Felhívás!

Új buszjárat Szacsván

Új buszjárat Szacsván

Új autóbuszjárat indul Szacsva és Sepsiszentgyörgy között, az útvonalengedély odaítélésének engedélyezését februári soros ülésén hagyta jóvá a megyei önkormányzat. Várhatóan áprilistól indul a napi egy járat, Egerpatak, a Rétyi-tó, Réty központja, Komolló, Szépmező érintésével.

A szacsvaiak régi vágya teljesült, nyugtázta a jó hírt Dombora Lehel, Réty község polgármestere, aki megjegyezte, az új buszjárat elindítása az egerpatakiakat is érinti, hiszen eddig a bitai buszmegállóhoz kellett gyalogolniuk, ugyanakkor a komollóiaknak is előnyös, hiszen eddig egyetlen járat se tért be a Réttyel összeolvadt faluba. A sepsiszentgyörgyi Cros-Bor szállítási vállalat járata hétköznaponként reggel hat órakor fog indulni Szacsváról, visszaindulás 15 óra 45 perckor lesz Sepsiszentgyörgyről, a Multitrans állomásáról. Amennyiben – a Rétyi-tónál levő megállónak köszönhetően – a nyári időszakban megnövekedne az igény a járatra ezen az útvonalon, van lehetőség növelni a fürdési szezon idejére a buszjáratok számát. A községből egyébként sok diák ingázik nap mint nap a megyeszékhelyre, akik számára a hamarosan induló járat megoldja az eddigi utazási nehézségeket, tette hozzá Dombora Lehel. Ugyancsak az ingázó tanulókra figyelve a Sepsiszentgyörgy–Zoltán–Angyalos útvonalra kért egy plusz járatra engedélyt az Ilma kft. is, amely az oktatási programhoz igazodva, 14 óra 40 percre időzíti az újonnan kért buszjáratot.

– Kovászna Megye Tanácsa hatáskörébe 2008-tól tartozik az útvonalak meghatározása, a Megyei Közszállítási Program elfogadása, az elektronikus licit lebonyolítása. Közel tíz évvel ezelőtt még 52 útvonal volt, azóta pár helyen változtattunk, újakat vezettünk be a helyi önkormányzatok kérései alapján, igyekszünk a lakosság igényeinek megfelelően alakítani a járatokat – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A 2014–2019 közötti időszakra érvényes program szerint 59 útvonal van a megyében, ebből kettő van még szabadon, a Magyarhermány–Nagybacon–Barót és a Borvizek útja programban létrehozott fürdők programjához igazodó Sepsiszentgyörgy–Oltszem–Málnásfürdő útvonal, amelyre várják a szállítási cégek jelentkezését.

Az 59 útvonalon 13 közszállítási cég biztosítja a buszjáratokat, három község azonban saját autóbuszra kért útvonalengedélyt. Kommandó, Szitabodza és Bárkány község egy-egy útvonalon működtet járatot, ráadásul kedvezményesebb áron, mint a magáncégek.  Kommandó község busza például kétnaponta, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap biztosít járatot Kovásznára és vissza.  

Hozzászólások