Felhívás!

Tervekből nincs hiány

Tervekből nincs hiány

Nem titok, hogy Háromszéken Kovásznára volt leginkább kihatással a pandémia, a turizmusban megnyilvánuló érvágása révén. A fürdőváros gazdasága nagymértékben épül a vendégforgalomra, hiánya pedig befolyásolja a pénzügyi helyzetet, a hangulatot nem csak a családok életében, de a városvezetésben is. Ennek ellenére rengeteg tervvel indul neki az önkormányzat az idei évnek is. Gyerő József polgármesterrel beszélgettünk.

– Milyen beruházásokra számíthatunk Kovásznán ebben az évben?

– Jó néhány beruházás folyamatban van. Az előző évben elindított kezdeményezések, projektek tervezés, kivitelezés fázisába értek. Ezeket szeretnénk folytatni, illetve amit lehet, még idén befejezni. A munkák nagy része tőlünk, a mi hozzáállásunktól függ, de soknál külső tényezők is számítanak, amelyek alakulása befolyásolja a munkafolyamatot.

– Többször beszéltünk már a 11 utcás pályázatról, az hol tart jelenleg?

– Ez az uniós pályázat 11 utca teljes körű felújítását célozza, tavaly év végén kiadtuk már rá a munkakezdési parancsot, ennek ütemét most kicsit fel kell gyorsítanunk. Bürokratikus akadályok már nem állnak előtte, a finanszírozással sincs gond, ahogy az időjárás engedi, nekilátunk. Fel kell bontani a burkolatokat, majd a közműveket lefektetni, annak függvényében, hogy mire van szükség az adott utcában. Végül pedig az aszfaltozás vár mindenikre. Nem tudom, fizikailag mennyire tudunk majd haladni ebben az évben, de minél előrébb kell jutnunk a projekttel.

– Tavaly napirenden volt a lakótelepi parkolók felújítása. Folytatják ezt az idén is?

– Igen, tavaly felújítottunk, illetve kialakítottunk parkolókat. Jelenleg további négy lakótelepi parkolót szeretnénk elkészíteni, amelyekre a műszaki terv már megvan, következik az építkezés licitálása. A pénzügyi fedezet is megvan erre a projektre a helyi költségvetésben, a munkálatot mindenképp szeretnénk még az idén befejezni.

– Szintén fontos előrelépés volt tavaly a megálmodott nyáriszán-pálya és épülendő Wellness-központ terve. Miként halad a folyamat?

– Az előtanulmányokat elkészítettük és benyújtottuk a turisztikai minisztériumhoz, illetve az országos beruházási ügynökséghez is letettük a finanszírozási kérelmet, várjuk az elbírálásukat. Amennyiben pozitív választ kapunk, következik mindkét beruházás esetében a műszaki terv elkészítése és a további teendők.

Építenének, bővítenének

– Milyen további projektek vannak még tervben?

– Három pályázatot nyertünk el a Településfejlesztési Programnál (PNDL2): az új iskola szárnyának megépítésére, az elkezdett óvoda épületének befejezésére, valamint a csomakőrösi szennyvíz-csatorna kiépítésére. Ezekre tehát finanszírozási szerződést kötöttünk a fejlesztési minisztériummal, azonban az elmúlt két évben bekövetkezett árnövekedések miatt ezeknek a beruházásoknak a pénzügyi mutatói igencsak megnőttek, amit nem tudunk saját pénzből pótolni. Kérjük az illetékes minisztériumtól a finanszírozott összeg kiegészítését, amennyiben nem hagyják jóvá, a kőrösi csatornázást be kell vállalnunk helyi forrásokból; úgy gondoljuk, hogy ez prioritást élvez. Erre a műszaki tervet elkészítettük, csupán a kivitelezést kell licitálni, majd hozzálátni a munkálatokhoz. Továbbá folyamatban van az országos beruházási ügynökség (CNI) által támogatott megépítendő sportkomplexum (műfüves focipálya) helyzete is.

– Ezzel most hol tartanak?

– Jelenleg a papírmunkán dolgozunk, engedélyeket szerzünk be. Szeretném, ha a tervezési-kivitelezési közbeszerzést még az idén lebonyolítaná az ügynökség, és akár az építkezést is elkezdhetnénk. Ennél a projektnél a terület mellett nekünk a közműveket is kell biztosítanunk, ez ilyen szempontból is kihívás. Mindenféle beruházást azonban csak akkor tudunk elkezdeni és folytatni, ha kész lesz a költségvetésünk. Remélem, hogy hamarosan elfogadják az állami költségvetést, és majd a helyi tanács is megszavazhatja a település sajátját, talán a tél végéig így lesz. Ugyanakkor tervben van egy újabb ANL-s, 16 lakrészes tömbház megépítése. Hasonló tömbház épült az előző években az Ignácz Rózsa és az Iskola utca kereszteződésében. A szomszédos parcellára képzelte el az akkori városvezetés a második tömbházat is.

