Felhívás!

Pezseg az élet a községben

Pezseg az élet a községben

Rendszerezetten fejleszti Balogh Tibor polgármester a Perkő alatti községet, ahol jelenleg is folynak a munkálatok, és tervekből sincs hiány, hiszen közel 120 millió euróra nyújtottak be pályázatot az Anghel Saligny-program keretében.

Az idén is folytatják az útszakaszok korszerűsítését, amelyről a község polgármestere többször is beszámolt lapunknak. A beruházás első szakasza már a tavalyi évben elkészült, és ez lassan elmondható a volt téesz irányába vezető útszakaszról is, amely Kézdivásárhely felőli bejáratánál bukkan elő, a gáznyomás-csökkentő állomástól nem messze. A munkálatok már majdnem az utolsó fázisban vannak, már csak az aszfaltréteget kell megönteni. Azonban nem ez az egyetlen útfelújítás, ami jelenleg zajlik, a községháza melletti utat is korszerűsítik. Ez a Porond irányába tart, a Vármegyén át a kővári útig. Ezen az útszakaszon felszedték a kockakövet, elhordták a negyven centiméteres töltést is. Pályázat segítségével betonhidat építettek a Kővári-patakon, amely elősegíti a két falurész összekötését.


A polgármestertől megtudtuk, az idén szeretné befejezni az aszfaltozást, ez azonban több tényezőtől is függ, hiszen a folyamatos áremelkedések miatt a pályázott összeg nem biztos, hogy elég lesz, emiatt sokat kell osztani-szorozni, hogy mindenre jusson, valamint az időjárás is hátráltathatja a munka haladtát.

Iskola épül Kiskászonban

Tavaly sikerült lebontani a kiskászoni iskola régi épületét és a mögötte található kultúrotthont. Jelenleg az új épület pirosban áll, a betonkoszorút már megöntötték, viszont a tetőszerkezet még nem készült el. Fennáll annak a veszélye, hogy le kell álljanak a munkálatokkal, ugyanis a megemelkedett árak miatt nem lesz elég az előrelátott pénz. Az elöljáró azon dolgozik, hogy minél előbb tető alá kerüljön az épület.
– Fontosnak tartom, hogy a község óvodásai és kisiskolásai megfelelő környezetben tanuljanak, ennek érdekében építjük az új iskolát és óvodát a legkisebb létszámú faluban, Kiskászonban, amelyen belül egy közösségi terem is helyet kap – tudatta Balogh Tibor.


Tervekből és pályázatból sincs hiány

Az Anghel Saligny-program keretében az önkormányzat pályázott mezeiút-szakaszok korszerűsítésére, valamint a Perkőre felvezető útszakasz felújítására is, vízhálózat bővítésére és szennyvízcsatorna kiépítésére az egész községben. Kérdésünkre, hogy mikorra várható az utóbbi kivitelezése, a polgármester elmondta: a pályázat csak négymillió lejjel támogatná a községet, azonban százhúsz millió lejre lenne szüksége az önkormányzatnak, hogy mindezt megvalósítsa.

– Emellett vannak még a településen olyan utcák, amelyekben nincsen gázvezeték, így ez is szerepel a jövő évi tervek között – tudatta az elöljáró.

Hozzászólások