Felhívás!

Szépen körvonalazódik a kolostor épülete

Szépen körvonalazódik a kolostor épülete

Múlt héten tekintettük meg az esztelneki zárdakolostort, amelynek vezetője, Szilveszter testvér épp házon kívül tartózkodott, így hiányában csak a munkásokkal szóba állva, illetve a látottak alapján közölhetünk egy szubjektív beszámolót. Számunkra úgy tűnt, hogy a munkálattal jól haladnak, a külső és belső terek már sejtetni engedik, hogy milyen szép lesz majd a kolostor.

Az elmúlt napokban beköszöntő télies időjárás előtti kellemes napok lehetővé tették, hogy az esztelneki ferences kolostornál a munkások az épület külső részein is dolgozzanak. A nagy épületnek az udvarra néző oldala le van vakolva és helyenként a nyílászárókat is kicserélték, a többit csak javították. Az ingatlan kapu felé néző sarkánál még a kutatórések látszanak a falon, a belső udvaron azonban terepszemlénk során a külső meszeléssel is nagyjából végeztek a kivitelező emberei. Sok munkás dolgozott a belső terekben is, párhuzamosan zajlott a villanyszerelés, a padlózat felcsiszolása, a fűtésrendszer szerelése és az ajtó- és ablakszer restaurálása is. Több csapat tartózkodott az épületben, néhány munkás kimondottan csak a fűtésrendszer kialakításával foglalkozott, megint mások csiszoltak, vakoltak és meszeltek.

A pályázati szerződésben 2020 májusa szerepel a munkálatok befejezése és az elszámolás végső dátumaként, és látva a haladást, vélhetően a kivitelező cég tartja magát ehhez az időponthoz.

A ferences kolostor épülete egy vidékfejlesztési uniós pályázatnak köszönhetően kívül-belül megújul, hogy korszerű, megfelelő állapotban fogadhassa azokat az egyházi és világi személyeket, akik vissza szeretnének vonulni a világ zajától, el szeretnének csendesedni, lelkigyakorlatot tartani egy arra megfelelő környezetben. Korábban Kakucs Szilveszter úgy nyilatkozott számunkra, hogy elképzelése szerint lelki csoporttalálkozóknak biztosítana helyet az épület. „Ha egy család ki akar majd a város zajából szabadulni, egy kicsit csendben, imában, akár munkát végezve lazítani, akkor adva lesz a lehetőség” – mondotta júliusban a testvér.

A finanszírozási szerződést egyébként 2017 májusában írták alá a gyulafehérvári székhelyű Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen. A munkálatok közbeszerzésen való meghirdetése és a különböző engedélyek megszerzése a hároméves kifutási időből mintegy tizenhét hónapot vett igénybe, így a munkálatokat csak 2018. október 31-én kezdték el. A gondok az építkezés során akkor jelentkeztek, mikor megjelent a 114-es kormányrendelet, hiszen a pályázati pénzösszeg csak akkor lett volna elegendő, ha a kormány nem emelte volna meg az építkezésben a minimálbért. Így a pályázati pénzhez jól jön más forrásból is a segítség, aki teheti, az pénzzel segítheti a nemes cél megvalósítását az írásunk alatt található valamelyik bankszámlára.

 

 

A kolostort továbbra is lehet anyagiakkal segíteni, aki ezt meg szeretné tenni, az a következő címzettnek és bankszámlaszámokra utalhat:

Ordinul Franciscanilor din Estelnic

Cím: 527143 – Estelnic, Nr. 163, Jud. Covasna C. I. F. – pénzügyi adószám: 14059601

Bank neve: Banca Comercială Română, Târgu Secuiesc, Pța. Gábor Áron nr. 17, jud. Covasna

Román lej bankszámla: IBAN kód RO13RNCB0127007532970001

Magyar forint bankszámla: RO72RNCB0127007532970006

BIC: RNCBROBU

EUR bankszámla: RO29RNCB0127007532970004

BIC: RNCBROBU

Hozzászólások