Hirmondo

Szavalóversenyt tartottak

Szavalóversenyt tartottak

Szerda délig még úgy volt, hogy bár felvonulást nem, szónoklatversenyt és gálaestet tartanak Kovásznán, ám végül ezek a rendezvények is elmaradnak március 15-én.

Évek óta hagyomány, hogy a helyi RMDSZ, közösen a Kőrösi Csoma Sándor Líceummal és a Pro Csoma Sándor Egyesülettel, megszervezi a március 15-ei ünnepséget, illetve az ezt megelőző szavaló- és szónoklatversenyt. Idén azonban a koronavírus miatt végül csak a szavalóversenyt tartották meg.

Szavalóverseny az 5-8. osztályban

Kedden „Föltámadott a tenger” címmel szervezték meg a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanárai a hazafias versek szavalóversenyét az iskola 5-8. osztályos tanulói számára. Az idei vetélkedőre 18 diák jelentkezett, akik két kategóriában (5. osztály és 6-8. osztály) versenyeztek.

Az 5. osztályban első lett Fűzi Dániel, második helyezést ért el Benedek Dorka és harmadik lett Szabó Renáta. A 6-8. osztályosok közt első helyezést kapott Bartha Boróka, második lett Kerekes Károly-Kevin és harmadik helyezést ért el Gergely Zsolt.

Az első helyezettek 50-50 lejes, a másodikak 40-40 lejes és a harmadikak 30-30 lejes pénzjutalomban részesültek, ami mellé könyvjutalmat is kaptak. A verseny anyagi támogatója az RMDSZ Kovászna városi szervezete volt, a könyvjutalmakat a Pro Csoma Sándor Egyesület ajánlotta fel, a helyszínt a városi művelődési ház biztosította.

Elmarad a szónoklatverseny és a gála

Szerda délelőtt még úgy volt, hogy csütörtökön megtartják a hagyományos „Március 15 üzenete” szónoklatversenyt a művelődési központban.

A Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar és történelem szakos katedrájának szervezésében megrendezendő, 9-12. osztályosokat mozgósító megmérettetésre 8 diák nevezett be. A verseny során az első helyezett 300, a második 200 és a harmadik 100 lejes pénzjutalomban részesült volna, amihez az anyagiakat a helyi RMDSZ biztosította.

Ez a rendezvény végül, akárcsak a vasárnapra tervezett gálaünnepség, elmarad, mert szerdán délután közölte az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője, Raed Arafat, hogy március 31-ig betiltják a zárt térben zajló, százfősnél nagyobb kulturális, tudományos, művészeti, vallási és sportrendezvényeket.

Feldíszítik a központot

Gyerő József polgármestertől megtudtuk: a helyi önkormányzat mindent megtett, hogy – a lehetőségekhez mérten –, méltóképpen emlékezhessen az 1848-49-es forradalomra.

A napokban a közegészségügyi igazgatóságtól kérték a gálaest megszervezésének engedélyezését, ennek jóváhagyása meg is történt, azonban mindezt végül felülírta a friss rendelet, amely tiltja, hogy 100 fősnél nagyobb rendezvényeket megtartsanak Romániában.

Gyerő megjegyezte: nagyon sajnálja, amiért elmaradnak a március 15-ei ünnepségek. A városközpontot ünneplőbe öltöztetik, hogy legalább ily módon tisztelegjenek a forradalom hősei előtt.

Hozzászólások