Felhívás!

Ünnep a hagyományőrzés jegyében

Ünnep a hagyományőrzés jegyében

A csernátoni IKA Ifjúsági Egyesület szervezésében zajlott a hétvégén az Ika-vári Néptáncfesztivál idei rendezvénye. Ezen négy megyéből és Magyarországról 17 néptáncegyüttese lépett fel. Ez szerves részét képezte a csernátoni falunapoknak.

 

Amint azt korábban beharangoztuk, Csernátonban július 21–22-én testvértelepülési találkozót, községi napokat és néptáncfesztivált rendeztek, így szombaton és vasárnap is állt a bál Bod Péter és Végh Antal szülőfalujában. Nem maradtak el a különböző sportrendezvények, az újszülöttek „nyilvános” számbavétele, a Sylvester Lajosról elnevezett községi könyvtárban testvértelepülések uniós fényképtárát nyitották meg, de volt lovasbemutató, koncertek és utcabál is. A legnívósabb rendezvényre, a néptáncfesztiválra vasárnap, az Ika-vári öregtorony alatt került sor.

 

A kiadós zápor ellenére is rengeteg érdeklődő vett részt a pár éve felújított öregtorony alatt zajló hagyományőrző seregszemlén. A helyszínen nagy tömeg fogadott: a legtöbben a színpad előtt tolongtak, ahol székelyföldi, szórványbeli és magyarországi néptáncegyüttesek produkcióit lehetett megtekinteni. A gyerekek a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület kézművessátránál és játszóházánál találtak maguknak elfoglaltságot, sor alakult ki a csernátoni kürtőst és lepényt kínáló sátornál, fogyott a vattacukor és a főtt csemegekukorica is.

A néptáncfesztivál megnyitóját megelőzően egész Felsőháromszéket bőségesen megöntözte a fennvaló, de a rendezvény további részét nem árnyékolt be eső. Igaz, hogy bár a fürdőmedence is fel volt töltve vízzel, a meglehetősen őszies idő miatt senki nem vállalkozott arra, hogy csobbanjon a Malomferedő vizében.

Öröm volt nézni a sok népviseletbe öltözött apróságot és ifjakat, akik a fellépésüket követően a tömegbe elvegyülve nézték védid egymás előadását, és vastapssal díjazták a különböző vidékek hagyományos táncait.

Fákó Alpár Attila csernátoni táncoktató érdeklődésünkre elmondta: a rendezvény hosszú távú célja a tárgyi és szellemi népi értékeink ápolása, éltetése és megőrzése. „Mi úgy érezzük, hogy ebben a rohanó világban meg kell állni egy pillanatra, és meg kell élni azt a régi világot, amit elődeink ránk hagytak. Amit ők megpróbáltak, az működött, és mi ezt kell éltessük és továbbadjuk. Az autentikus népi kultúránkat nem csak táncban és zenében kell megélnünk, hanem a régi világnézetet is érdemes újraértelmezni, mert ez segíthet a mai napokban is” – vázolta a rendezvény kvintesszenciáját az oktató. Hozzátette: eredetileg 21 fellépő lett volna, de végül objektív okok miatt 17 csoport jelent meg az öregtorony alatti tisztáson, de így is elégedettek a rendezvénnyel.

Az előadások sorát egyébként a Bekecs néptáncegyüttes 19 órától kezdődő produkciója zárta, amelyet 21 órától a felsőcsernátoni Bod Péter-népházban táncház követett.

Az idei néptáncfesztivál résztvevői

Szakajtó néptánccsoport (Csernáton), Minitisztás néptánccsoport (Kézdiszentkereszt), Tisztácska Néptánccsoport (Kézdiszentkereszt), a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület gyermek néptánccsoportja (Csernáton), Gyöngypárta néptáncegyüttes (Magyarlapád, Fehér megye), Mákvirág néptánccsoport (Református Kollégium, Kézdivásárhely), Lábnyiki hagyományőrző néptánccsoport (Lábnyik, Bákó megye), Tisztás néptáncegyüttes (Kézdiszentkereszt), Pásztortűz néptánccsoport (Nagybacon), Hamuvirág néptánccsoport (Esztelnek), Borsika néptánccsoport (Kézdiszentlélek), Pántlikácska néptánccsoport (Csernáton), Mereklye néptánccsoport (Madéfalva, Hargita megye), Perkő néptáncegyüttes (Kézdiszentlélek), Tüskevár néptáncegyüttes (Sármellék, Magyarország), Pántlika néptánccsoport (Csernáton), Bekecs néptáncegyüttes (Nyárádszereda, Maros megye).

 

A szervezők Facebook-oldalán a fesztivál előzményeiről is találtunk információt. Az Ika-vári Néptáncfesztivált első alkalommal 1972-ben rendezték meg Török Sándor sepsiszentgyörgyi kultúra pártoló szakember kezdeményezésére, a Csernáton község területén található Ika elnevezésű vár aljában. Az első alkalmon Csernáton csoportjai mellett a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium néptáncegyüttese is részt vett. A rendezvényt 1990-ig minden évben megszervezték, évről évre egyre gazdagabb programmal, majd 1990 után egy rövid megszakítás következett. 2001-től 2005-ig az eredeti helyszínen újra megtartották a néptáncosok seregszemléjét, amelyet követően a következő években, technikai okok miatt a falu központjába költözött, aztán lassan kimaradt a község kulturális életéből. 2013-ban egy lelkes, fiatalokból álló csapat az Ika Ifjúsági Egyesület keretében újraindította a már-már elveszőbe került rendezvényt. Az első két évben még a községközpontban került megszervezésre, majd 2015-től sikerült újra az eredeti helyszínén az IKA vár alatti völgyben megszervezni az eseményt.

Hozzászólások