Felhívás!

Haladnak a csatornázással

Haladnak a csatornázással

Dálnokban hozzáláttak a település szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítéséhez. A részletekbe és a további tervekbe Marti István polgármester avatta be lapunkat.

Hozzáláttak a csatornázáshoz, és haladnak is a munkával – nyugtázta örömmel Marti István a Csernátonnal közös, szennyvízcsatorna-hálózat kiépítését célzó projekt kapcsán. „Csernátonig lerakták az átemelő-vezetékeket, jelenleg a faluban dolgoznak nagy erőkkel. A Felszeg egyik utcájában már a bekötésekkel is végeztek. Ha ilyen ütemben haladnak, június végére befejezik a munkát”, tette hozzá. A főutcát hagyják utoljára, mert még nem dőlt el, fel kell-e vágni az aszfaltburkolatot, vagy találnak más megoldást. „Célunk, hogy mindenütt legyen szennyvízcsatorna, hiszen jelen munkálat csak a falu egy részét, 3,5 kilométert fed le. Pályáznánk a szennyvízcsatorna-hálózat kibővítésére, hogy aztán aszfaltozhassunk minden utcában”, vázolta a terveket.

Az aszfaltozást illetően is történtek lépések. „Az Anghel Saligny-programhoz benyújtottuk pályázatunkat a jelenleg csatornázandó utcák aszfaltozására”.

Az országos helyreállítási tervnél (PNRR) is pályáztak. „Az iskola energetikai felújítására pályáztunk. Ez magába foglalja a tető- és az alapzat szigetelését, a pince fölötti tantermek padlószigetelését, fotovoltaikus napelemek felszerelését és a teljes vezetékrendszer (villany, internet) cseréjét. Gázvezetés is szerepel a távlati tervek között. „A metropolisz övezet keretében pályáznánk a gázvezetésre. Megvannak a topográfiai felmérések, a terveket kell elkészíteni.” A focipályán is felújításokat végeznének. „A pálya kerítését újítanánk fel, ezért a megyetanácshoz nyújtunk be pályázatot, a költségek felét önerőből törlesztenénk.” A kultúrotthon kerítése is felújításra szorul, ezt pályázatból vagy önerőből még idén megoldanák.

A mezei utak feljavítása is prioritás az önkormányzat számára. „A ravatalozó parkolójából kitermelt földet a mezei utak szélére hordtuk, azt ráhordjuk, majd ledöngöljük”, hangsúlyozta. Hozzátette, a csatornázás befejezését követően a mellékutcákat kavicsozzák majd és hengerelik, hogy ne járjanak sárban a lakosok. A katolikus és a református egyházakat idén is egyaránt támogatja az önkormányzat. „Mint minden évben, a református és a katolikus egyházak részére is pályázati lehetőséget biztosítunk, egyenként 30–30 ezer lejjel támogatva azokat.” A katolikus templomon külső munkák, illetve a térkövezés van még hátra, jegyezte meg.

Főhajtás a hősök előtt

Március 15-én istentiszteleten vett részt a falu lakossága, az esemény az iskolaudvaron található emlékműnél koszorúzással folytatódott, a kultúrotthonban a diákok alkalomhoz illő műsort adtak elő, majd állófogadással zárult az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőseire való emlékezés. „Örömömre szolgál, hogy az iskola, az önkormányzat és a református egyház között remek az összhang”, jegyezte meg Marti István.

A szebb ünnepért

Húsvétra a központban alkalomhoz illő díszeket helyezett el az önkormányzat, így kívánva áldott ünnepeket a település lakosainak.

Hozzászólások