Felhívás!

Ünnepelt Torja népe

Ünnepelt Torja népe

Szokás szerint Torján zajlik a kézdiszéki falunapok utolsó felvonása. A szervezők a Septemberfestre keresztelt népünnepélyt Mária-búcsúval kapcsolják, de az őszi időpont ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy kisebb számadást lehessen készíteni mind a megvalósításokból, mind a termőföld ajándékaiból.

Hídavatás a Begyenkőn
A Torjai-hágó felé vezető úton, a Bálványos patakán átívelő régi hidat az elmúlt időszak nagy árvizei jelentősen megrongálták, a legutóbbi áradás pedig el is vitte a viharvert átkelőt. Az önkormányzat nem sokat töprengett, szakemberek tudását segítségül hívva gyorsan felépítettek egy új átkelőt, így a falunapok első mozzanataként hídavatásra került sor.Daragus Attila polgármester hangsúlyozta: mivel a község előrelátott terjeszkedési tervében a torjai hágó is szerepel – elsősorban hétvégi házak építésével számolnak-, így fontosnak tartották, hogy egy komolyabb építményt húzzanak a patakmeder fölé. A szalagot az elöljáró, Luka Medárd alpolgármester és a két kivitelező cég vezetői vágták el.

Gyarapodó lélekszám
Szombaton szokás szerint az újszülöttek áldására és a nagykorúsító ünnepségre is sort kerítettek. A községháza előtti életfánál 41 újszülöttet áldott meg Hatos Mihály, altorjai római katolikus plébános és Egyed László Levente, feltorjai református lelkész. Elhangzott: ha ennyi gyerek születik minden évben, akkor nem kell tartani attól, hogy az Aporok szülőfaluja elöregszik. A nagykorúsítási ünnepséget a kultúrotthonban tartották, 39 ifjú lépett a felnőttek sorába. Az ünnepséget a kézdivásárhelyi Tanulók Klubja mazsijainak a műsora színesítette.

Főzőverseny a javából
A sertéspestis veszélyére való tekintettel az idei Nemzetközi Főzőverseny szigorúbb körülmények között zajlott. A 11 csapat – köztük számos testvértelepülés képviselői – finomabbnál finomabb étkeket készített, és a nyersanyagokban az állategészségügyi igazgatóság felügyelője sem talált kivetnivalót. A szokáshoz hűen a végén mindenki kapott valamilyen díjat, melléje, természetesen, kupát és oklevelet is. Képünkön a torjai Porkoláb Ferenc kóstolja a „matériát”

Hatvanméteres óriáspuliszka
A hatvanméteres túrós puliszka készítése az eleredő eső miatt nem ment olyan könnyen, mint tavaly, de a több tucat helybeli tűrögetőnek köszönhetően idén is finomra sikeredett. Mi sem igazolja ezt jobban, mint az, hogy percek alatt egy morzsa sem maradt belőle!

A természet ajándékai
Az önkormányzat épületének alsó fertályán végigvezető folyosó terménykiállításnak adott helyet. Id. Márton István lenyűgöző, asztalméretű tökökkel kápráztatta el a nézelődőket, egyik példány 72,5, a másik 68,2 kilogrammot nyomott. A szépen tálalt termények közül még kiemelnénk Mátis Krisztina, Tímea és Roland őszi terménykosarát, ami igazi színkavalkádot mutatott ízlésesen összeállítva.

Mária-búcsú
Vasárnap délben a Mária kápolnánál búcsús szentmisét celebráltak. Idén György Tibor, a marosvásárhelyi kövesdombi római katolikus templom plébánosa, szentszéki tanácsos volt a főcelebráns, a szentmise végén Daragus Attila polgármester és Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja is szólt az egybegyűltekhez.
Az eseményen több hagyományőrző egyesület huszárjai is részt vettek, akik a kézdivásárhelyi fúvósok vezetésével, az altorjai plébániától indulva vonultak fel Torján.

Hozzászólások
„Eljöttünk, hogy imádjuk Őt”

„Eljöttünk, hogy imádjuk Őt”

A tavaly sajnálatos módon elmaradt, és az idén megcsonkulva zajlik január 16–23. között Sepsiszentgyörgyön a Krisztus-hívők egységéért évi rendszerességgel megszervezett imahét. A koronavírus-járvány miatt ugyanis csupán a város református egyházközségei vesznek részt rajta. Éppen ezért ökumenikus helyett, egyetemesnek nevezték el a naponta más-más templomban, vendég lelkipásztor igehirdetésével megtartott és megtartandó istentisztelet-sorozatot.

Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai

Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai

Pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk, a járművezetők nem hajlandók működésbe helyezni a buszokat, trolibuszokat és villamosokat, annak ellenére, hogy a fővárosi törvényszék csütörtöki határozatával felfüggesztette a sztrájkot, és elrendelte a fővárosi tömegközlekedés azonnali újraindítását.

Electrica: az ügyfelek 99%-a már a kompenzálás előtt az árplafonnál olcsóbban kapta az áramot

Electrica: az ügyfelek 99%-a már a kompenzálás előtt az árplafonnál olcsóbban kapta az áramot

Az Electrica Furnizare szolgáltató háztartási fogyasztóinak mintegy 99 százaléka már az energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése előtt a megszabott árplafonnál olcsóbban kapta az áramot, így a 2021 novemberi és decemberi fogyasztásukra nem volt alkalmazható az árkorlátozás, mintegy 700 ezer ügyfél pedig nem volt jogosult kompenzálására – közölte a szolgáltató.