Felhívás!

Tematikus hetek az óvodában

Tematikus hetek az óvodában

Bonda Anna-Mária iskolaigazgató a következő tanév szerkezetmódosítása miatt felmerült kérdései mellett örömhírekkel is szolgált lapunknak. 91 ezer eurót nyertek az Országos Helyreállítási Program alapjából az iskolaelhagyás, a diákok lemorzsolódásának csökkentése céljából.

Ezt az összeget a következő három évben az iskolát vonzóbbá tevő, a diákok tanulási kedvét fokozó, illetve az objektív nehézséggel küzdőknek segítséget nyújtó programokra kell elkölteniük – osztotta meg lapunkkal Bonda Anna-Mária. „Vannak olyan esztendők, amikor hátrányos helyzetű diákjaink elhagyják az iskolát, vagy egyszerűen nem folytatják tanulmányaikat”, érvelt.

Ottjártunkkor a nyolcadikosok próbavizsgáztak éppen. „Tizenhárom végzős diákunk van. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy 1–2 közülük líceumban, a többiek szakiskolában folytatják tanulmányaikat.” A tantárgyversenyeken is képviselve volt a tanintézmény. „A falusi tanintézmények diákjai számára kiírt matekolimpiász megyei szakaszán két tanuló, a hatodikos Márk Boglárka Anett és a nyolcadikos Szász Abigél méretkezett meg. A Vidám Versek Versenyén Marti István és Bálint Nóra másodikos tanulóinkat díjazták, emellett intézményünk ad helyet májusban a körzeti óvodás mesemondó-versenynek”, sorolta.

A Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal közös, a helyi önkormányzat és a megyetanács támogatásával 30 diákot foglalkoztató délutáni oktatás is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „A meleg ebéd és a tanulás mellett nagy sikernek örvendenek az ennek keretében rendezett »nagymamás tevékenységeink«”, hangsúlyozta.

A hirtelen jött tanévszerkezet-váltásról így vélekedett az igazgató: „váratlanul ért, és úgy vélem, ez az egyetemi stílus nyögvenyelősen tud majd működni az általános iskolai oktatásban. Még nincs módszertan, de egyelőre nehéz elképzelnem a modul-rendszer alkalmazását 0–8. osztályokban.”

Jó hírekkel zárult beszélgetésünk, ugyanis az intézményvezető a megújult óvodában rendezett változatos tevékenységekről számolt be. „Bardocz Orsolya óvónő vezetésével a legkisebbek tavaly ősszel bekapcsolódtak az Ovidiu.ro által kezdeményezésére létrehozott Olvass egy könyvet című projektbe, melynek fő célja a gyerekek olvasóvá nevelése, illetve az óvodák könyvállományának gazdagítása. Emellett gyakoriak a tematikus hetek, az ovisok nagyon szerették a bogaras-, a dinó-, illetve az ovisok a világűrben-heteket is”, summázott.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).