Felhívás!

Tervekben nincs hiány

Tervekben nincs hiány

Bartók Ede Ottó polgármesterrel a tavalyi megvalósításokról és az idei tervekről beszélgettünk. Amint az alábbiakból kiderül, a mintegy ezer lelket számláló településen egyebek mellett befejeznék a katolikus templomot és ravatalozóházat is építenének.

 

– Melyek voltak a múlt év legfontosabb megvalósításai?

– Hagyományaink szerint múlt évben is megszerveztük a faluközösség összekovácsolásához hozzájáruló rendezvényeinket, így március 15-én megemlékeztünk az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőseiről, sikeres falunapokat és idősek napját tartottunk, ugyanakkor a tűzoltóverseny és a termésnap is rendkívül jól sikerült. Emellett a Dózsa-emlékműnél járdát raktunk, a kaszáskertet felújítottuk, elkészítettük a buszmegállót, elegyengettük a mezei utakat. Bár a mellékutcáink viszonylag jó állapotban vannak, folyamatosan javítgatjuk ezeket, tavaly több mint felét szórtuk meg kaviccsal, és ezt a munkát idén is folytatjuk, önerőből. Továbbá körbekerítettük a futballpályát.

– Jó szokásukhoz híven tavaly is pályáztak fejlesztésekre…

– Októberben kedvezően bírálták el az iskola által a Telekomhoz benyújtott, multifunkcionális terem létrehozását megcélzó pályázatot. A megnyert hétezer euróból 15 laptoppal, kivetítővel, nyomtatóval és a szükséges kiegészítőkkel szerelik fel az informatikalabort. Az iskola körbekerítését és területrendezését célzó pályázatunkra a Petromtól nem kaptunk támogatást, ám további kiírásokra várunk, illetve, amennyiben idén nem történik előrelépés ezen a téren, önerőből legalább részben körbekerítenénk a 2 hektár 70 áras területet.

– Történt-e előrelépés csatornahálózatépítés-ügyben?

– Tavalyelőtt Csernátonnal közösen pályáztunk a csatornahálózat teljes kiépítésére, ez mindeddig nem valósult meg. Bár tavaly decemberben benyújtottuk a terveket, önhibánkon kívül túlléptük a tervezés és közbeszerzés lebonyolítására előírt három hónapos határidőt, ezért újra be kell nyújtanunk a pályázatot. Ez nem azt jelenti, hogy mindent elölről kell kezdenünk, hiszen a közbeszerzési eljárás megtörtént, a terv is elkészült, tehát amint a vidékfejlesztési program 7.2-es tengelye újranyílik, lecsapunk rá. Bízom benne, hogy őszre aláírhatjuk a támogatási szerződést a Vidéki Befektetéseket Kifizető Ügynökséggel (AFIR). Nem adtuk fel a Dálnok és Szörcse közötti, 6,6 kilométeres mezei út korszerűsítésének tervét sem. Erre 1 millió eurót pályáznánk, az összegből árkokat építenénk, átereszeket cserélnénk, továbbá az útra 40 centis kavicsréteg kerülne. Tavaly percek alatt elfogyott a pályázható összeg, de várjuk az újabb lehetőséget, és bízunk benne, hogy ezúttal sikerrel járunk.

– Milyen tervekkel vágtak neki 2017-nek?

– Új óvodát építenénk, ezért két helyre is pályázatot nyújtunk be, az EU-hoz, illetve a kormányhoz. A kormány tervei szerint 2500 óvodát és iskolát húznának, illetve újítanának fel, remélem, a mi tanintézményünk is ezek között szerepel majd. A pályázati feltételek függvényében az óvoda jelenlegi épületét sem bontanánk le, ahol könyvtárat, archívumot és informatikalabort rendeznénk be. Idén befejeznénk a római katolikus templomot is. Elkészült az épület villanyhálózata, ezt hamarosan rácsatlakoztatjuk a központi hálózatra, és Banos György magyarországi vállalkozó jóvoltából berakattuk a festett ablakokat is. Jelenleg a stációkat faragják, és amint az időjárás engedi, a vakolás és a belső rendezés következik. Banos György mellett a Közösségért Alapítvány is támogat bennünket ebben a projektben, ezért reményeim szerint még idén felavathatjuk a templomot. Továbbá az alszegi temetőben ravatalozóházat építenénk, jelenleg gyűjtjük be az engedélyeket, illetve készítjük a tervet.

– Felújítják-e idén Büdöskút nevű gyógyforrást?

– Tavaly tavasszal úgy terveztük, hogy kalákában rendbe rakjuk a falutól öt kilométerre található Büdöskutat, kiépítjük a fürdőt, azonban nincs lehetőségünk annyi embert etetni, itatni, illetve elszállásolni. Ezért elvetettük a kaláka ötletét, és vagy pályázati lehetőség után nézünk, vagy pedig önerőből építenénk ki a gyógyforrás környékét. Azonban ahhoz, hogy turistákat vonzzon a településre, nem elég kiépíteni a fürdőt, hanem megfelelő útra lenne szükség. Hiába építünk a világ végére, ha az nem elérhető.

– A legutóbbi körképben Szűcs Attila futballtréner egy sportegyesület megalakulásának szükségességéről beszélt. Milyen fázisban van ez a terv?

– Valóban, a labdarúgócsapat könnyebben támogatáshoz juthatna mind az egyes cégek, mind az önkormányzat részéről is, amennyiben sportegyesületté válna. Januárban benyújtottuk a névfoglalási igénylést, amelyre levélben válaszoltak, arra kérve minket, magyarázzuk meg a Dózsa szó értelmét. Vélhetően, amennyiben Doja-ként írtuk volna, nem történt volna semmiféle fennakadás… A szómagyarázás megtörtént, és reményeim szerint hamarosan a futballcsapat a Dózsa Sportegyesület nevet viselheti.

– Bár a tavalyi év kivételt képezett, lassan hagyománnyá válik, hogy a falunapokon egy, a településről szóló kiadványt mutatnak be.

– Idén kettős könyvbemutatóra készülünk. Egyrészt újra bemutatnánk a neves hazai újságírók által írt, tavaly magyar és román nyelven is megjelent Dálnok felfedezése című könyvet, emellett a faluünnepre tervezzük a jelenleg készülő Dálnok képes albuma bemutatását is.

Hozzászólások