Felhívás!

Gondok vannak, de megoldják

Gondok vannak, de megoldják

Pap Lajos, a megyei vízszolgáltató augusztus elsejével kinevezett kézdivásárhelyi megbízottja és dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos sajtótájékoztatón részletezte a kézdivásárhelyi vízhálózattal kapcsolatos tudnivalókat. Amint arról tegnap beszámoltunk, a két szakember néhány tévhitet is eloszlatott, ugyanakkor a betervezett fejlesztésekről is szó esett.

„Statikusan meggyengültek a víztornyok, a betonnak is van egy élettartama. Így nem lehet a víztornyokat visszaüzemelni, de a mostani felszerelések nem elvetnivalók, szakszerűen működtetve nem lehet velük gond” – magyarázta a vízszolgáltató képviselője. Hozzátette: óriási hiba lenne az egyesek által hangoztatott, a regionális vízszolgáltatótól való levállás, hiszen szerződésmegszegés miatt az Európai Uniótól kapott pénzösszeget az utolsó centig vissza kellene fizetni, külső forrás nélkül pedig – amellett, hogy a város fizetésképtelenné válna – a most futó, mintegy százmillió euró értékű pályázati forrás is mehetne a kukába, nem részesülne belőle a város. Jóllehet jó pár utca hálózatának a felújítása szerepel a tervben.

Ezekkel kapcsolatosan vázolták: próbálnak javítani a szolgáltatást minőségén, nem csak a rendszer jobb üzemeltetésével, hanem befektetésekkel is. „Egyeztettünk a városházával, lesz csere és bővítés is. Huszonkilenc utca érintett, többek között a Dózsa György, Petőfi Sándor, Új, Szabadság, Margaréta, Stadion, Kert, Torjai, Haladás utcák, illetve a Gábor Áron tér 10,25 km hosszan. Ezen kívül a hálózatot másfél kilométerrel bővítjük” – részletezte a mérnök.

Pozitívum, hogy nem rejtették véka alá a hibákat, és annak okait sem. Pap Lajos elmondta: csőtörések voltak, olyan is, ami komoly kihívás elé állította az általa vezetett munkásbrigádot. Egy érdekesebb esetről is beszámolt, ami a Petőfi Sándor utcában történt, amit nem tudtak lokalizálni, mivel a víz nem tört fel, hanem a csőtöréstől messze, a Székely Vendéglő melletti magánház pincéjébe folyt be. „A csőtörés a Petőfi Sándor 13-as szám alatt történt, és a víz utat mosott magának a Kossuth utcába. Nagy kihívás volt a gond azonosítása. A csőtörések 70 százaléka a régi vasvezetéken történt, nagyobb gondunk van akkor, amikor az azbesztvezetékről van szó. Nagyon nehéz ezeket azonosítani, a vasból készült csövek esetében több módszer van. Elvégeztünk egy nagy volumenű vezetékmosást, de egytől nem kell csodát várni. Megismételjük, a csapokon emiatt zavaros víz fog folyni, de muszáj elvégezni. Gondot okoz az is, hogy a régi hálózat esetében nem rendelkezünk megfelelő térképpel, gyakorlatilag találgatnunk kell, hogy hol van egy vezeték” – magyarázta.

Szilveszter Szabolcs tanácsos kifejtette: prioritást élvez a Csernátoni, Nicolae Bălcescu, Eminescu és Bethlen Gábor utcákban a vízvezetékcsere, ezekre elvégezték az anyagszámítást is. Szerinte is nagy gond, hogy nincs használható műszaki rajz, amikor a műhold alapú térképre rávetítődik a szolgáltató régi helyrajza, eléggé nagyok az eltérések. „Az új vezetékrendszernél nincs gond, de a régi, filctollal rajzolt térképeknél méteres eltérések vannak. Ez is tévedésekre adhat okot” – fejtette ki, arra biztatva a lakosságot, hogy bármilyen rendellenességet észlelnek, jelezzék, hogy azokat összegyűjtve tudják a rendszert minél jobban kiismerni.

Hozzászólások