Felhívás!

Temetőséta szakmai magyarázattal

Temetőséta szakmai magyarázattal

Ugyan a kézdivásárhelyi római katolikus temető nem egy Házsongárd, de itt isszámos sírnak története van, a hantok alatt nyugvók a maguk módján hozzájárultak a város gazdagításához. Vasárnap a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés kezdeményezésére temetősétát tartottak.

Az egyik szervező, Tóth László újságíró úgy fogalmazott, a cél az, hogy a sétán résztvevők megismerjék azon személyiségeknek a végső nyugvóhelyét, akik ismertté és elismertté tették a céhes várost, hozzájárultak annak fejlődéséhez.

„A múlt felidézése hozzásegít gyökereink megismeréséhez, ez jövőnk záloga is lehet. Ismerjük meg elődeinket, akik megtartották az unokáknak azt a polgári környezetet, ami ma körülvesz minket, ami élhetőbbé teszi a várost. Igaz, hogy a műemlékvédelem nem terjed ki a temetőkre, ezért a mi feladatunk, hogy megőrizzük, hogy még unokáink is lássák” – fogalmazott Tóth László. Az „idegenvezető” szerepkörét Fórika Balázs, a kantai Szentháromság plébániatemplom kántora töltötte be, aki szakszerű magyarázattal szolgált a séta résztvevőinek, kifejtve, hogy a kutatásai szerint a temető egy részét már a 18. században használták.

A jelenlevők elsőként az 1901-ben állított márványtáblát tekintették meg, amit az utókor állított a temetőhely nagy részét felajánló Welnreiter György szeszgyáros, volt főgondnoknak és nejének, Podhora Juliannának. Utána a Vikol család sírját lehetett megtekinteni, id. Vikol Kálmán zenetanár és a család több tagjának nyugvóhelyét. Ezenkívül a temető legrégebbi sírját is megnézték, erre az 1768-as évszámot vésték fel.

A mintegy egyórás sétán ezen kívül a jelenlévők felkeresték Csendőr Jenő kanonok, Kupfermann Marcel gyógyszerész, Mariana Norel egyetemi tanár, Balogh Vendel ügyvéd, Dummel Ferdinánd (Gábor Áron munkatársa), a székely ágyúöntöde művezetője, Dézsi Vilmos kántor, zeneszerző, Jakab István takarékpénztári vezérigazgató, egyházi főgondnok, Bajnok Jenő patikus, Török Andor polgármester, dr. Bertalan János, a szegények orvosa, Miklósy Gyula színművész, színházigazgató, Péter János főgimnáziumi igazgató, Dobolyi Aladár asztalitenisz-edző, Páll Elek kántortanító és Elekes Béla újságíró sírját, valamint a Wertán, Welnreiter, Fehér és Dávid családok kriptáját.

Mindegyik sírnál vagy kriptánál Fórika Balázs ismertette az ott nyugvók rövid életrajzát.

Hozzászólások
Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai

Pénteken is folytatják a sztrájkot a bukaresti közszállítási vállalat alkalmazottai

Pénteken is folytatódik a Bukaresti Közszállítási Vállalat (STB) szakszervezete által kirobbantott sztrájk, a járművezetők nem hajlandók működésbe helyezni a buszokat, trolibuszokat és villamosokat, annak ellenére, hogy a fővárosi törvényszék csütörtöki határozatával felfüggesztette a sztrájkot, és elrendelte a fővárosi tömegközlekedés azonnali újraindítását.

„Eljöttünk, hogy imádjuk Őt”

„Eljöttünk, hogy imádjuk Őt”

A tavaly sajnálatos módon elmaradt, és az idén megcsonkulva zajlik január 16–23. között Sepsiszentgyörgyön a Krisztus-hívők egységéért évi rendszerességgel megszervezett imahét. A koronavírus-járvány miatt ugyanis csupán a város református egyházközségei vesznek részt rajta. Éppen ezért ökumenikus helyett, egyetemesnek nevezték el a naponta más-más templomban, vendég lelkipásztor igehirdetésével megtartott és megtartandó istentisztelet-sorozatot.

Electrica: az ügyfelek 99%-a már a kompenzálás előtt az árplafonnál olcsóbban kapta az áramot

Electrica: az ügyfelek 99%-a már a kompenzálás előtt az árplafonnál olcsóbban kapta az áramot

Az Electrica Furnizare szolgáltató háztartási fogyasztóinak mintegy 99 százaléka már az energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése előtt a megszabott árplafonnál olcsóbban kapta az áramot, így a 2021 novemberi és decemberi fogyasztásukra nem volt alkalmazható az árkorlátozás, mintegy 700 ezer ügyfél pedig nem volt jogosult kompenzálására – közölte a szolgáltató.