Hirmondo

Több beruházás is naprakészen

Több beruházás is naprakészen

Reménykedő fázisból a cselekvő fázisba ugrott át néhány hét alatt Zabola község önkormányzata, ugyanis amellett, hogy a kivitelező elkezdte az AFIR-os pályázatba foglalt útszakaszok felújítását, az Anghel Saligny-program kapcsán is jó híreket kaptak.

Évek teltek el, amióta a helyi tanács benyújtotta az AFIR-os pályázatot, amely az utak modernizálását célozza. Számos bürokratikus útvesztő, eredménytelen licit után az önkormányzat megkötötte végre a szerződést a kivitelezővel, aki múlt héten hozzá is látott a munkálatokhoz. Jelenleg az Állomás utca alsó, 1.278 méteres útszakaszának zajlanak a felújítási munkálatai. Ez a szakasz a Fillér bártól a vasútig tart. Dolgoznak továbbá a Keresztesek utcájában is, amely mintegy 348 méter hosszú.

Az Anghel Saligny-program által az önkormányzat összesen hét pályázatot nyújtott be, amelyből hat pozitív elbírálásban részesült. Ebből négy teljes finanszírozást kapott, kettő pedig részlegeset. Így összesen 33.000.000 lejben részesült Zabola, azaz mintegy 6.600.000 euróban. Ennek köszönhetően modernizálják a DC9-es, a DC13-as, valamint a DC13 és DC10 közötti utakat. Továbbá kiépítik az ivó- és szennyvíz-csatornahálózatot Székelytamásfalván és Szörcsén, ugyanakkor hidat építenek Zabola pataka fölé a községközpontban.

Vannak még elbírálatlan pályázatok

A PNRR által lehívható uniós pénzösszeget – Zabola község esetében 324 ezer eurót – igyekszik az önkormányzat maradéktalanul elkölteni olyan fejlesztésekre, amely hasznára válik majd a településeknek.

– Elfogadták azon leadott pályázatunkat, ami a község összes településén biztosítja egy új kamerahálózat telepítését. Ez 84 ezer euróba kerül, amelyre rájön még az áfa. A fennmaradt összegből pedig egyrészt bicikliutat szeretnénk építeni, másrészt két töltőállomást is létrehoznánk elektromos autók számára. A biciklisáv a 121-es községi út mentén haladna fel egészen a Csipkésbe, az út végéig. A töltőállomások pontos helyén még gondolkodunk, ugyanis a kiépítéséhez szükséges elektronika nem mindenhol adott. De ha sikerül minden ilyen problémát megoldanunk, akkor egyet a sportcsarnokhoz, egyet pedig a Mikes-kastélyhoz helyeznénk, vagy pedig mindkettőt a Csipkésben. Ezt még fel kell mérnünk, pontosan hol lehet megvalósítani – magyarázta ottjártunkkor Fejér Levente polgármester.

Mindennapi munkák, gondok

Jelenleg mindennapi munkálatok is zajlanak a községben, mezeiutak modernizálása stb. Emellett nemrég új parkolókat is kialakított az önkormányzat az iskola mellett.

– Két új parkolót alakítottunk ki az iskola mellett, nagyjából 15−20 férőhelyet biztosítva ezzel a gépjárművezetőknek. Azon a szakaszon az utca elég széles, azonban úgyis voltak gondok, amikor sokan parkoltak az út szélén, a nagy gépek pedig nem fértek el tőlük. Az óvodánál is szeretnénk hasonló fejlesztést véghez vinni, és legalább 10 parkolóhelyet kialakítani a pedagógusok, szülők számára – tette hozzá az elöljáró.

Amint a megye sok más településén, Zabolán is mindennapos gondot jelent a medvék jelenléte. A megyében első helyen áll a település abból a szempontból, hogy hányszor szálltak ki a környezetvédelmi őrség munkatársai.

– Rengeteg időt, energiát veszítünk el a medvék miatt. Éjjel-nappal ki kell szállni, minden második napon itt vannak a környezetvédelmi őrségtől. A baj az, hogy a Csipkésben megkezdődtek a táborozások, gyermekek járkálnak az utakon, ahol medvéket is látni elég gyakran. De a faluban, a központban is sétál egy állat, amely a patak partján tanyázik a bozótban. Reméljük, kapunk kilövési kvótát, mert egyre tarthatatlanabb a helyzet, nagy veszélyt jelent a lakosokra és javaikra egyaránt – fejtette ki a polgármester.

Fontosak a testvértelepülési kapcsolatok

Szörcse küldöttsége május végén utazott Mihálygergére, testvértelepülésükre, ahová falunapok alkalmával invitálták meg őket. Székelytamásfalva június közepén Apagyon képviseltette magát, Zabola, szintén júniusban, Bagon.

– Mi augusztus 4-re várjuk a testvértelepülési delegációt Tapolcról, ami egybe esik az idei Mikes-kastélyban zajló tánctáborral (augusztus 2−7.), amire reméljük, sok résztvevő érkezik majd. Emellett a cigánytánc oktatótábor is hozzánk költözött idén Kommandóról, így augusztusban két tábornak is helyet adunk – vetítette előre Fejér.

Mint mondta, idén a két táborral megelégednek, mint kulturális program, a falunapok ezúttal is elmaradnak.

– Rengeteg önrészünk van a különböző pályázatokon nyert beruházásokban, csupán az AFIR-ban 2.400.000, amely az évi költségvetés felét kiteszi. Ezekre mind-mind spórolnunk kell, és habár jelenleg megvan a pénzösszeg, amilyen drágulás tekinthető meg manapság, nem lehetünk biztosak benne, hogy elég lesz – magyarázta.

Hozzászólások