Felhívás!

Két napig állt a bál

Két napig állt a bál

A Tuzson János Elemi Iskola udvara szolgált helyszínéül a hétvégén hatodik alkalommal megrendezett bélafalvi falunapoknak. A kétnapos rendezvénysorozat színes programkínálattal várta a kikapcsolódni vágyó helybélieket és környékbelieket.

Szeptember 8-án, szombaton a 10 órai megnyitót követően kezdődött a minifoci-bajnokság: Bélafalva, Kézdiszentkereszt, Kézdiszentlélek és Szárazpatak fiataljai léptek pályára, összemérve tudásukat a gyepen. Majd a községbeli öregfiúk csapata mérkőzött meg az ifjakkal.
A délutáni programsorozat a kisiskolások számára rendezett mesemondó-versennyel és népdalvetélkedővel kezdődött a Kézdiszentkereszti Nők Egyesülete koordinálásában. A háromtagú zsűri (Pál-Varga Ilona történelem szakos tanárnő, Bartók Botond, az esztelneki Hamuvirág néptáncegyüttes vezetője és Opra Anita, a kézdivásárhelyi Református Kollégium diákja) két kategóriában hirdetett győzteseket. A mesemondók közül Imre Eszter (IV. o.) részesült első díjban, Molnár István Dániel (IV. o.) lett a második, míg Pénzes Adrienn (I. o.) a harmadik. A népdaléneklők közül Pászka Ákos Gábor (II. o.) bizonyult a legjobbnak, Jakab Gergő (I. o.) lett a második, és Nagy Hunor (IV. o.) a harmadik helyezett. A nyertesek ajándékait a nőszervezet biztosította.
Este 6 órakor az esztelneki Hamuvirág néptáncegyüttes lépett fel a színpadra, közel másfél órán keresztül szórakoztatta a jelenlévőket. Színes repertoárral érkeztek, felcsíki hejszát, gyermekjátékokat, orosz zsukát, lassú és gyors csárdást, valamint Küküllő menti karikázót, szegényest, pontozót és csárdást táncoltak, Baka Bálint, Baka Kinga és Illés Réka népdalokat énekeltek.
A néptáncosokat a közelmúltban alakult öttagú zenekar, a 4S Street követte. A gyergyószentmiklósi együttes indie pop zenei stílusban, saját számokkal bűvölte el a közönséget. Az együttesről érdemes megjegyeznünk, hogy Erdély nevezetesebb fesztiváljain is felléptek már, többek között az Unplugged Feszten (Gyergyószentmiklós), a Duble Rise-on (Torockó), Tusványoson és a Sic-Feszten. Az éjfélig tartó diszkóban főleg a fiatalabb generáció képviseltette magát.
Vasárnap 12.30-tól ünnepi szentmisével folytatódott a faluünnep, amelyet Vatány Gábor plébános celebrált. Délután a bélafalvi Tuzson János Elemi Iskola óvodásainak és kisiskolásainak népi gyermekjátékokból összeállított műsorára került sor Gáspár Ildikó óvónő és Kiss Melinda tanítónő vezetésével. Ezután néhány kabaréjelenet következett Bögözi Alpár, Jakab Szilárd, Opra István Csaba és Tuzson Kriszta VI–VIII. osztályos tanulók előadásában, amelyet szintén Kiss Melinda tanítónő tanított be. A jelenetek nagy részét a Szomszédnéni Produkciós Irodától kölcsönözték, de akadt saját szerzemény is, amely nagy sikert aratott a jelenlévők körében.
Őket követték Gábor Judit tanítónő irányításával a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola elemi osztályos tanulóiból verbuválódott Rezeda énekcsoport és az V–VIII. osztályos tanulók, akik felcsíki népdalokat énekeltek. Az iskola furulyásai Gergely Tamás zenetanár irányításával furulyáztak az emelvényen. Utánuk a polyáni Tisztás, Tisztácska és Minitisztás néptáncegyüttesek vették birtokukba az előadóteret. Szilágysági, sóvidéki és küküllőmenti táncokat adtak elő. Ezt táncház követte, amelybe bárki bekapcsolódhatott, majd a Twins együttes és a Maros megyei Szászrégenből érkező Ács József és zenekara koncertezett. Kevéssel tíz óra után tűzijáték zárta az idei falunapokat. <<

Peti Botond

Hozzászólások