotásokat a Vadon Egyesület, valamint a gödöllői királyi kastélyban működő múzeum jó kapcsolatának köszönhetően ott és itt egyszerre vetítik majd.

Egy sikeres életút kiteljesedése

Egy sikeres életút kiteljesedése

Napjainkban sajnos ritkán fordul elő, hogy egy csinos, sikeres magyar lány, aki előtt a világ kitárult, egy kis porfészeknek tartott, ráadásul Magyarország jelenlegi határain kívül eső városkában telepedjen le, és nemzete múltjával, jelenével, jövőjével, illetve sorsának alakulásával kezdjen el foglalkozni. A nemrégiben Sepsiszentgyörgyre látogató G. Nagy Lilla Imolával ez történt. És nem jött üres kézzel, élete rezdüléseinek kottáját, a Délvidék titkai, Mit ér az ember, ha magyar című könyvét is magával hozta.