Felhívás!

Ott segítenek, ahol tudnak

Ott segítenek, ahol tudnak

Fennállásának tízéves évfordulóját ünnepelte a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete, amelyet 2008 őszén alapítottak, azért, hogy összefogják, illetve tartalmas időtöltést biztosítsanak a hölgyeknek. Az egyesület mozgatórúgója a szeretet, amely folyamatosan jó cselekedetekre ösztönzi a tagokat, legyen az adománygyűjtés, jótékonykodás, hagyományok ápolása vagy épp süteménykészítés.

Alig találunk olyan kézdivásárhelyi megmozdulást, ahol ne találkoznánk a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének segítőkészségével, rendre finom süteményekkel, kaláccsal, teával édesítik meg a rendezvényeket, a település talán legaktívabb szervezeteként működnek. Tevékenységi körük rendkívül sokrétű, de mindegyik középpontjában az önzetlen és melegszívű nő áll, aki a maga empatikus és jóindulatú módján ott segít, ahol éppen szükség van rá.

Múlt pénteken a céhes városi inkubátorházban tartott ünnepségen a tagság, támogatók és szimpatizánsok jelenlétében emlékeztek meg az eltelt tíz évről. Fülöp Magdolna elnök és Biszak Enikő alelnök felelevenítették azt az utat, amit a kezdetektől bejártak.

– 2008 őszén Vargyasi Lia barátom tűgobelin-kiállításán bontotta csiráit és szökkent szárba az egyesület alapítási gondolata. Az elképzelés az volt, hogy lesz egy egyesület, ahol majd tehetünk közösen a hagyományaink megőrzéséért, segíthetjük a rászorulókat, és közben még vigasságokat is szervezhetünk saját szórakozásunkra. 25-en indultunk útnak, és már év végéig három kiállítást, két orvosi előadást, egy könyvbemutatót és szilveszteri mulatságot szerveztünk. Azóta folyamatosan jótékonykodtunk, minden évben húsvétkor, karácsonykor és gyermeknapon meglátogatjuk a környékbeli gyermekotthonok kis lakóit. Beteg gyermekeknek gyűjtöttünk, nehéz sorsú családoknak segítettünk, alkotótábort és kirándulásokat szerveztünk – részletezte Fülöp Magdolna.

A jótékonykodáson kívül receptes könyvekbe gyűjtötték a székely konyha páratlan különlegességeit, de különböző főzőversenyeken is számtalanszor bizonyították már rátermettségüket. Zászlókat varrtak a főtér díszítésére, teret biztosítottak kulturális műsoroknak, felkarolták a tehetséges fiatalokat, és az egyedülállókról sem feledkeztek meg, az ő kedvükért külön megünneplik minden évben az Egyedülállók karácsonyát. Számtalan határon inneni és túli szervezettel ápolnak baráti kapcsolatokat, mindenhol Kézdivásárhely jó hírét keltve.

– Nem könnyű szavakban felvázolni tíz év munkáját, ennyi ideje működik ez a kis társaság, amely jön, ha hívják az egymás iránti szeretet jegyében. Nyitott más civil szervezetekkel való együttműködésre, értékeket közvetít, és azokat igyekszik átadni a fiatalságnak. Az egymásra figyelés és a szeretet segítette az egyesületet a működésben, hiszen a szívesen vállalt közösségi munka a legnagyobb elégtétel, adni és érte semmit sem kívánni – fogalmazott Biszak Enikő.

Az eseményen hét képes album, számtalan fotó és kézimunka árulkodott az egyesület sokrétű tevékenységi köréről.

– Évente 100–150 kisebb-nagyobb tevékenységünk volt, ami kiépítette bennünk az összetartozás, az egymás iránti tiszteletet, megbecsülés érzését. Dolgos, szép éveket tudunk magunk mögött. Volt benne sok jó, meghitt óra, vidámság, nehézség, kudarc, bánat egyaránt. Csak a jóra emlékezünk, és folytatjuk a munkát, amíg lehet. Kitartunk a jelszavunk mellett: „Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket nagy szeretettel!” – ígérte Fülöp Magdolna elnök asszony.

Hozzászólások