– Oda, amit most parkolóként használnak?

– Igen. Mivel a városnak nincs közművesített, minden feltételnek eleget tevő területe máshol, és mivel nem szeretnénk a lehetőséget elveszíteni, így ide építenénk. Folyamatban van a szükséges dokumentáció előkészítése és átadása az ügynökségnek. Van még egy pályázatunk benyújtva a környezetvédelmi minisztériumhoz, amely a közvilágítás modernizálásának folytatását célozza. Az előző években önerőből elkezdtük ezt a folyamatot, energiatakarékos lámpatestekre cseréltük le a város egy részén a lámpákat. A folytatáshoz azonban további pénzalapra van szükségünk. Még nem bírálták el a pályázatot, ha sikeres lesz, okos, távirányított és takarékos világítórendszert alakítunk ki, remélhetőleg még idén.

A sínpár a városé, a nyomvonal nem

– Van olyan projekt, amely égetően fontos, de nagy kihívás a kivitelezése?

– Ilyen az utak telekkönyvezési munkálatainak folytatása, hiszen a rendezett telekkönyvi helyzet minden pályázat elkészítéséhez, benyújtásához nagyon fontos. Viszont óriási kihívás szervezési, logisztikai szempontból például a kisvasút nyomvonalának a topográfiai beazonosítása, telekkönyvezése és a tulajdonjog tisztázása, megszerzése. A csődbiztostól ugyanis csak a síneket tudtuk megvásárolni, az alatta lévő terület viszont nem képezte a vásár tárgyát, így azonban nem léptünk egyről a kettőre. A pályázatokhoz feltétlenül szükséges a hozzá járó terület tulajdonjogát megszereznünk, azonban egyelőre tisztázatlan, bizonytalan a nyomvonal jogi helyzete.

– Jelenleg milyen munkálatok folynak a városban? Milyen problémákkal kell szembenézni?

– Mindennapos, kisebb léptékű munkák folynak a napokban: közterületek tisztítása, hótalanítás. Kihívás jelenleg a téli szabadidős létesítmények működtetése. A korcsolyázás okozott egy kis problémát, ugyanis felszólított a csendőrség, hogy egyidőben csak 10 személy használhatja a szabadtéri pályánkat. Azonban láttuk, ahogyan Bukarestben több mint 100 ember korcsolyázik egyszerre, ezért kértem a törvény azonos értelmezését a mi esetünkben is az országos készenléti főigazgatóságtól. Azt válaszolták, a pálya nagyságától függetlenül a szabály az, hogy egyszerre csak 10 ember korcsolyázhat, és ez érvényes az ország egész területén. Így át kellett írnunk a szabályzatot, a programot, és így a pálya működtetése gazdasági szempontból totál csőd, és szervezési szempontból még több gondot okoz az önkormányzatnak. De nincs más választásunk, csak így tudjuk működtetni a pályát. Azonban van szánkózási lehetőség is, kialakítottunk erre egy alkalmas teret, valamint szánkókat is vásároltunk. Ha az időjárás engedi, akkor beindítjuk a hóágyúkat, és első szakaszban lehavazzuk a sípálya alsó felét, a kezdő pályát. Eziránt nagy az érdeklődés.

– Mi a legnagyobb kérdőjel, ha 2021-re gondolunk?

– A közösségi élet megszervezésének módja. Az előző években felpörögtek a kovásznai rendezvények, számbeli és minőségi szempontból is. Gondolok itt kulturális, szórakoztató és turisztikai rendezvényekre, ezek hiányát nagyon éreztük tavaly, nem szeretnénk még egy hasonló évet. De nyilván a turizmus helyzetét sem hagyhatjuk ki a sorból, ami szintén nem ad okot derűlátásra. Kovászna város költségvetéséhez nagymértékben járulnak hozzá a turizmusban tevékenykedők adóilletékei. Nagymértékű adókedvezményt biztosítottunk a szállodatulajdonosoknak tavaly, ami egyfelől segítség nekik, nekünk azonban óriási jövedelemkiesés. A megszokott turistaforgalom, ami hozott a kereskedők és lakók zsebébe, a városi kasszába, tavaly nagyon megfogyatkozott. Ha ez nem mozdul jó irányba idén, nem tudunk optimistán tekinteni az évre. Emiatt, sajnos mindent csak feltételes módban tervezhetünk. Hogy mi mit szeretnénk, azt tudjuk, ám hogy a valóság miként alakul, azt a következő hónapok mutatják meg.

Hozzászólások