Felhívás!

Új részvételiköltségvetés-pályázat

Új részvételiköltségvetés-pályázat

Kézdivásárhely önkormányzata tavaly szeptemberben írta ki először a részvételi költségvetést, amely egy új, civil pályáztatási rendszer a városban minden kézdivásárhelyi lakcímmel rendelkező személy számára, aki szeretne benyújtani projektet egy beruházás megvalósítására.

A részvételi költségvetés nem új találmány, számos romániai városban jól működik már, a kézdivásárhelyi első kiadása is nagy népszerűségnek örvendett. A lényege, hogy ha a lakók által tett javaslat nyer, az anyagiakat és a kivitelezést az önkormányzat vállalja magára.

A szabályzat szerint a helyi tanács minden évben elfogad egy keretösszeget a beruházásoknál, amelyet magánszemélyek vagy egyesületek pályázhatnak meg. Továbbá a részvételi költségvetés olyan kezdeményezéseket foglalhat magába, amelyek a lakóktól jönnek, és nem képezik az önkormányzat beruházási tervének a részét. A részvételi költségvetés emellett egy lehetőség arra, hogy bármelyik 18. életévét betöltő lakos kezdeményezőként szubjektíven, de a közérdeket képviselve tegyen le javaslatokat a hivatal asztalára. A kezdeményező azonban nem csak javasol, hanem költségvetéssel és látványtervvel ellátott pályázatot kell leadnia, világossá kell tennie, hová, miként akarja megvalósítani, mi célt szolgál a pályázata, és milyen pozitív hatással lesz a város életére. Ezután a pályázat egy szűrésen megy át, amely révén kiderül, hogy jogilag és technikailag kivitelezhető-e.

Összesen hat kategóriában lehet javaslatot benyújtani: utcai infrastruktúra fejlesztése (sétányok, járdák, terek és gyalogosövezetek); közterületek rendezése (köztéri bútorzat); zöldövezetek, játszóterek rendezése (köztéri bútorzat, közvilágítás stb.); mobilitás, akadálymentesítés és biztonságos közlekedés (közlekedést szolgáló utak javítása, hozzáférhetőség növelése fogyatékkal élők számára, videós megfigyelő rendszerek stb.); oktatási és kulturális infrastruktúra; Smart City, digitális város.

Egy kategóriában egy személy csak egy javaslatot nyújthat be a részvételi költségvetés online felületén. Amint az ötletgazda a pályázatot benyújtotta, együtt fog dolgozni az önkormányzat felelősével. Ha egy pályázat átment a szűrőn, felkerül a bp.kezdi.ro felületre, ahol a lakosság szavazhat rá. Csak a lakók által leadott szavazatok számítanak, és a legtöbb voksot kapó projektek kerülnek be a költségvetésbe. A nyertes projekt(ek) szerzőjével folyamatos kommunikáció történik a kivitelezés végéig. Az idei kézdivásárhelyi költségvetésben 100.000 lej különítettek el, egy projektre maximálisan 50.000 lej kérhető, de támogató – szponzoráció gyanánt – tehet még hozzá pénzt, ezt szponzorszerződéssel kell eljuttatnia az önkormányzathoz.

A felület kétnyelvű, és hétfőtől, november 1-től már le lehet adni a pályázatokat, azaz feltölteni a bp.kezdi.ro oldalra. A projektek benyújtása november 1–30. között történik, az ellenőrzésre december 1–15. között kerül sor, szavazni 2021. december 16. – 2022. január 10. között lehet, a kivitelezés pedig 2022. január 16-tól kezdődhet. Egyéb információkat a bp.kezdi.ro oldalon találnak.

Hozzászólások