Hirmondo

Nem állnának meg a haladás útján

Nem állnának meg a haladás útján

Év eleji körképünkben Marti István polgármesterrel a tavalyi megvalósításokról és az idei tervekről beszélgettünk Dálnokban.

Hirdetés
Hirdetés

Az elöljáró beszélgetésünk elején az elmúlt év utolsó harmadának megvalósításait emelte ki. „Kavicsot szórtunk a 11-es országúti bejárónál található buszmegálló melletti területre, hogy az ingázóknak ne kelljen a sárban járniuk. Felújítottuk és kibővítettük a közvilágítást: LED-esre cseréltük az égőket, illetve oda is raktunk, ahol ez hiányzott, például a Kutyaszorítóban vagy a Bálint Ferenc utcában. A főúton ezidáig minden második oszlopon volt égő, ám ezúttal az összesre szereltünk. A tanács épületének külső felújítását is elvégeztük: lehálóztuk és nemesvakolattal csinosítottuk az ingatlant. Ez elengedhetetlen volt, hiszen omladozott a vakolat. Ezt az épület belső felújítása követte: fajanszoztunk, parkettát, illetve a jobb kihasználhatóság érdekében válaszfalat raktunk, meszeltünk, és a faajtókat is lefestettük.”

Idén elkészül a templom

Hamarosan a gyógyszertár is nyithat. „A Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) ellenőrzése során a célra megfelelőnek találta az épületet, így, amint Balog Sándor maksai patikus megkapja az utolsó jóváhagyást, végre kinyithat a gyógyszertár, amely hetente kétszer: kedden és pénteken áll majd a helyiek rendelkezésére”. Karácsonyra is készült az önkormányzat. „Az óvodásoknak és iskolásoknak ajándékcsomagot állítottunk össze, a polgármesteri hivatal elé pár év kihagyás után ismét karácsonyfát állítottunk, emellett a villanyoszlopokra díszvilágítást szereltünk”, sorolta.

Év végén az egyházak is megkapták az önkormányzattól a megpályázott támogatást. „30–30 ezer lejjel támogattuk a református egyház felújítását, illetve a település mintegy száz katolikus hívét szolgálni hivatott katolikus templom építését”. Utóbbi kapcsán további jó híreket is megosztott lapunkkal Marti István. „Hosszabb stagnálás után ismét mozgásba lendült a templomépítés, készen van a feljáró, a padokat is beraktuk és az orgona is a megfelelő helyre került”, fejtette ki. Hozzátette, Kedves Tibor beszolgáló római katolikus plébános már karácsonyi misét is tartott az új istenházában. Még a külső vakolás és a templom környékének területrendezése van hátra, a templomszentelést tervek szerint szeptember 7-én, a kassai vértanúk napján rendeznék. „Addig is havonta egyszer, illetve ünnepnapokon szentmisét tartanak a falu szórványkatolikusainak”, hangsúlyozta az elöljáró.

A kilenctagú tanács (öt RMDSZ-es és négy EMSZ-es) munkáját is értékelte az elöljáró. „Zömében egyazon irányba húzzuk a falu szekerét, ám van egy-két személy, akiknek a nevét inkább nem említem, de ők akadályozzák a munkát. Például költségvetés-kiegészítésként kaptunk 14 ezer lejt szociális kiadásokra, erre egyikük nem szavazta meg, hogy az összeget bevegyük a büdzsébe. A másikuk meg az egyházak számára odaítélendő összeget nem szavazta meg. Ám ettől az »apróságtól« eltekintve, illetve a járvány ellenére úgy vélem, elég jó évet zártunk, tettük a dolgunkat, volt haladás”. Hozzátette, új erőkkel gyarapodott a helyi önkormányzat. „November 1-jétől Sebestyén Noémi személyében jegyzőnk, míg január 4-étől Pelczer Dalma Judith személyében végre könyvelőnk is van”, újságolta.

Indulhat az óvoda-projekt

Az idei tervek felsorolását megelőzően megjegyezte, a késve, de annál nagyobb lendülettel és hóval beköszöntő tél sem okoz fennakadást a közlekedésben. „Lejárt az az idő, amikor Bartók Ede Ottó korábbi polgármester »önszorgalomból« tisztította meg a hótól az utakat. Az önkormányzatnak van hótolója, és az is, aki kezelje, szükség esetén folyamatosan takarítja a 11-es községi utat, illetve a mellékutcákat.

A terveket illetően sem szűkölködnek Dálnokban. „Amint megkapjuk az építkezési engedélyt, hozzálátunk a ravatalozó parkolója, az oda vezető járda és lépcső, illetve a bekötőút melletti sánc kibetonozásához. Az óvoda felújításának ügyében is jelentős előrelépés történt, az Ördög Construct cég nyerte a licitet, így a szerződés aláírása után, vélhetően tavasszal munkához láthatnak, és reményeim szerint a következő tanévet már a megújult épületben kezdhetik a kicsik és pedagógusaik. Ugyancsak tavasszal a kultúrotthon épületének külső felújítását is elvégezzük, beleértve a térkövek újrarendezését, illetve a lépcsők burkolatának felújítását is,” sorolta az elöljáró.

Hozzátette, bízik benne, hogy a Csernátonnal közös, a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését célzó munkához is hozzálátnak idén. „Ha végeznek a csatornázással, a mellékutcák leaszfaltozására is pályázunk”, biztosított a polgármester. „A szörcsei híd újjáépítése is fontos számunkra, ám még elő kell teremtenünk a szükséges anyagiakat”, hangsúlyozta. „Amit még nem említettem, a szociális kártya keretében 75 éven felüli kisnyugdíjasoknak meleg ebédet biztosítunk, a csernátoni Rizotti-kifőzde minden nap hozza a napi menüt, továbbá tárgyalást folytatok egy tűzoltóautó beszerzésére, és hamarosan kivágjuk a száraz fákat, illetve levágjuk a száraz ágakat a faluba bevezető út mentén”, tudatta az elöljáró.

Marti István bizakodó a járványhelyzetet illetően is. „Hátha végre-valahára lecseng a járvány. Ez esetben végre ismét falunapokat rendezhetnénk és a fociélet is újraindulhatna, hiszen a hétvégi mérkőzések nagyon hiányzanak a helyieknek. Addig is dolgozunk, a lakosok 8–16 óra között megtalálnak az önkormányzatnál, azért vagyok itt, mert tenni akarok a falu fejlődéséért”, mondta.

Hozzászólások