A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Új buszjárat Szacsván

Új buszjárat Szacsván

Új autóbuszjárat indul Szacsva és Sepsiszentgyörgy között, az útvonalengedély odaítélésének engedélyezését februári soros ülésén hagyta jóvá a megyei önkormányzat. Várhatóan áprilistól indul a napi egy járat, Egerpatak, a Rétyi-tó, Réty központja, Komolló, Szépmező érintésével.

A szacsvaiak régi vágya teljesült, nyugtázta a jó hírt Dombora Lehel, Réty község polgármestere, aki megjegyezte, az új buszjárat elindítása az egerpatakiakat is érinti, hiszen eddig a bitai buszmegállóhoz kellett gyalogolniuk, ugyanakkor a komollóiaknak is előnyös, hiszen eddig egyetlen járat se tért be a Réttyel összeolvadt faluba. A sepsiszentgyörgyi Cros-Bor szállítási vállalat járata hétköznaponként reggel hat órakor fog indulni Szacsváról, visszaindulás 15 óra 45 perckor lesz Sepsiszentgyörgyről, a Multitrans állomásáról. Amennyiben – a Rétyi-tónál levő megállónak köszönhetően – a nyári időszakban megnövekedne az igény a járatra ezen az útvonalon, van lehetőség növelni a fürdési szezon idejére a buszjáratok számát. A községből egyébként sok diák ingázik nap mint nap a megyeszékhelyre, akik számára a hamarosan induló járat megoldja az eddigi utazási nehézségeket, tette hozzá Dombora Lehel. Ugyancsak az ingázó tanulókra figyelve a Sepsiszentgyörgy–Zoltán–Angyalos útvonalra kért egy plusz járatra engedélyt az Ilma kft. is, amely az oktatási programhoz igazodva, 14 óra 40 percre időzíti az újonnan kért buszjáratot.

– Kovászna Megye Tanácsa hatáskörébe 2008-tól tartozik az útvonalak meghatározása, a Megyei Közszállítási Program elfogadása, az elektronikus licit lebonyolítása. Közel tíz évvel ezelőtt még 52 útvonal volt, azóta pár helyen változtattunk, újakat vezettünk be a helyi önkormányzatok kérései alapján, igyekszünk a lakosság igényeinek megfelelően alakítani a járatokat – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A 2014–2019 közötti időszakra érvényes program szerint 59 útvonal van a megyében, ebből kettő van még szabadon, a Magyarhermány–Nagybacon–Barót és a Borvizek útja programban létrehozott fürdők programjához igazodó Sepsiszentgyörgy–Oltszem–Málnásfürdő útvonal, amelyre várják a szállítási cégek jelentkezését.

Az 59 útvonalon 13 közszállítási cég biztosítja a buszjáratokat, három község azonban saját autóbuszra kért útvonalengedélyt. Kommandó, Szitabodza és Bárkány község egy-egy útvonalon működtet járatot, ráadásul kedvezményesebb áron, mint a magáncégek.  Kommandó község busza például kétnaponta, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap biztosít járatot Kovásznára és vissza.  

Hozzászólások