Felhívás!

Régészkedés is zajlik

Régészkedés is zajlik

Megkezdték a Gábor Áron térre nyíló udvarterek felújítását. A munka picit megkésett, mert a műemlékvédelmi hivatal kérésének eleget téve a városháza egy régészt is le kellett szerződjön.

Az udvarterek belső gyűrűjének a felújítása egy nagy és immár több éve zajló folyamat részt képezi. A felújítás nehezen indult el, ugyanis a többszöri közbeszerzési kiírásra sem jelentkezett egyetlen cég sem, főleg amiatt, mert a korábban leszerződött pályázati pénz nem fedezte az időközben az építkezésben duplájára emelt minimálbért. Bár az összeget korrigálták, a munka nem talált kivitelezőre, az ötödik kiírásra utolsópillanatban nyújtott be ajánlatot egy brassói cég, amely meg is kezdte a felújítást a 23-as Udvartérben.

Ezt még egy újabb akadály leküzdése előzte meg: mivel műemlékzónáról van szó, a városháza egy régészt is le kellett szerződjön, aki a talajmunkát felügyeli. Ez nem jelent feltétlen jót, hiába a város történetének minél jobban ismerete és dokumentálása: az ott élők szerint a vizsgálódás hátráltatja a munkafolyamatot, mert minden egyes előbukkanó érdekességet nyilvántartásba vesznek.

A főtérre nyíló udvarterek rehabilitációja egy nagyobb munkálat része: a végén a városközpont macskaköves burkolata is megújul, de ugyanakkor a jellegzetes utcákkal kapcsolatban lévő utak – mint például az Iskola utca – is teljesen fel lesznek újítva.

Hozzászólások